Kuriat Island i Tunisien – en supermysig båtutflykt från Monastir

Dela inlägget:

Kuriat Island i Tunisien är en supermysig båtutflykt från Monastir, en stad vid kusten strax söder om Sousse. Kuriat Island är egentligen två öar – en större som är en militärbas och en mindre som man kan besöka som turist. Öarna ligger runt 6 km nordost om Monastir och man tar sig hit antingen med egen motorbåt man kan hyra i hamnen med en förare, eller med någon av de större ”piratbåtar” som går flera gånger per dag man kan köpa en biljett till.

Vi åkte med en egen liten ribbbåt och det var en så härlig båttur på det turkosa havet med den ljumma vinden mot ansiktet.

Kuriat Island i Tunisien
Kuriat Island i Tunisien

När man närmar sig Kuriat Island inser man vilken liten obebodd ö det är. Här finns bara några skjul som används av de biologer som arbetar här med att skydda och informera om de havssköldpaddor som lägger sina ägg här. Resten av stranden är helt öde, sånär som på hängmattor och bord med stolar och solskydd för alla dagsgäster som kommer hit.

Kuriat Island i Tunisien
Kuriat Island i Tunisien
Kuriat Island i Tunisien

Vi kom innan de stora ”piratbåtarna” så det var helt tomt på stranden till en början, men under högsäsong kan det komma flera hundra personer hit per dag.

Havssköldpaddor på Kuriat Island

Varje år kommer runt 80 stora havssköldpaddor till Kuriat Island för att lägga sina ägg. Dessa ser man till att skydda genom att sätta upp markörer av trä vid de platser äggen läggs. Varje år är det runt 4000 små sköldpaddor som kläcks här men av dem är det bara 4 som överlever till vuxen ålder.

Fågelreservat på Kuriat Island

På andra sidan av ön är det våtmarker som är ett populärt tillhåll för många olika fågelarter. Här kan man gå en stig bort till norra delen av ön, där det finns ruiner av en gammal tonfisk-tvättningsstation. Troligen var det här fiskarna kom med sin fångst för flera hundra år sedan, för att tvätta och stycka fisken innan den togs vidare in till fastlandet.

Kuriat Island i Tunisien
Kuriat Island i Tunisien
Kuriat Island i Tunisien

Ta med matsäck!

Det finns inga restauranger alls på Kuriat Island, så ta med den mat och dryck ni behöver under dagen. Vi fick lite grillad fisk, baguetter och vattenmelon att äta i skuggan och en varm dag var detta en perfekt lunch!

Åker ni med en av de stora ”piratbåtar” som har dagsturer till Kuriat Islands brukar det ingå lunch.

Läs mer om Tunisien

Resan till Tunisien var en pressresa arrangerad av Tunisiens Turistbyrå. Alla tankar och åsikter är som alltid mina egna.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...