fbpx
Matochresebloggen
Jimmy Nelson på Fotografiska
Okategoriserad

Jimmy Nelson på Fotografiska – en utställning ni inte får missa!

Från 20 september fram till 1 december visas utställningen Homage to Humanity av den brittiska fotografen Jimmy Nelson på Fotografiska Stockholm. I över 20 år har Nelson besökt och fotograferat unika kulturer över hela jorden. Från den Sibiriska tundran till korallöar i Söderhavet har han med nyfikenhet, värme och respekt mött och skapat kontakt med urbefolkningar som lever i nära symbios med naturen.


Vi måste både fotografera dem innan de försvinner – och kämpa för att så inte ska ske. Varje stam besitter en unik historia med sin förmåga att i symbios leva tillsammans med djurlivet och naturen, en kompetens som ibland tagit årtusenden att växa fram. Nu är de strax borta om vi alla inte kraftsamlar, och när de försvinner så försvinner allas våra rötter

Jimmy Nelson

Jag fick chansen att se utställningen dagen innan öppning – dessutom träffa Jimmy Nelson som var på plats och berättade om hur han arbetar.

Jimmy Nelson på Fotografiska

Han reser till platser inte så många varit på och öppnar upp sig för de grupper av människor han möter. Han tar sig tid att lära känna dem för att få deras förtroende och fotar dem bara när de själva är bekväma och redo.

Stor skillnad mot de bilder vi vanligen ser på människor i dessa miljöer, som ofta fotas i smyg när de arbetar eller av andra anledningar inte själva är redo att fotas. Jag blir alltid sugen på att fota mer och köpa bättre kamerautrustning när jag är på Fotografiska, men denna utställning gjorde mig även sugen på att börja fota porträtt.

Bilderna kommer till liv i appen

Med utställningen Homage to Humanity och i boken med samma titel, tar Nelson hjälp av appteknik för att väcka engagemang. Varje bild i Homage to Humanity är också en film där du som betraktare, genom din smartphone, tas med på en resa rakt in i dessa fantastiska världar, med korta filmklipp tagna under fotograferingen. Sök efter “Jimmy Nelson” där du laddar ner appar. Vill du testa hemifrån kan du sedan öppna appen och rikta kameran mot bilderna från utställningen i detta reportage (om du läser bloggen på en annan device än din mobil).

Jimmy Nelson på Fotografiska

Helt klart en av de mest intressanta utställningarna på Fotografiska på länge – speciellt om man är intresserad av resor och att se mer av dessa avlägsna platser på jorden som Jimmy Nelson besökt!

Mer om Fotografiska

Fotografiskas restaurang – vi testar kvällsmenyn

Du kanske också är intresserad av...

Inga kommentarer

    Lämna gärna en kommentar