WSET nivå 1 på Restaurangakadmien – nybörjarkurs i vin med extra allt

Dela inlägget:

WSET nivå 1 är en internationell nybörjarkurs i vin, som The Wine & Spirit Education Trust ligger bakom. WSET-kurser går på platser över hela världen och har nivåer upp till WSET 4 som kräver flera års heltidsstudier. WSET nivå 1 är dock lagom att starta med och de senaste fem veckorna har jag gått WSET nivå 1 i kursen ”Grunderna i vin” på Restaurangakademien – där man dock utökat kursinnehållet betydligt, med provningar, djupare kunskaper och riktgt vassa föreläsare – en nybörjarkurs i vin med extra allt!

Start med chark och ostar

Varje måndag, 18.30 – 21.30 har kursen varit och den startar på samma sätt varje gång, med en liten buffé med chark, ostar, cornichoner, nybakad bröd och andra godsaker. Kommer man i god tid kam man sitta länge och äta sig mätt, jag som oftast kommit bara några minuter innan har tagit något litet och så får man en ny chans att hugga in på maten halvvägs in på i kvällen då det är en kort paus. (Ja, förutom sista veckan då när jag fastade..)

WSET nivå 1 på Restaurangakadmien

Olika teman varje vecka

Kursen är indelad i fem avsnitt med två olika föreläsare som turas om varannan vecka – Michel Jamais (som jag passade på att intervjua om hans bästa tips på vinbarer och som gillade när man ställde frågor- han kan verkligen allt om vin!) och Susanne Berglund-Krantz, även hon mycket kunnig!

Detta lärde vi oss de respektive veckorna:

Vecka 1: Bubbel

Provningsmetodik, alltså hur man provar vin – lukta, titta, smaka… .Sedan provade vi olika champagner och mousserande vin, och fick lära oss allt från historian om mousserande vin, olika druvor och sätt att producera mousserande vin och mycket mer. Mest intressant var att lära mig mer om cremant – ett mouserrande vin gjort med champagnemetoden, men inte i regionen champagne. Ofta mycket intressantare att köpa ett dyrt cremant än en billig champagne!,

Vecka 2: Vinodling och Vinframställning

Vi fick lära oss allt om hur man odlar vin, olika vinregioner i världen och olika typer av in. Sen gick vi in närmare på vissa druvsorter som chardonnay och pinot noir som vi sedan provade.

Nybörjarkurs i vin
WSET nivå 1 på Restaurangakadmien

Vecka 3: Diverse druvor

Vi fortsatte fördjupa oss i utvalda druvor, som pinot gris, riesling, sauvignon blanc och tempranillo. Mycket att ta in, men ändå greppbart och det klarnade lite mer för mig om olika vinregioner, druvor och hur platsen där druvorna odlas spelar så stor roll.

Nybörjarkurs i vin

Vecka 4: Mat och vin i kombination

Här fick vi en snabbvariant av Michael Jamais dagskurs Mat och vin i kombination, som handlade just om hur man lär sig matcha vinet till maten – eller maten till vinet! Vi fortsatte även lära oss om fler druvsorter – som bordeauxdruvor och rhonedruvor, merlot och cabernet sauvignon.

WSET nivå 1 på Restaurangakadmien - Nybörjarkurs i vin

Vecka 5: Sött vin och starkvin

Sista veckan gick vi in på olika typer av söta och förstärkta viner och olika sätt att producera dem, från de där druvorna på olika sätt får torka så att sockerhalten ökar, till andra där man tillsätter druvmust, ett sött vin eller sprit.

Teori – provning – rast – repeat

Oftast provade vi 3-4 viner efter första timmen, efter en teroidel om respektive typ av vin, för att sedan efter pausen fortsätta med mer teori och avsluta kvällen med ännu en vinprovning om 3-4 viner.

Riktigt bra och matiga föreläsningar och perfekt att direkt efter få smaka de viner vi just lärt oss om.

Det är också detta som skiljer WSAT 1-kursen hos Restaurangakadmien från andra platser där man kan ta kursen, som t ex i London där man gör den på en heldag, utan provningar. Den är kostar klart mer här, men att prova vinerna var för mig en viktig del i lärandet.

Slutprov för WSAT 1.

Efter kursen var det vara provet kvar. 30 flervalsfrågor som endast baseras på en kursbok på engelska som var en del i materialet. Vi har gått mycket djupare på det mesta, men på provet kom en del frågor som jag ändå inte hade koll på – håller tummarna för att jag klarade det ändå det räcker med 21 rätt av 30. Provet rättas i England av WSAT så det tar ett par veckor innan man får besked – och ett diplom om man klarat det!

Sammantaget, en så kul och givande kurs – som fick en extra skjuts av att jag mitt i kursen var på en kort vinresa till Valtinella där jag kunde se med egna ögon det vi just lärt oss.

Fakta om kursen

Kostnaden för kursen är 7590 :- inkl moms – då ingår allt.
Läs mer här om dryckeskurserna hos Restaurangakademien.

Restaurangakademien ligger i Slakthushusområdet ett par hundra meter från Globens T-bana

Kursen gick jag i samarbete med Restaurangakademien – som vanligt är det mina egna tankar och åsikter som återspeglas här på bloggen.


Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...