Officiella Gin & Tonic-dagen 9 april – vikten av en bra tonic

Dela inlägget:

Avancerade drinkar i all ära, men det finns en grogg som är lika enkel som den är god – Gin & Tonic. Idag den 9 april är det den officiella Gin & Tonic-dagen och jag vill hylla denna goda grogg med mina bästa GT-tips och lite intressant historia. För ett säkrare kort än en Gin & Tonic finns ju knappt. Man kan beställa in den på en exklusiv cocktailbar såväl som på en enkel sylta. Extra god – och aningen nyttigare – blir den med en kvalitetstonic.

Vikten av en bra tonic i en Gin & Tonic

Länge har det pratats om vikten av en bra gin och många barer stoltserar med 30 olika sorters gin – ofta får man frågan vilken gin man vill ha i sin Gin & Tonic. Men i mitt tycke är det viktigare vilken tonic man använder snarare än gin. Något jag upptäckte sent, när vi var på en riktigt bra bar på Isle of Skye förra året. Där använde de en lokal tonic som vi testade mot en standard-tonic och det var en enorm skillnad. Men ännu är tonic ett eftersatt område på många barer här hemma. När vi efter skottlandsresan kom hem till Stockholm igen gick jag och en vän till cadierbaren på Grand Hotel och ville ta in en lika bra GT. Men där fanns bara en standardtonic. På de mer ambitiösa cocktailbarerna finns såklart fler att välja på.

Som tur är kan man ju enkelt fixa en bra Gin & Tonic med exakt den tonic man vill ha hemma och det gjorde jag inför den Officiella Gin & Tonic-dagen 2020.

God och snygg tonic syrup

Jag använde en av mina favorit-tonics från SWE/TNC – en koncentrerad tonicsirap gjord på helt naturliga ingredienser som kinabark, agavesirap, handpressad lime, citron & apelsin, kryddpeppar, enbär och askorbinsyra (samt lite konserveringsmedel i form av natriumbensoat). Jag drack denna på ett event jag var på och blev fast! Till skillnad från fejktonic är denna svagt bärnstensfärgad. – på grund av ingredienserna.

Denna tonicsirap spär man ut med lite extra bubbligt kolsyrat vatten och så dekorerar man med något snyggt som en skiva blodapelsin eller en rosmarinkvist.

Officiella Gin & Tonic-dagen 9 april

Inte bara god – flaskan vann Svenska Designpriset 2019. Så det är även en snygg gå-bort-present eller något man kan skicka med post om man i dessa tider inte kan ses på riktigt.

En annan god tonicsirap som kommer i lite större flaskor är Sandbergs, som jag testade på Nöjesguidens Ölmässa för några månader sen.

Alkoholfri Gin & Tonic

Ja, det blir ju inte alkoholfritt om man har i gin, så den alkoholfria varianten blir ju bara en tonic. Såklart då ännu viktigare då med en riktigt bra tonic med tryck i. Då kan en SWE/TNC med grapefrukt vara en bra mixer. Denna gillade min fru mer än den ”vanliga” tonicen. Hon giller heller inte rosmarin så den skippade jag som dekoration i hennes alkoholfria GT!.

Officiella Gin & Tonic-dagen 9 april

Stora iskuber – också viktigt!

Förutom en bra tonic är det såklart viktigt att en gin & tonic är kall. Jag fick två Islådor i silikon av min mamma i present sist hon var hemma hos oss och jag använder dem nu hela tiden till allt jag dricker som ska vara kallt! Med dessa fixar man stora iskuber som håller kylan länge och lådan i silikon gör det lätt att ta ut dem. Ni kan köpa dem här.

Iskubslåda i silikon
Iskubslåda i silikon

Historien om Gin & Tonic

Gin & Tonic skapades på 1800-talet som ett botemedel mot malaria, då man upptäckte att kinin i kinabarken hjälper mot malaria. Kinabark är dock väldigt bitter. Så man tillsatte socker, vatten och gin för att locka motvilliga personer att få i sig kinabarken och på den vägen är det. Idag är det extremt lite kinabark i den Tonic vi dricker, så det funkar tyvärr inte som botemedel mot malaria. Men gott är det!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...