Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

Dela inlägget:

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en vinbar och en stor restaurang – bägge med konceptet portugisiska viner och innovativ mat med portugisiska smaker. 

Pedro har ett förflutet på bland annat engelska Michelinkrogar som The Fat Duck och Le Gavroche och ambitionerna är höga även här på Botica. Så det var med stora förväntningar jag och en kompis gick till Botica i lördags för att prova lite av maten.

Börjar med att gå fel

Vi började med ett gå in i fel restaurang, vinbaren ligger vägg i vägg med restaurangen och har samma namn, men efter att hovmästaren snabbt fått oss att inse att vi var på fel ställe ( vi var inte de första som gått fel!) fortsatte vi 20 meter till hörnet på fastigheten där ingången till restaurangen är.

Restaurang Botica – nordiskt ljus

Inredningen på restaurangen är ljus och de stora fönstren släpper in mycket ljus, så det är verkligen en nordisk känsla i inredningen. Vid ett öppet, långsmalt kök i mitten av restaurangen finns barplatser och längs fönstren sittplatser. Längst in finns vinerna och där finns även bord för större sällskap. 

Restaurang Botica - modern portugisisk restaurang
Restaurang Botica - modern portugisisk restaurang
Restaurang Botica - modern portugisisk restaurang

Vi slår oss ner och vår servitris föreslår att vi ska starta med en av kvällens cocktails och berättar om dem. När den fjärde är en portugisisk variant på Negroni med portvin är det ingen tvekan – den är given för en nergoniälskare att prova. Ganska lik en vanlig negroni, men aningen sötare.

Vilka är de godaste rätterna hos Restaurang Botica?

Vi frågar servitrisen vilka de godaste rätterna på menyn är och tar hennes rekommendationer rakt av och ber att hon ska matcha maten med några goda viner på glas. 

Första rätten är en av några små snacks som finns på menyn, en krispig tartlet fylld med biff tartar, kapris, picklad lök och majonnäs. En grym start!

Vilka är de godaste rätterna hos Restaurang Botica?

Vi får ett glas portugisisk pinot noir till två små förrätter att dela på. Ova e ervilha var lågtempat 63-gradigt ägg med gröna ärtor, chorizo och mint, en riktigt vårig, frisk och krämig grönsaksrätt. Sedan en ostgratinerad kammussla i eget skal med hollandaisesås och iberico sobrasada. Otroligt mycket umami och riktigt god. Är det något ni inte ska missa på menyn är det denna rätt!

Vilka är de godaste rätterna hos Restaurang Botica?

Vi bytte till vitt – ett glas Alvarinho till nästa två rätter som var en timbal med bacalau inlindad i savoykål med en puré på grillad paprika och fluffig veloute med örtolja. Milda smaker och lika god som vacker. Desto mer tryck var det i “Polvo” – grillad bläckfisk med kryddig honung, broccoli och en vitlöksemulsion. Jag älskar grillad bläckfisk när den är vällagad – och det var den verkligen här. 

Rött vin igen till huvudrätten, som var en rejäl, perfekt grillad T-bone steak med sallad, en klassisk portugisisk bönröra, krispiga handskurna pommes och en rökt majonnäs. Till skillnad från de tidigare rätterna som var mer fine-dining känsla var detta mer en rejäl traditionell rätt – och det kan jag uppskatta, att man inte krånglar till rätter för sakens skull.

Desserter på Restaurang Botica 

Pastel de nata är en klassisk len portugisisk dessert med vaniljcreme som toppas med kanel – som var helt ljuvlig här. Till den ett glas portvin och vi delade även på en mandelkaka med en syrlig körsbärssorbet.

Desserter på Restaurang Botica 

Sammantaget om Restaurang Botica 

En riktig god middag, med smaker och rätter som jag kände igen från Portugal, men i modern tappning. Riktigt goda viner och snabb och trevlig service. Hit kan jag verkligen rekommendera ett besök. Priserna ligger i övre mellanklass, 100-155 för snacks, mellanrätterna som är tänkta att dela 165-225:- och huvudrätterna runt 400-625 (de större för två personer att dela). Massor av viner både på flaska och glas.

Jag är redan suigen på att komma tillbaka och prova mer från menyn – samt kolla in vinbaren lite närmare – även den såg riktigt intressant ut!

Se en kort filmsnutt från besöket

Vad tycker andra om Botica?

DN skriver ”Botica: Satsning som äntligen sätter det portugisiska köket på kartan” och gav dem 4/5. Även SvD gav betyget 4/5 (som skulle varit högre om servicen hade varit snabbare). Med denna goda mat och när servicen är varm i kläderna skulle det inte förvåna om betygen blir ännu högre i framtiden – och att Restaurang Botica kommer med i Guide Michelin BiB nästa gång.

Botica var en av de tio nya restauranger i Stockholm 2024 som jag skrev om tidigare – denna platsar verkligen på listan att prova om ni inte redan varit här!

Läs mer om Portugal

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Bedrägerier att se upp för på resan – 20 saker att vara uppmärksam på

Att resa är härligt men tyvärr finns det ofta personer som försöker dra nytta av naiva eller oerfarna...