Restaurang Ärla  – prisvärd och ambitiös kvarterskrog på Östermalm

Dela inlägget:

Restaurang Ärla öppnade på Östermalm i december 2023 och har fått lysande recensioner – och efter mitt första besök instämmer jag i kören. Prisvärd, riktigt bra och vällagad mat, goda viner och avslappnad och trevlig stämning.

Det var inte helt enkelt att hitta ett ledigt bord, men i fredags 20.00 var det dags. Restaurang Ärla ligger på Danderydsgatan 25 i det relativt nybyggda kvarteret Sädesärlan som gett restaurangen sitt namn. Här låg tidigare en pizzeria och man har gjort en uppfräschning där man bland annat målat väggarna vita. Stora fönster mot gatan och ganska mycket belysning inne i restaurangen. 

Restaurang Ärla drivs av paret Lotta Karlsson & Patric Blomquist (som bland annat vann Årets Kock 1994).  Paret drev tidigare Restaurang Hybrid vid Blåsut i åtta år, som de sedan sålde och var lediga ett par månader, innan de kollade på ett 20-tal lokaler innan de fastnade för just denna, där de både står i köket och även serverar maten till gästerna. Ett klart välkommet tillskott på Östermalm och sedan ett par fina recensioner i lokaltidningar har det varit fullt varenda kväll. Det finns bara runt 30 platser, vilket också gör det knepigare att hitta lediga bord.

Restaurang Ärla  – Kvällens fyra favoriter

Varje kväll har de ett urval från menyn som de kallar kvällens fyra favoriter, med matchande viner. Jag gillar verkligen när restauranger gör det enkelt för gästen att välja – så jag och min vän tog denna meny med matchande drycker. 

Strax efter vi beställt kom Patric in med ett varsitt glas cava och berättade lite om deras vinfilosofi som kan sammanfattas som att de flesta vinerna är naturviner från Europa. Denna cava var torr och god, en perfekt start! Detta vin drack vi till första rätten, som var tysk vit sparris och torkad biff med en majonnäs på fermenterad vitlök. Perfekt spänstig sparris, en riktig umamibomb till majonnäs – en så god start.

Nästa rätt var marulkskind med en aromatisk skaldjursfond med mycket djup. Till den ett glas La Capellinna – ett vitt vin som passade perfekt.

Efter fisken fick vi in en brödservering, men Patric förklarade att det är med avsikt att den kommer i mitten av menyn, de tycker den passar bättre där. Fluffigt bröd de bakar själva i restaurangen, som har två stora pizzaugnar kvar från den tidigare restaurangen som låg här!

Restaurang Ärla

Nästa rätt var gårdslamm med ramslök, kålrabbi och toppmurkla. Perfekt stekt kött och riktigt goda tillbehör. Till lammet som Lotta serverade fick vi ett ett glas Chianti Classico som även det var en superbra matchning.

Desserten hade tema rabarber, med kokt glasrabarber, sorbet på vattnet man kokade rabarbern i, vanilj och getostfromage samt maräng. Den matchades med ett glas torr och krispig Tokaji-vin.

Restaurang Ärla

En riktigt god, intressant och vällagad meny. Om man mot förmodan inte gillar något som är bland ”Kvällens fyra favoriter” kan man byta ut den rätten mot någon annan rätt från a la carte menyn. 

Se ett klipp från Restaurang Ärla

Fler nya restauranger i Stockholm

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...