Jag gör det igen – testar orimligt många goda viner!

Dela inlägget:

I höstas var jag på en vinprovning med vinimportören Vinovativa och provade igenom stora delar av deras sortiment av viner. Nyligen var det dags igen, denna gång i en stor lokal på Kung Carl vid Stureplan. Precis som sist fanns här en rad vinproducenter på plats som både serverade smakprover på vinerna – samt kunde svara på alla tänkbara frågor om vinerna.

Perfekt då jag försöker bli bättre på vin och att ett bra sätt att bli det är att prova många viner! Speciellt tycker jag det är kul att prova flera viner samtidigt, då det är lättare att känna hur de skiljer sig åt då man har något att jämföra med. Vi kör numera ofta två olika viner till samma rätt när vi har gäster på middag hemma just för det syftet. På denna provning blev det dock fler än två olika jag jämförde..

Från billigt bubbel till exklusiv champagne

På plats fanns över 100 olika viner att prova – och denna gång tog jag de som inte fanns sist eller som jag då inte hann med. Men det blev ändå över 50 viner så jag bestämde mig innan att inte svälja vinerna – ett slöseri på riktigt goda viner att spotta – men nödvändigt för att kunna prova igenom alla och känna alla smaker utan att bli packad!

Jag startade denna gång på samma sätt som sist – med bubbel. Och det enklaste först – prosecco – världens mest exporterade mousserande vin, som finns i många billigare varianter. Ofta får prosecco sin andra jäsning i stora ståltankar (till skillnad från champagne och cava som får sin andra jäsning i flaskan). Här provade jag prosecco som dels serverades i glas med is, en annan som var tänkt som drinkmixer. Ingen fel med det och jag blev sugen på att hälla upp en gin-prosecco istället för gin-tonic nästa gång! Och ska man ha i sitt bubbel en het dag vid stranden kan man ju lika gärna ta en enklare sort!

Nästa station var cava. Ett spanskt bubbel som görs med samma metod som champagne – det vill säga får sin andra jäsning på flaskan – och är ett bra val som exempelvis välkomstbubbel. Speciellt om man väljer en lite bättre cava, som dessa från Villa Condi som jag provade. Perfekt tempererade var de riktigt goda, speciellt deras brut reserva. som legat 6 år på flaska. Ett fynd för 159:-!

Bord tre för mig var champagne och här fick jag testa igenom hela utbudet från Drappier. Så kul – och gott! Bäst var deras vintage som anses vara den mest prisvärda vintagechampagnen – runt 600:- för en flaska. Här har man fokus på så naturliga viner som möjligt – målet är att inom några år till 100% framställa ekologiska viner.

Nästa champagnehus – Gaston Chiquet – var nästan ännu vassare. Ett vinhus som drivs av två bröder och är mest kända för deras grand cru som var utan tvekan det godaste bubblet denna provning!

Sen fortsatte provningen med massor av härliga röda viner i prisklass mellan 150:- upp till 1200:-. Och ”tyvärr” är ju ofta vinerna godare ju högre upp i pris man kommer. Men, köper man hem viner från Systembolaget kan man ju dra på rätt så mycket utan att hamna i samma pris som ett mediokert vin kostar på krogen!

Läs mer om vin och vinprovning

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...