Karthago – ett Unesco världsarv i Tunisien

Dela inlägget:

Karthago grundades på 800-talet f.Kr av feniciska kolonisatörer från staden Tyros. Karthago var beläget vid Nordafrikas Medelhavskust, strax intill Tunisiens huvudstad Tunis. Idag är resterna av Karthago ett Unesco världsarv och man kan här även se en pampig romersk teater och resterna av ett stort romerskt bad.

Förövrigt anser jag att Karthago bör förstöras!

Cato den äldre (234-149 f.Kr.) var en romersk författare och senator. Han lär ha avslutat alla sina tal i senaten, oberoende av ämne eller innehåll med: ”För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras”.

Genom de här ständiga upprepningarna fick han till slut som han ville. Romerska riket förklarade Karthago krig, och staden förstördes och innevånarna såldes som slavar.

Kanske är det Cato den äldre man ska ge skulden för att det nu bara finns små rester kvar av Karthago att se, så det är svårt att skapa sig en uppfattning av hur pampigt detta var en gång i tiden. De byggnader som romarna senare byggde finns det dock tydligare spår kvar av.

Hit tog vi en utflykt vår första dag i Tunisien och det är helt klart värt ett stopp när ni kommer till Tunis om ni är intresserade av historia!

Unesco världsarv i Tunisien

Karthago – ett världsarv i Tunisien

Omkring 650 f.Kr uppnåde Kartago självständighet och med tiden blev Karthago huvudstaden i det som idag är Tunisien. Det låg strategiskt till vid havet och man hade här en hamn helt skyddad från vågor och angrepp.

Unesco världsarv i Tunisien
Unesco världsarv i Tunisien
Unesco världsarv i Tunisien

I närheten av ruinerna från Karthago finns en stor grekisk amfiteater där det än idag under ljumma sommarkväll ofta arrangeras konserter och teatrar.

Unesco världsarv i Tunisien

Grekiskt bad vid Karthago

Som på alla platser grekerna levde på byggde man här i Kartago ett stort romerskt bad som det finns tydliga spår av än i dag. Detta är faktiskt det största romerska badet utanför Rom och det jag tyckte var mest intressant av det vi såg i Kartago.

Unesco världsarv i Tunisien

Är man intresserad av historia är Karthago ett givet stopp när man kommer till Tunisien!

Läs mer om Tunisien

Med Nouvelair till Tunisien – direktflyg från Arlanda

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...