Adventure Mind Hotel – lyxhotell 100 meter under marken med fokus på återhämtning

Dela inlägget:

Äventyrsgruvan – Adventure Mine – i Tuna Hästberg utanför Borlänge är en unik utveckling av Tuna Hästbergs gruva, där man redan på 1400-talet började bryta järn. Gruvdriften fortsatte till mitten på 50-talet då den lades ner och gruvan stod sedan tom och öde. 2011 skapades ett bolag för att utveckla gruvan till det som idag är Äventyrsgruvan och samtidigt började planerna för att skapa ett stort lyxhotell långt nere i den gamla gruvan. 

För fyra år sedan hittade man av en slump ett helt nytt, enormt område i berget, där man sedan dess i hemlighet skapat en unik resort som kommer få namnet Adventure Mind Hotel. Nyligen var det ett pressevent och jag var där i för att kolla in hur nya Adventure Mind Hotel kommer att se ut. Klart spännande rum och spa  – och restaurangen ännu mer innovativ.

Adventure Mind Hotel – lyxhotell 100 meter under marken 

Hotellet ligger 100 meter ner i berget, ännu djupare än Äventyrsgruvan och man fann detta enorma öppna utrymme av en slump när man utforskade berget och borrade sig till ett tidigare outforskat område. Från marken tar man först en trappa ett par meter ner, sedan går en expresshiss rakt ner i hotellets lobby.

Adventure Mind Hotel

Adventure Mind Hotel – 200 hotellrum, spa och naturlig mineralkälla

Adventure Mind Hotel kommer att ha 200 hotellrum, tre restauranger, ett stort spa och en underjordisk varm mineralrik källa som håller 37 grader året om. För att få naturligt ljus har man öppnat ett hål från gruvan ner mot hotellområdet och i själva hotellet finns flera ljuskällor som liknar naturligt ljus. Ett fantastiskt härligt hotell som inte liknar något annat jag sett. Men det är inte bara hotellets design som är unik – att bo här ska ge enorma hälsofördelar.

Rum med mineralrik luft

Rummen på Adventure Mind Hotel går i grottstil och de flesta har utsikt över den naturliga mineralkällan, vars ångor bland annat innehåller magnesium, zink och varan. Ångorna ger naturlig mineralrik luft till alla hotellrummen och redan står många asmatiker och andra personer med lungrelaterade problem på kö för att bo några nätter i denna miljö. 

Adventure Mind Hotel

Spa på Adventure Mind Hotel 

På Adventure Mind Hotel finns ett stort spa, där samma varma, mineralrika vatten används. Studier som gjorts under hösten och våren visar att mineralerna i detta vatten gör underverk för hudsjukdomar och kan nå samma effekt som botox för att släta ut huden och minska rynkor. Flera läkemedelsbolag som tillverkar botox har dock kritiserat studierna, med anledningar som att nervgift som botox är billigt att framställa och att det tar kortare tid att ta en spruta än att tillbringa ett dygn på Adventure Mind Hotel. 

Adventure Mind Hotel
Adventure Mind Hotel

Adventure Mind Hotel – avkoppling på låg nivå

En stor del av upplevelsen på Adventure Mind Hotel är att inte uppleva något. Man kallar detta ”avkoppling på låg nivå” – då övningarna sker 100 meter under marken. För personer med som är stressade eller med högt blodtryck finns här en 7-dagars kurs där man lär sig avslappningsövningar, meditation, mindfullness och andra tekniker. ”Avkoppling på låg nivå” kallas detta koncept, som har testats under våren. Man har dock inte fått något tydligt resultat då testledaren gick ner i varv så mycket att denne prioriterade bort att göra anteckingar.

Adventure Mind Hotel

Tre restauranger med närproducerade råvaror

Den kinesiska prisbelönte Restautangchefen Dì yī de Ap-Rill står bakom alla tre restaurangkoncepten, som verkligen ligger i tiden. Här är det sharing som gäller, med lokalproducerad innovativ mat.

#1. By Mranzén

I “By Mranzén” är det gruvmaskar och insekter i olika former som serveras. Detta projekt är finansierat av en vegetarisk lobbygrupp backad av ett av världens största riskkapitalbolag som har en plan att vi ska äta mer maskar och högprocessad insektsmat i framtiden. Trots att stjärnkocken Mranzén ligger bakom menyn har provmiddagar med fokusgrupper visat att ingen som smakat dessa rätter med maskar och insekter vill göra det igen. Så denna restaurang kommer bara ha ett bord för 2 personer. 

Adventure Mind Hotel

#2. Grodan

Den andra restaurangen är fine-dining restaurangen Grodan. I en annan del av gruvan upptäckte man stora mängder grodor som man i smaktester inte kunde skilja från franska grodor. Grodor förökar sig enormt snabbt och grodköttet är till skillnad från maskar och insekter något som personer i fokusgrupper verkligen älskat. Här serveras klassiska franska rätter som grodlår, grodpaté och fois grodis, men med en kinesisk touch.

Adventure Mind Hotel

#3. Hästen 

“Hästen” är ett steakhouse där man serverar häst i olika former. från den klassiska Gustafskorven till pulled horse, hästentrecote eller helstekt hästhuvud.  

Aktiviteter på Adventure Mind Hotel 

Som gäst på Adventure Mind Hotel har man fri tillgång till aktiviteterna i Adventure Mine. Här kan man ta en zipline, köra via ferrata eller ta ett dopp i den kalla 4-gradiga sjön. Man kan även dyka i de underjordiska gångarna.

Adventure Mind Hotel öppnar till sommaren 2024 och kommer ha öppet året runt. Läs mer på deras site här.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...