Restaurang Cypern – en smak av Cypern

Cypern – en ö som ligger söder om Turkiet och är den tredje största ön i medelhavet. Och även en restaurang på Vallhallavägen i Stockholm som serverar autentiusk cypriotisk mat. Den perfekta platsen för en presslunch om just landet Cypern, som gör en storsatsning på turism 2022, där man vill visa upp mer än bara vackra stränder.

Bland det mest intressanta är en stor satsning på att fler cyprioter ska kunna dra nytta och leva på turism. Detta genom att man gör om lagar så man tex kan hålla matlagningskurser hemma, sälja egenodlade matvaror och delikatesser direkt hos bönder eller vinodlare – där man även kan bo över om man vill.

Som på alla resor är ju dock maten på plats något av det viktigaste. Utan god mat – ingen rolig semester! Och det cypriotiska köket, som är en mix av det Grekiska, det Turiska och det Libanesiska är verkligen en höjdare. I alla fall om det smakar lika bra som det vi fick prova på Restaurang Cypern – som är ett hett tips för er som längtar efter den cypriotiska maten – eller bara vill testa något nytt!

Restaurang Cypern – en smak av Cypern

Menyn startade med massa goda smårätter, som röror, friterad filodeg med spenat, zucchinikroketter, grekisk sallad och grillad haloumi. Så läckert men svårt att inte äta för mycket – för detta var bara förrätterna!

Till varmrätt serverades grillat – lammracks, kycking och biff. Ah, sånt här är exakt det jag tänker serveras på en uteservering nere i medelhavet en ljummen sommarkväll med en kall lokal öl till!

Restaurang Cypern - en smak av Cypern

Till dessert serverades en frasig baklava, som vi fick ett prisbelönt cypriotiskt dessertvin till som var riktigt bra. Det finns en hel del vingårdar på Cypern (som i alla länder nere i medelhavet) – vilka det vore kul att kolla in när vi åker till Cypern nästa gång. För det vore himla kul att se vad som hänt i landet sedan jag var där på en partyresa i Aya Napa för väldigt många år sen!

Restaurang Cypern - en smak av Cypern

Jag avslutade denna långlunch med en skål med Cyperns Turistminister Savvas Perdios som var på plats för att berätta om alla nyheter som Cypern bjuder på sommaren 2022.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Öppet Spår 90 – Fast-track till Vasaloppet

Från att inte ha åkt längdskidor sedan jag var barn, till att börja träna förra året och nu...

Champagnelunch med Guldkula – Sveriges mest sålda Champagne

I fredags hade jag den stora glädjen att få komma på en Champagnelunch med Guldkula - skumpan som...

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...