Vinprovning Jorden runt – jag provar 38 viner – på 60 minuter!

Dela inlägget:

Ni som följer bloggen vet att jag gillar att prova vin. Jag gick en nybörjarkurs i vinkunskap – WSET 1 för drygt ett år sedan – och efter den blev provningarna ännu mer intressanta. Så, det var jättekul att få en inbjudan att testa lite av utbudet hos Winefinder – en webbbutik för vin, som har fokus bara på kvalitetsvin och intressanta årgångar som är svårt att hitta på systembolaget.

Detta blev dessutom en riktig jorden-runt-resa genom vinerna. Vi startade i Franrike, vidare till Österrike och Tyskland. Sedan Italien och tillbaka till Frankrike. Ett stort hopp till Kina och sedan tillbaka till Italien, innan vi avslutade i Frankrike!

Jag provar 38 viner på 60 minuter!

Jag kom lite sent till provningen, men ville ändå prova lite av allt. Så, jag provade mig igenom alla 38 vinerna som fanns att testa på 60 minuter. Jag luktade, smakade – och spottade. Lite synd kan man tycka att inte dricka upp så här fint vin, men jag hällde bara upp lite – och saken är att det är enklare att urskilja olika smaker på en provning som denna om man inte dricker upp.

Jag började med fyra olika viner från champagne, där den mest intressanta var den tredje, en bernstensfärgad 28-årig champagne från Boizel – cellection tresor. Riktigt torr, bara 3 gram socker kvar och trots åldern mycket bubblor. Godast i min smak var dock de lite nyare champagnerna som L’Epanoule 2016 – perfekt krispiga, med små bubblor och lagom torra.

Intressant också att smaka en stilla, rosa champagne – den sista i raden, även den från Boizel.

Vinprovning Jorden runt

Nästa runda gick till Österrike och Winegut Muller. Fem vita viner, där mina favoriter var en Riesling och en Gruner Veltliner – bägge från 2018.

Vinprovning Jorden runt

Vissa viner går klart bättre med mat, så det var perfekt att vi fick in lite smårätter efter ett tag. Små crostini med halstrad tonfisk, en carpaccio och endivblad med getost. Mums!

Från Österrike vidare till Tyskland och Wingut Fritz Ekkehard Huff. Två riktigt goda vita viner – Schwasburger Rieskling från 2019 och Huff Orbel Rieslking Trocken från 2019.

Nästa tre viner kom från Italien och producenten Schiopetto. Lätta, pigga, torra – perfekta viner för en het sommardag!

Vinprovning Jorden runt

Franska naturviner

Naturviner är viner som görs med så lite tillsatser som möjligt. Inte bara bättre för de som dricker vinerna, utan även för de som arbetar på vingårdarna och framför allt för miljön. Så det var kul att det fanns en sektion med sex naturviner att prova. Tre vita, ett orange och två röda. Hos Winefiner kallas detta Louire-lådan, då de säljs i denna kombo och kommer från lite blandade producenter i Loire. Riktigt bra viner – fyra av dem fick högsta betyg av mig och två fick en fyra!

Kinesiskt vin

Kina har satsat stenhård på sin vinproduktion och ökat snabbt både i volym och kvalitet. Jag hade dock aldrig smakat kinesiskt vin – förrän nu. Dessa kom från Silver Heights Vineyards – som drivs av en Kinesisk kvinna som studerat vinproduktion i Bordaux. Så det är ingen slump att vinerna påminner om franska viner. Riktigt kul att prova – och oväntat goda – även om jag inte tycker de riktigt kommer upp i nivå med europeiska viner i samma pris.

Kinesiskt vin
Kinesiskt vin

Från Kina tillbaka till Europa och röda viner från Italien. Först två från Podere Sapaio i Toscana, sedan tre från Carlo Revello & Figli i Piempnte. Klart strävare viner som verkligen lyfte ihop med mat,.

Avslutning i Frankrike – triss i Chateauneuf du Pape

Provningen avslutade jag med tre olika Chateauneuf du Pape från Domaine La Barroche, Underbara viner som var en perfekt avslutning!

Mina bästa köptips från provningen:;

Om man ställer pris mot kvalitet är dessa mina tips från provningen:

  • Mest prisvärda champagne: L’Epanoule 2016 (399:-)
  • Mest prisvärda vita viner: Lådan med 6 flaskor från Wenigut Muller (1200:-)
  • Mest prisvärda naturvin: Naturvinerna säljs även de bara i en låda om 6 för 2100:-, Ganska dyrt – men dessa var riktigt bra så gillar man naturvin så är det ett bra köp!
  • Mest prisvärda kinesiska vin: Vill man testa ett kinesiskt vin är Last Warrior Red Blend för 169:. ett bra val. Godast var dock The Summit för 499:- som är Silver Heights flaggskeppsvin.
  • Mest prisvärda röda vin: Det fanns massor med goda röda viner i denna provning, men en av mina favoriter var Domaine La Barroche’s Liberty 2017. En Chateauneuf du Pape för 229:-. Ännu godare var deras flaggskepp Pure AOC Chateauneuf du Papem 2018 som görs på handplockade druvor där man valt ut de allra bästa, som sedan produceras i ett vineri med underjordiskt gravitationsflöde innan det får lagras i gamla 600-luters ekfat under 20 månader fram till buteljering. Men så kostar det 1049:- per flaska

Vad är dyrt för ett vin?

Vinerna i denna provning låg mellan 169:- upp till 1999;. per flaska. Om man tänker på vad man betalar för en flaska vin på krogen – ofta 600-800:- så får man ju långt mer för pengarna om man lägger hälften så mycket på det vin man köper hem. Själv är jag mest sugen på att beställa hem lådan med naturvin – just såna viner är svårast att hitta på Systembolaget anser jag!

Läs mer om vin

Stockholms bästa vinbarer – enligt vinexperten Michael Jamais

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...