Fotografiskas restaurang – vi testar kvällsmenyn

Dela inlägget:

I fredags testade vi äntligen restaurangen på Fotografiska, helt klart mitt favoritmuseum i Stockholm. Här finns ofta intressanta fotoutställningar och restaurangen blev nyligen utsedd till världens bästa museirestaurang. Det är Paul Svensson som ligger bakom restaurangens kvällsmeny som har ett uttalat hållbart tema, med fokus på grönsaker – gärna de som man i vanliga fall kasserar, som gurkor med lustiga former.

Menyn går att få  vegetarisk men kött och fisk beställer man in som sidorätter – på samma sätt som man på andra köttrestauranger beställer såser eller pommes frites som sides.

Restaurangen är fullsatt redan till första sittningen 18.00 och vi inleder med små rädisor med krondillsdipp och friterad lök medan vi tittar på menyn för att försöka bestämma oss.

Fotografiskas restaurang

Fotografiskas restaurang – vi testar kvällsmenyn

Upplägget är mellanrätter som ligger på 135:- st och man rekommenderas ca 4 rätter per person. Till det kan man köpa till kvällens kött eller fisk som tillbehör till rätterna för 145:-. Matchande vinpaket kostar 85:- per halvglas

När vi beställt får vi in en brödservering med syrad kål och hemgjort smör. Sedan kommer min första rätt – tre varianter av potatis (kokt, picklad, friterad) med rökt gräddfil och rom. Supergott och somrigt! Till den ett friskt vitt vin.

Fotografiskas restaurangFotografiskas restaurang

En av våra vänner som var med tog en rödbetstartar som var ännu vackrare, med endiver och grillad talg.

Min nästa rätt var en fantastisk ramslökspasta med blåmusslor (som dock mest gav smak och syntes i form av små små bitar mussla) och fänkål. Till den ett glas riesling som passade perfekt. Läckert!

Fotografiskas restaurangFotografiskas restaurang

Min tredje rätt var en ”kompostbakad” gul lök, med svamp, jordärtsocka och tryffel. Till den fick vi in vår kött-side som var lammsadel och lammkorv. vegetariska rätter i all ära, men jag tycker det lyfter ännu mer när man får in lite kött till någon av rätterna! Till denna ett gott rödvin.

Fotografiskas restaurangFotografiskas restaurang

Till dessert valde jag ”Malt” som var maltglass, med choklad och picklade bär. Till den ett glas portvin som passade perfekt!

Fotografiskas restaurang

Riktigt god meny som även går att få i en ”all-in” variant där man får mindre versioner av samtliga rätter på menyn för 745:-.

Det är verkligen en upplevelse att äta middag här – vällagad, vacker och intressant mat lagad i det stora köket som är öppet ut mot matsalen. Goda viner och trevlig personal. Och utsikten över Stockholm från restaurangens panoramafönster är grym!

Fotografiskas restaurangFotografiskas restaurang

Baren på fotografiska

Vill man bara ta en drink eller gå vidare efter middagen finns en stor bar med en DJ i anslutning till restaurangen. Sittningstiden är 2,5 h så vi bads snällt att flytta oss vidare från vårt bord när den tiden hade passarats.

Baren på Fotoigrafiska

Utställningar på Fotografiska ingår.

Äter man middag här kan man passa på att kolla in utställningarna på vägen ut, men betalar ingen entré när man går in utan man prickas av i en lista vid entrén om man bokat bord. Just nu är det bland annat en märklig serie renässensinspirerade verk av Christian Tagliavini och utställningen ”Lust” med kvinnoporträtt av Eller von Unwerth.

Utställningar på Fotografiska ingår.Utställningar på Fotografiska ingår.

Som ni förstår kan jag verkligen rekommendera en middag på Fotografiska. Läs mer och boka bord här.

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...