Nino Negri i Valtinella – jag besöker en av Italiens bästa vinmakare

Dela inlägget:

Nino Negri i Valtinella är en av Italiens bästa vinmakare och har fått en rad priser för sina viner. Jag har provat lite av deras viner hemma i Stockholm på en ”Winemakers Dinner” tidigare, så det var med stor förväntan jag åkte till Italien på en pressresa för att spendera några dagar i Valtinella med fokus på att lära mig mer om vinerna från regionen i allmänhet – från Nino Negri i synnerhet. Perfekt timing också med den vinkurs jag nu går på Restaurangakademien.

Start i vingården

Vi startade besöket uppe i vingården, där vi fick lära oss allt om hur man plockar vin innan vi själva fick testa att plocka (eller snarare skära ner) och fylla ett par lådor var med vindruvesklasar.

Nino Negri i Valtinella
Nino Negri i Valtinella
Nino Negri i Valtinella
Nino Negri i Valtinella
Nino Negri i Valtinella

Man ser från dalen att det är brant här, men uppifrån är känslan såklart en annan. Fascinerande att man klarar av att driva en så här stor vinproduktion under dessa förhållanden!

Torkning i 100 dagar för att bli Sfursat-vin

Valtinella är mest känt i vinkretsar för sina Sfursat-viner, där druvorna får torka 100 dagar innan de försiktigt pressas. Vi gick förbi ett av dessa torkhus på vägen ner, där vinet står uppradat i trälådor och sakta torkar i den svala höstluften.

Torkning i 100 dagar för att bli Sfursat-vin
Torkning i 100 dagar för att bli Sfursat-vin

Vidare ner i vinkällaren

Nästa steg i processen är att vindruvorna pressas, får jäsa och till slut tappas på flaska. Allt detta görs nere i dalen, där Nino Negri har sin vinfabrik och lagringskällare. Så kul om man är lite intresserad av vin att gå ner i dessa källare, där hundratals tunnor rymmer mellan 200-5000 liter vin. På de större finns tappkranar så man enkelt kan prova vinet innan det är helt klart vilket vi hade turen att få göra, så intressant!

Vinkällaren hos Nino Negri i Valtinella
Vinkällaren hos Nino Negri i Valtinella
Vinkällaren hos Nino Negri i Valtinella
Vinkällaren hos Nino Negri i Valtinella

Vinprovning hos Nino Negri

När vi lärt oss allt om var och hur druvorna odlas, och var det lagras var det dags för vinprovning, från deras enklare viner till de mest exklusiva Sfrurfatvinerna. Det visade sig att jag redan testat de flesta på 19 Glas tidigare -och mina favoriter var fortfarande samma viner!

Vinprovning hos Nino Negri
Vinprovning hos Nino Negri

Riktigt intressant att se hur dessa viner tas fram, från ax till limpa. Första gången vi timat ett besök på en vingård med skördesäsong, så man kan se och känna på klasarna med de färdiga druvorna, som bland annat är mycket kompaktare än de druvor man köper för att äta och har ett tjockare skal.

Vill du göra samma besök? Kontakta Nino Negeri direkt här! Det finns också flera företag i regionen som arrangerar rundresor över dagen till flera vingårdar där Nino Negeri är ett av stoppen.

Mer om vinresan till Valtinella, saker att göra sär och restauranger i Valtinella hittar ni i detta inlägg.

Fler besök på vingårdar

Detta var inte första besöket på en vingård, utan vi brukar ofta försöka pricka in det på våra resor. Några exempel nedan.

Resan till Italien var en pressresa jag gjorde med ett gäng vinskribenter. Tankat och åsikter är som alltid mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...