Vinprovning och vingårdar på Rhodos – Emonas

Dela inlägget:

Rhodos har en ganska stor vinproduktion, men det finns inga stora charmiga vingårdar som de man kan hitta i t ex Spanien eller Frankrike, utan här finns några större ”vinfabriker” som köper upp druvor från lokala odlare som de sedan gör vin av, samt några små producenter som både har egna odlingar av vindruvor och gör vinet själva.

Emonas – vincentrum på Rhodos

Regionen där de flesta vingårdarna finns är Emonas, upp i bergen på öns västra sida. Man kan åka hit med en organiserad busstur exempelvis med bolaget Tourtlee, eller åka med egen bil vilket vi gjorde. Vägarna hit är riktigt slingriga och bitvis ganska branta, så man ska gilla att köra bil för att detta ska vara en god idé.

Emery Winery på Rhodos

Vårt första stopp var emonas största producent – emery winery – som även är öns äldsta. 500.000 flaskor vin produceras här varje år. De odlar inga druvor, utan köper upp hela skördar av bönder. De har ett stort showroom med masa stora fat, som dock är tomma. Själva vinproduktionen kan man inte titta på, så detta är mest en vinaffär med provsmakning.
Vinprovning Rhodos hos emery winery Vinprovning Rhodos hos emery winery
Kul dock att prova lite lokala viner. Jag som körde spottade så jag kunde utan problem testa alla sju sorterna de hade, vitt, rött, rosé samt ett vitt och ett rött dessertvin. Riktigt gott dessertvin (extra sött pga mycket sol!) som vi köpte med oss några flaskor av.
Öppet mellan 10-16 varje dag och det är bara att komma förbi, man behöver inte förboka tid. Håll tummarna för att ni inte kommer samtidigt som någon av de större organiserade bussturerna som alla stannar just här – då får ni trängas med 50-100 andra gäster.
Man kan köpa viner på plats och de kostar mellan 6.60- 15 euro per flaska.

Alexandris Winery på Rhodos

Alexandris Winery drivs i tredje generationen av två bröder och de har själva ett antal vinfält utspridda i Emonas där de odlar sju olika druvor, exempelvis de grekiska druvorna Amoryano och Atheri och även internationella druvor som Cabernet souvignon och Grenache

Själva vinproduktionen sker i källaren till huset där de bor och dagen vi kom hade de just tappat upp 1200 flaskor av ett nytt rödvin. Här fick vi en personlig provning ledd av Panayiotis – en av bröderna – som lät oss prova viner från hela deras sortiment av vitt, rött, rosé samt rött och vitt dessertvin. Dessertvinet görs på druvor som fått torka i solen i två veckor efter skörden och blir tack vare det extra sött!

Vinprovning Rhodos hos Alexandris Family Winery
Vinprovning Rhodos hos Alexandris Family Winery
Här är det verkligen småskaligt, vi ville köpa med en flaska av det röda vin vi provade. Innan vi fick det limmade Panayiotis fast etiketten med lim och pensel. De lägger ner sån möda på vinet att de inte ens lämnat etiketten åt slumpen utan har valt ett visst papper för den som måste limmas fast på detta sätt.
Vinprovning Rhodos hos Alexandris Family Winery Vinprovning Rhodos hos Alexandris Family Winery
Vill ni komma hit är det bäst att skicka ett mail först och boka en tid, annars är 13-16 den säkraste tiden. Facebooksidan hittar ni här och vill ni maila dem är mailadressen alexandrisp@yahoo.fr. Även här kan man köpa viner och de startar på 11 euro per flaska.
Ännu en kul erfarenhet, inte visste jag att det fanns så här intressanta, goda viner och engagerade vinodlare i Grekland!

3 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...