fbpx
Matochresebloggen
Isle of Skye
Okategoriserad Skottland

Weekend på Isle of Skye i Skottland

Isle of Skye är den fjärde största ön på Skottlands västkust i termer av invånare, men den mest populära ön att besöka. Dels för att man kan ta en bro över, men även för den storslagna naturen – många kommer hit för att vandra. För vår del – att destilleriet Talisker dessutom ligger här.

I helgen var Isle of Skye målet för en resa jag gjorde med den lilla whiskyklubb jag är med i. Vi har varit i Skottland massor med gånger men aldrig på Isle of Skye, så det var med stor förväntan vi åkte hit.

Vi tog direktflyg till Edinburgh i torsdags förmiddag och därifrån är det dryga fem timmar med bil innan man kommer fram till den stora bron över till Isle of Skye.

Skottland

Highland

Själva bilresan hit är verkligen en upplevelse i sig. Ett häftigt landskap med höga berg, gröna kullar, små vattenfall och massor med får. Samtidigt är det vänstertrafik så det kräver en van bilförare som får fokusera på vägen istället för allt vid sidan. Som tur var är två i vårt sällskap just riktigt vana bilförare som tog ansvar för att köra. Inte helt utan missöden skulle det dock visa sig…

Framme på Isle of Skye

Framme på Isle of Skye var det om möjligt ännu vackrare natur än på vägen upp till highland. Så svårt att fånga detta på bild!

Isle of Skye i Skottland

Isle of Skye i Skottland

Första dagen kom vi fram först sent på eftermiddagen så vi hann inte mer än att checka in på våra rum innan vi gick ner till hotellets restaurang för middag. Ja, vi började med en liten whiskyprovning såklart! Mer om Skeabost hotel som vi bodde på och tips om var man ska b0 på Isle of Skye i kommande inlägg.

Strålande sol på Isle of Skye

Nästa morgon vaknade vi upp till strålande sol. Vi startade med en rejäl full Scottish breakfast och hoppade in i bilen med sikte på Coral Beach, ett av öns mest populära utflyktsmål.

sol på Isle of Skye

Coral Beach på Isle of Skye

Vi kunde parkera ganska nära stranden och sedan var det en kvarts vandring genom bland annat en kohage innan vi kom fram till Coral Beach, som påminde lite om Karibien.

Coral Beach på Isle of Skye

Coral Beach på Isle of Skye

Coral Beach på Isle of Skye

En kritvit strand och kristallklart ljusblått vatten. Så vackert, men inte riktigt badtemperatur. Så här innan turistsäsongen dragit igång var vi helt ensamma här, så lyxigt!

Lite spännande att gå igenom kohagen på vägen tillbaka, med stora kor som kollade väldigt intensivt på oss, inget för korädda!

Från Coral Beach körde vi vidare till Talisker Distillery för rundvandring och provning. Mer om besöket på Talisker i kommande inlägg!

Talisker Distillery

Klit rock and Mealt Falls Viewpoint

Efter whiskyprovning och lunch körde vi vidare genom öns fantastiska natur till Klit rock på den nordöstra delen. Så vackert!

Mealt Falls Viewpoin

Mealt Falls Viewpoin

Vi avslutade med en hike en bit från Kit Rock uppför ett högt berg. Svettigt och vi var inte helt förberedda med rätt kläder och vatten, så vi stannade halvvägs. Men hit skulle jag gärna återvända och ta en heldagsvandring.

Isle of Skye

Isle of skye

Isle of Skye

Men vi hade andra planer…

Bästa whiskybaren på Isley Of Skye – Seumas Bar

Vi åkte tillbaka till hotellet för att lämna vår hyrbil och tog sen en taxi till Seumas Bar intill hotellet Sligachan som är känd som den bästa whiskybaren på Isle of Skye. Här ligger också en camping och det är en utgångspunkt för många som vandrar, t ex till toppen på denna klippa.

Isle of skye

På Seumas Bar har man ett riktigt bra whiskyutbud med över 400 olika flaskor och vi gjorde som vi brukar. Vi valde en whisky var och lät övriga i gänget gissa vilken vi tog. Perfekt sätt att prova massa olika sorter utan att dricka för mycket. 

Bästa whiskybaren på Isley Of Skye - Seumas Bar

Bästa whiskybaren på Isley Of Skye - Seumas Bar

Bästa whiskybaren på Isley Of Skye - Seumas Bar

Bästa whiskybaren på Isley Of Skye - Seumas Bar

Maten däremot var ganska basic, som burgare och korv med bröd.

Barhopping i Portree

Efter middagen åkte vi in till Porteree – den största staden på Isle of Skye. Så himla mysig med en liten fiskehamn där det låg fina skaldjursrestauranger och flera riktigt bra barer. Här skulle vi bott i stället insåg vi och ångrade att vi inte bokat bord för middag på någon av dessa mysiga restauranger istället för på Seumas Bar. Ja, varför hade vi inte bokat hotell här istället för ute på landet 20 minuter med bil härifrån? Dåligt researchat!

 Barhopping i Portree

 Barhopping i Portree

Men tre av oss tog en liten barrunda här i alla fall. Vi hittade en bra whiskybar och en bar specialiserad på gin & tonic, där vi testade en GT på lokala gin och skottsk fin-tonic. Första gången som jag faktiskt märkte stor skillnad på vilka råvaror man använder till en GT och blev klart sugen på att lära mig mer om gin!

Dagen efter spöregnade det på morgonen. Så efter frukost checkade vi ut och åkte vidare mot Edinburgh. Mer om resan i kommande inlägg!

Tips inför resa till Isle of Skye

 • Boka boende i tid – under högsäsong blir det snabbt fullt, under lågsäsong stänger vissa hotell
 • Vill ni bo nära restauranger och barer – boka boende i staden Portree.
 • Ön är större än jag trodde och det är relativt långa avstånd mellan de olika platserna man vill se. Här kan ni på en Google Map kolla in alla platser jag var sugen på att se för lite mer tips än de vi hann med på bara en dag.
 • Planera in en dags vandring – lättillgänliga vandringsleder och fantastiskt utsikt!

Google Maps over Isle of Skye

Har du några andra tips om man ska till Isle of Skye? Kommentera gärna!

 

Du kanske också är intresserad av...

3 Comments

 • Reply
  FREEDOMtravel
  12 april, 2019 at 18:55

  Vilken cool destination! Skottland skulle vi gärna se mer av! 🙂

  • Reply
   christianmuda
   12 april, 2019 at 19:38

   Ja, jag med! Älskar Skottland!

 • Reply
  Årets whiskyresa 2022 - Dalarna - Matochresebloggen
  17 oktober, 2022 at 12:02

  […] och min lilla whiskyklubb brukar åka på en whiskyresa varje år. Oftast till Skottland, men senaste åren har det blivit resor inom Sverige, bland annat till Mackmyra. I år var planen […]

Lämna gärna en kommentar