En dröm för olivoljeälskare – besök på olivodling i Tunisien

Dela inlägget:

Gillar du olivolja? Nyfiken på hur den produceras ekologiskt i liten skala? Tycker du om vackra hus ute på landsbygden? Då har jag den perfekta utflykten för dig i Tunisien – gör ett besök på olivodlingen Domaine de Segermés!

besök på olivodling

Detta är en ekologisk olivodling där man odlat dessa små frukter i flera generationer och fått flera internationella priser för sin höga kvalitet på olivoljan. Hit gjorde vi en utflykt en dag under min vecka i Tunisien.

besök på olivodling

Besök på olivodling – Domaine de Segermés

När vi kollat in olivodlingen sökte vi skydd mot hettan inne i byggnaden där vi fick se hur hela produktionen av olivolja går till, som påminner en hel del om hur man gör vin här i Tunisien. Oliverna tvättas, krossas och pressas innan man separar oljan från vatten och lagrar den färdiga olivoljan i stora tankar.

besök på olivodling

En annan skillnad mot vin är hur man skördar oliverna. Man lägger stora nät under hela trädet och sedan skakar man ner alla oliverna på en gång!

Traditionell tunisisk mat

Det var inte skördetid ännu – så vi kunde inte se hur denna del av produktionen gick till, men vi fick smaka på lite av den mat man traditionellt lagar i Tunisien för de som har det rätt hårda arbetet att skörda oliver. Först bsissa shair – en brun dryck på rostade spannmål, honung, olivolja och vatten – klart annorlunda men god!

Bsissa fanns även i fast form, som serverades med pinjenötter och krossad pistagenötter. Klart mäktigt – denna åt arbetarna ett par skedar av för att ha energi för ett par timmar!

Vi fick även prova ”njara” som var en form av pasta med dadlar och valnötter, ”banadesh” som är små söta bröd fyllda med olivkräm och bsissa kamh som är småkakor på vete, socker och kikärtor. Man gillar även här att doppa bröd i olivolja och honung!

Så himla kul att prova dessa rätter, med smaker som skiljer sig så stort mot de svenska. Klart inspirerad att laga mer mat åt detta håll och använda mer nötter och torkad frukt i maten – så gott!

Vi gick sedan upp på en av terrasserna med utsikt över olivlundarna och fick smaka lite av deras hemgjorda tapenade – som var fantastiskt god!

besök på olivodling

Olivoljeprovning

Dags sen för provning! Vi fick testa både flera olika sorters oliver och provade såklart även den färdiga olivoljan. Här är det bara de allra minsta oliverna man pressar till olja. De större oliverna odlas för att äta som de är.

Förutom traditionell olivolja gör man här även smaksatt olivolja, där man låter citron, klementin eller mynta gå med i pressningen och ge en egen karaktär till olivoljan. Så himla gott. Jag köpte med mig små flaskor hem av alla de smaksatta olivoljorna.

Ett så kul och intressant besök som jag verkligen kan rekommendera att ni gör om ni kommer till Tunisien – minst lika givande som det jag gjorde på en vingård i Tunisien! Och är ni sugna på att smaka olivoljan finns den att köpa hos Olja-Oliv på NK Saluhall i Stockholm.

Läs mer om Domaine de Segermé på deras egna hemsida här.

Läs mer om Tunisien

Resan till Tunisien var en pressresa arrangerad av Tunisiens Turistbyrå. Alla tankar och åsikter är som alltid mina egna.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Turkish Airlines Business Class till Uzbekistan

Jag har flugit med Turkish Airlines flera gånger, dels till Istanbul men även vidare från Istanbul till exempelvis...

La Girafe på Arlanda – bästa restaurangen på Arlanda

La Girafe på Arlanda är en av de senaste restaurangöppningarna på Terminal 5 och den som jag nu...

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Restaurang Ärla  – prisvärd och ambitiös kvarterskrog på Östermalm

Restaurang Ärla öppnade på Östermalm i december 2023 och har fått lysande recensioner - och efter mitt första...