Tips på hur man reser billigare som familj utan att snåla

Dela inlägget:

Att låna pengar till en resa kan verka lockande och en av 8 svenska familjer gör det. Men det finns massor av anledningar att inte göra det. Ska man låna pengar rekommenderas att man gör det för att köpa saker som har något beständigt värde. Inte en resa, dyrt restaurangbesök eller annat som försvinner efter att man ”förbrukat” det.

Vi älskar att resa men vill inte lägga alla pengar vi har på resor så vi har genom åren hittat stora och små vanor som över tid sparar en hel del pengar när vi reser. Utan att för den sakens skull göra själva reseupplevelsen sämre!

1. Byt boende istället för hotell

Att byta boende med en annan familj var en företeelse som växte fram på 1950-talet, när lärare som hade långa sommarlov – men inte så höga löner började byta boende med varandra. Numera finns det flera alternativ för att byta bostad. Vi är sedan flera år medlemmar i HomeExchange, en hemnet-liknande tjänst där man först lägger upp sin egen bostad med bilder och beskrivning, sedan kan man söka efter bostäder i städer man vill resa till. Det kostar runt 1500:- per år att vara med – men sedan är alla bytena utan kostnad för bägge parter. Seriös tjänst där det ingår försäkring om något skulle hända under bytet och där alla medlemmar känns seriösa, dels för att alla betalat en medlemsavgift, men även för att man behöver ladda upp sitt ID till tjänsten och att man skriver recensioner om varandra.

Vi har bytt bostad sju gånger hittils och kommer att fortsätta! Läs mer i reportagen om några av våra tidigare byten i Budapest, Dubai eller i ett hus i bergen norr om Barcelona med en härlig pool!

2. Laga mat hemma ibland

Att laga mat hemma är såklart klart enklare om man bytt bostad så man har ett kök. Men även om man bor på hotell kan man variera med picnic ibland i någon form – på rummet eller i en park. Minibaren kan man använda som kylskåp!

Förutom att det är billigare att inte äta alla måltider ute är att det är kul att botanisera i mataffärer och saluhallar utomlands och hitta intressanta matvaror och drycker man kanske inte har hemma.

Dessutom gillar jag kontrasten mellan att laga mat hemma och äta ute. Då vi bott på all-inclusivehotell har jag efter ett par dagar saknat att laga mat!

3. Hitta kreativa sätt och tider att resa

Ibland kan det vara värt ett extra stopp, några timmar längre resa eller udda dagar för att komma ner ordentligt i pris. Vi hittade exempelvis otroligt billiga tågbiljetter upp till Åre för ett par år sedan, där vi tog dagståg istället för nattåg. Tur och retur hela familjen under 1000:-. En annan gång när vi skulle flyga till Dubai på julen kostade flygbiljetterna 90.000 för hela familjen om man reste på juldagen. Men om man flög sent på julaftonskvällen och hem igen tidgt på nyårsdagen fanns det biljettter för en tredjedel av priset. Klart värt (och åp plats där bytte vi alltså hus med en familj)!

Sist vi reste till Tulum hittade jag en resväg där vi först flög till Zurich, stannade en natt på ett hotell på flygplatsen och sedan tog dagflyget nästa dag. Resan blev över 10.000:- billigare och vi kunde dela upp den i två etapper – mycket skönare!

Nattflyg till Dubai

4. Hyra bil? Använd rätt kreditkort med självriskreducering

Vi hyr ofta bil utomlands och det är alltid lika svårt att tacka nej till uthyrarens uppsälj till en dyr extra försäkring. Tills jag skaffade ett kreditkort där vi enkelt kunde köpa till en självriskreducering för 249:- per år. (Bank Norwegian). På andra lite dyrare kreditkort ingår denna försäkring.

5. Försök att undvika skollov

Försök att undvika skollov – lättare sagt än gjort med barn som går i högstadiet eller gymnasiet. Men det är fascinerande hur priserna kan vara det dubbla under skollov. Kan man åka en dag tidigare eller komma hem någon dag senare än alla andra kan man ofta hitta klart billigare biljetter. Och så kan man använda restiden till att plugga med barnen så de inte missar något!

6. Ska du ändå låna – ta det bästa lånet du kan hitta

Känner du ändå att du vill låna pengar du inte har till semestern – då gäller det såklart att hitta lånet med de absolut bästa villkoren och lägsta räntan. Smart är då att gå in på en jämförelse site som https://kreditval.se/privatlan/ istället för att ta första bästa lån som dyker upp när du googlar!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...