Vingård i Tunisien – besök på Domaine Neferis

Dela inlägget:

Vinproduktion i Tunisien har en lång historia och gillar man vin är ett besök på en vingård i Tunisien givet när man kommer till landet. Idag finns 15 vingårdar i Tunisien och vi gjorde ett besök på den tredje största – Domaine Neferis – som ligger 40 km sydöst om Tunis.

Vingård i Tunisien – besök på Domaine Neferis

Vi började med att kolla in vindruveodlingarna och fick en liten sammanfattning om vinproduktionens historia i Tunisien. Vinrankorna här är klart mindre än de jag sett på andra vingårdar i södra Europa och Sydafrika. Redan nu i början av Juli var druvorna stora – skörden sker i September här.

Vingård i Tunisien

Vinets historia i Tunisien

Vinproduktionens historia i Tunisien är klart intressant och sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan under antiken, när fenicierna styrde över regionen, odlades vindruvor i det som nu är Tunisien.

Under det romerska imperiet växte vinproduktionen i Tunisien ytterligare. Romanska bosättare införde avancerade tekniker för vinframställning och utnyttjade landets gynnsamma klimat och jordmån. Tunisiska viner blev kända för sin kvalitet och exporterades till andra delar av imperiet.

Efter den arabiska erövringen av Tunisien på 700-talet infördes islam och produktionen av vin minskade kraftigt, då Islam förbjuder konsumtion av alkohol och de flesta vingårdar förstördes. Vissa kristna och judiska samhällen fortsatte dock att odla vindruvor och framställa vin för egna behov.

Det var inte förrän under det franska kolonialstyret på 1800-talet som vinproduktionen i Tunisien återigen tog fart. Frankrike såg potentialen i landets vinodlingsområden och införde moderna metoder och tekniker – samt planterade franska vinstockar som chardonnay och merlot vilka än idag är de dominerande i landet. Tunisiska viner blev populära och exporterades till Europa.

Efter Tunisien blev självständigt 1956 har vinproduktionen fortsatt att vara en viktig del av landets jordbrukssektor. Idag är Tunisien ett betydande vinproducerande land i Nordafrika. De mest kända vinregionerna inkluderar Cap Bon, Mornag och Thibar. Tunisiska viner har också vunnit internationella priser för sin kvalitet och unika smakprofil.

Vinproduktion i Tunisien

Vinproduktionen liknar den i Europa, med skillnad att det är varmare här. Det gör att druvorna innehåller mer socker och att man skördar dem tidigare än i Europa. Under jäsning och lagring behöver man även kyla druvsaften för att processen ska kunna kontrolleras.

Vinproduktion i Tunisien
Vinproduktion i Tunisien
Vinproduktion i Tunisien

Vinprovning i Tunisien på Domaine Neferis

När vi hade kollat in hela processen från vingård till lagring och buteljering fick vi börja med att prova ett rödvin direkt ur ekfatet där det lagrades. Älskar denna typ av provningar! Detta var riktigt gott – men vi skulle få prova ännu mer!

Vinprovning i Tunisien på Domaine Neferis

Den ”riktiga provningen var en våning upp där vi även bjöds på en bricka med lokal ost och chark. Vi provade här två vita viner, ett rosé och ett rött. Mina favoriter var ett av de vita som liknande en bra riesling i karaktären och det röda som var riktigt kraftigt men balanserat.

På plats kunde vi köpa med oss favoritvinerna hem. 30 Dinar – runt 100:- sek kostade en flaska av det vita vinet jag gillade bäst. Jag såg sedan att samma vin fanns på taxfreebutiken på Tunis flygplats – men då var priset det dubbla.

På sommaren har de här ofta större vinprovningar i sin trädgård utanför. Helt klart en utflykt jag kan rekommendera när ni kommer till Tunisien – och jag ser fram mot att besöka fler vingårdar nästa gång jag kommer till Tunisien!

Läs mer om Tunisien

Resan till Tunisien var en pressresa arrangerad av Tunisiens Turistbyrå. Alla tankar och åsikter är som alltid mina egna.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Turkish Airlines Business Class till Uzbekistan

Jag har flugit med Turkish Airlines flera gånger, dels till Istanbul men även vidare från Istanbul till exempelvis...

La Girafe på Arlanda – bästa restaurangen på Arlanda

La Girafe på Arlanda är en av de senaste restaurangöppningarna på Terminal 5 och den som jag nu...

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Restaurang Ärla  – prisvärd och ambitiös kvarterskrog på Östermalm

Restaurang Ärla öppnade på Östermalm i december 2023 och har fått lysande recensioner - och efter mitt första...