Webblanseringar Maj 2024

Dela inlägget:

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren är att jag blivit rätt kräsen. Vad gäller öl och vin gillar jag det mesta, men just med whisky är jag lite mer petig. En av de whiskys som jag dock bara gillar mer och mer med åren är Springbank. Jag är dock inte ensam om att tycka om Springbank och när de släpps några gånger per år på Systembolagste webbsläpp tar de slut direkt, ofta på mindre än en sekund, och det är något av ett lotto vilka som får möjlighet att köpa flaskor. Sist jag köpte en flaska Springbank var förra året när vi var över i Campletown i Skottland och besökte Springbank.

Nu i början av maj släpps flera whiskys, bland annat en Springbank, och jag fick hem små prover av tre av dem – Springbank 13 Years Old Local Barley, Tomatin 2010 Italian Collection Marsala Cask och NIKKA Taketsuru Pure Malt, som jag provade en ruggoig vårkväll framför brasan!

Webblanseringar Maj 2024

Springbank 13 Years Old Local Barley

Local Barley är en av Springbanks mest eftertraktade whiskyserier. Den lanserades redan 2001, då med en whisky från 1965. På senare år har Local Barley återkommit med ett årligt intervall och jag har provat den tidgare – den är alltid en riktig fullträff. Elegant och balanserad, med bra tryck tack vare alkoholhalten på 54,1%. Smaker som citrus, ekfat, vanilj. Den kostar 1375kr – men är värd varenda krona! Av mig får den Betyg 10/10. Släpps 30 maj på webbsläppet (försenad, skulle egenligen släppts 2 maj).

Tomatin 2010 Italian Collection Marsala Cask

Tomatin, var under sin storhetstid Mellan 1951 och 1980 Skottlands allra största maltwhiskydestilleri, som dock inte sålde det under eget namn. Efter en rekonstruktion förvärvade 1986 den japanska Shuzotillverkaren Takara Shuzo Co Tomatin och blev därmed de första japanska ägare som gav sig in den skotska whiskyindustrin.

Italian Collection är en trilogi från Tomatin där tioårig whisky fått en tvåårig slutlagring på fat som innehållit de italienska prestigevinerna Amarone, Barolo och Marsala. De två första webblanserades i april och den 2 maj släpper Systembolaget seriens tredje buteljering; Tomatin 2010 Italian Collection Marsala Casks. Marsala är Siciliens mest berömda vin. Det kommer från trakten kring hamnstaden med samma namn. Vinet tillverkas ungefär som portvin genom att det förstärks med druvsprit, vilket avbryter jäsningen och bevarar den söta karaktären. Marsala är ett av världens stora dessertviner.

Resultatet är en torr whisky, med smaker choklad, hasselnöt, lavendel, och ek. God, men kan inte mäta sig med Sprigbank. Av mig får den 8/10. Även den 2 maj på webbsläppet.

NIKKA Taketsuru Pure Malt

Taketsuru Pure Malt är en så kallad blended malt, alltså en maltwhisky som blandas av två eller flera singelmalter. Huvuddelen av whiskyn produceras på östkusten vid Miyagikyo, som är Nikkas ena destilleri. Den andra komponenten kommer från Yoichi på nordön Hokkaido.

Nikka Pure Malt är en klassisk Nikka och är den Nikka jag gillar bäst av de jag provat, jämfört med t ex Nikka Coffee Grain. Denna är elegant, finstämd med smak av ek, lakrits, vanlig och choklad. Den släpps Fredag 3 maj i 55 utvalda butiker samt webblager kl. 10:00

Kolla in alla släpp 2 maj hos Systembolaget här.

Läs mer om whisky på matochresebloggen.se

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...