Fotografiska i Tallinn – mitt i Telliskivi Creative City.

Dela inlägget:

Jag gillar verkligen Fotografiska i Stockholm – både restaurangen där som är superbra och utställningarna som så ofta är riktigt intressanta, Man har storslagna planer för Fotografiska – det ska öppna museum i flera städer runt om i världen (bland annat London och New York) och först ut efter Stockholm är Fotografiska i Tallinn. Så här var det givet att vi skulle göra ett besök på vår weekend i Tallinn och vi timade in det en söndagseftermiddag så vi kunde starta med deras omtalade brunch!

Området Fotografiska ligger i – Telliskivi Creative City – som är i sig värd ett besök. Här finns mängder av caféer,, vintage affärer och gallerier! Här finns även två av Tallinns bästa barer – mer om dessa längre ner i detta reportage, Som börjar med brunchen på Fotografiska!

Restaurangen på Fotografiska i Tallinn

Fotografiska har ett helt, nybyggt 6-våningshus för sin verksamhet. Man går in på entreplan där det finns ett storr café och en shop. Därifrån tar man hissen upp till restaurangen,

Restaurangen ligger på översta våningen i det 6 våningar höga huset och den luftiga matsalen är otroligt ljus med fönster från golf till tak. Man går in via en liten lounge, förbi en bar och in i matsalen där det är ett öppet kök. Det finns även en stor takterrass med en härlig utsikt över Tallinn.

Fotografiska i Tallinn - brunch och fotokonst i Telliskivi Creative City.
Fotografiska i Tallinn - brunch och fotokonst i Telliskivi Creative City.

Det är inte Paul Svensson som står för maten på Fotografiska i Tallinn, utan Peeter Pihel, som närmast kommer från rollen som sous chef på restaurang Fäviken. Precis som i Stockholm är konceptet på Fotografiska Tallinn ”Zero waste” . Använd allt på djur och grönsaker – och kompostera eventuella matrester. Man odlar det man kan på takterrassen på sommaren och man gör även mycket inläggningar och fermenteringar själva.

Brunchmenyn på Fotografiska i Tallinn

All brunch här serveras vid bordet, där man först får en servering att dela på med yoghurt och granola, friterade örtbollar, rökt fiskröra, äggsallad med rom och en kimchisallad med kyckling, Man väljer sedan en av fyra huvudrätter – kryddiga linser, galette, omelett eller våfflor, Är man hungrig finns även add-ons som gravad lax, bacon eller stekt champinjon. För 6 Euro extra ingår ett glas champagne som jag såklart slog till på!

Fotografiska i Tallinn - brunch och fotokonst i Telliskivi Creative City.

Till varmrätt valde jag de kryddiga linserna, som kom in på en bädd av hummus, toppade med ett pocherat ägg, grönkål och ost. Så fräscht och supergott. Min kompis tog galletten som också levde upp till förväntningarna! Ja, hela menyn med de små förrätterna som vi delade på var verkligen goda. Och som alltid här i Estland – fantastiskt bröd!

Fotografiska i Tallinn - brunch och fotokonst i Telliskivi Creative City.
Fotografiska i Tallinn - brunch och fotokonst i Telliskivi Creative City.

Info om brunchen på Fotografiska Tallinn

Priset för brunchen är 26 Euro (32 med skumpa). I priset ingår entré till utställningen. Glöm inte att boka bord – denna brunch är poppis.

Utställningar på Fotografiska i Tallinn

Mätta och belåtna gick vi sedan trapporna neråt för att kolla in utställningarna.

ställningar på Fotografiska i Tallinn

När vi var här fanns det tre utställningar, där vissa roterar mellan Fotografiska i Stockholm och sedan kommer hit, eller tvärtom. Dessa byts med jämna mellanrum, men nedan ser ni ett exempel på vilka utställningar det finns just när vi var där! En riktigt kul med husdjurstema, en mörk domedagsutställning och en intressant utställning med arabiska kvinnor fotade som Vogue.-modeller.

Utställningar på Fotografiska i Tallinn
Utställningar på Fotografiska i Tallinn
Utställningar på Fotografiska i Tallinn
Utställningar på Fotografiska i Tallinn
Utställningar på Fotografiska i Tallinn
Utställningar på Fotografiska i Tallinn

Utforska området runt Fotografiska – Telliskivi Creative City

Fotografiska ligger i Telliskivi Creative City, ett område som myllrar av street art, restauranger, vintageaffärer med mera. Superkul plats att strosa runt i efter en god brunch upp på Fotografiska – eller att åka till en kväll och göra ett besök på någon av de intressanta barerna. .

Telliskivi Creative City
Telliskivi Creative City
Telliskivi Creative City

Barer i Telliskivi Creative City

Vi var i Telliskivi Creative City redan första kvällen efter vår middag på Art Priori Restaurant och tog en liten runda på de två barer som är de mest populära här: Junimperium och Nudist Winery.

Junimperium – baren som är en dröm för en ginälskare

Junimperium är ett gindestelleri och bar mitt i Telliskivi. Här kan man avnjuta hantverkscoctails som görs med minst samma omsorg som på tjoget – och smakar fantastiskt. Men kan även boka en guidad tur i deras destilleri som ligger bakom baren, Ett måste för ginälskare! Läs mer på deras egen site här.

Nudist Winery – för er som gillar innovativa viner!

Nudist Winery ligger i samma kvarter som Junimperium och här fokuserar man på mousserande fruktviner. Ekologiska viner helt utan tillsatser, gjort på lokala bär och frukter som rabarber, vinbär och jordgubbar. Klart annorlunda och intressanta viner som drar mer åt suröl och torr cider än klassiska viner. Här har man även ett bra utbud av hantverksöler. En stor bar i två våningar! Läs mer på deras web här.

Nudist Winery

Fler härliga restauranger i Tallinn

Weekendresan till Tallinn gjordes i samarbete med Visit Estonia. Tankar och åsikter som alltid mina egna.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...