Laga mat ute på en stor stekhäll – perfekt stekyta till många

Denna sommar har vi inte grillat lika mycket som tidigare år, utan börjat att istället laga mat ute på en stor stekhäll. När jag läste om denna stora stekhäll i våras blev jag direkt sugen på att skaffa en och när jag gjorde lite mer research bestämde jag mig för att skaffa en till landet. Så mycket mat vi brukar laga på sommaren är både snabbare, enklare – och godare att göra på en stor stekhäll.

Denna stekhäll, som kallas traktörhäll (då den är helt platt med kanter) kan man antingen ställa över en öppen eld (med tre ben som följer med) – eller köpa den ihop med en ställning och gasolbrännare. Jag klickade även hem gasolställningen och köpte en stor flaska gasol. Sedan var det bara att montera ihop ställningen, koppla in gasolen och börja laga mat!

Själva stekhällen är hela 70 cm i diameter och har en 4 cm hög kant runt, så det får plats massor med mat. Och gasolen kan man sätta på i tre olika zoner, så beroende på hur mycket man ska laga kan man anpassa värmen.

Smashed taco på stekhäll

Smasched taco var det första vi gjorde på vår stora stekhäll. Tortillabröd som man täcker med köttfärs och steker med köttsidan nedåt. Här kunde vi göra 8 smasched tacos på en gång, som blev helt perfekta med en krispig karamelliserad yta. Jag hade även köpt en en enormt stor stekspade så vi kunde vända dessa tacos utan problem! Dessa smached tacos blev riktigt goda, självklart serverade med sallad och hemgjord ”big-mac-dressing”. Så härligt att börja laga ännu mer mat ute.

Smashed burgers på stekhäll

Nästa gång vi använde stekhällen var det smashed burgers. Nu hade vi även köpt en tung burgarpress, så utan problem kunde pressa ut burgarna på den heta stekhällen, få en perfekt krispig yta och sedan vända dem utan problem med den stora stekspaden.

Jag startade med att steka 3 paket bacon – på en gång. Sedan stekte jag på potatis som jag först bakat i ugnen så de blev mjuka, skurit i tjocka skivor, doppat dem i smält vitlökssmör och stekte även dessa knapriga på stekhällen, innan det var dags för att steka burgarna – som blev helt grymma!

En stor fördel med att steka burgarna på en stekhäll istället för att grilla dem är att fettet i köttet stannar kvar i burgaren istället för att droppa ner på kolen, vilket ger en saftigare burgare helt utan sot.

Pyttipanna för 8 personer på stekhäll

En kväll hade vi lite rester från tidigare middagar så vi gjorde en stor pyttipanna. Även detta var superenkelt att göra för 8 personer på denna stora stekhäll. Den praktiska kanten gör att inget ramlar ut och jag kunde även och få plats för att steka lite vitkål på ena sidan av stekhällen.

Enkelt att laga mat för många

Det är verkligen enkelt att laga mat för många på denna stora stekhäll och den skulle även funka bra för att göra en stor brunch och t ex steka ägg, pannkakor eller rösti till ett stort gäng.

Fem fördelar man att laga mat ute på en stekhäll

#1. Man får plats att steka mat till alla på en gång även om man är många

#2. Inget os inomhus – rätter som vi tidigare gjort på stekpanna inne kan nu göras snabbare utomhus

#3. Trevligt att laga mat ihop utomhus istället för att den som lagar ska stå inne

#4. Det går snabbt att få stekhällen varm – det tar bara några minuter för gasolen att värma upp stekhällen till önskad temperatur.

#5. Med stekhällen får man perfekt stekyta på smasched burgers, stekt potatis – ja, allt man annars skulle steka i en vanlig gjutjärnspanna.

Gillar ni att laga mat utomhus är en stekhäll som denna ett hett tips! Den stora gasolställningen kostar 2595:-, traktörhällen kostar 2095,00:- och den största flaskan med gasol, som kan pantas kostade 1495:-. Ni kan se alla modeller av samma typ som vi har hos Hallmark of Sweden. Den stora matchande hamburgerpressen köpte vi för 349:- på Cervera och den stora stekspaden kostade 179:-

Fler sommartips

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...