Winemakers Dinner med Bolla på Restaurang Macelleria

Dela inlägget:

En ”Winemakers dinner” är en meny med fokus på vin där själva vinproducenten är med på middagen och berättar mer om vinerna. Jag var på min första winemakers dinner förra året, då på restaurangen 19 glas. I torsdags var det äntligen dags igen när det arrangerades en Winemakers dinner på den italienska restaurangen Macelleria i Vasastan.

Restaurang MacelleriaRestaurang Macelleria

Winemakers Dinner med vinhuset Bolla

På plats var ingen mindre än vinhuset Bollas Winemaker Christian Zulian och jag hade turen att få en plats mittemot honom vid bordet. Perfekt för att lära mig mer om de viner vi skulle dricka under kvällen. Bollas vingårdar grundades för 120 år sedan och ligger i Venoto-regionen i den nördöstra delen av Italien. Jordmån och klimat här passar perfekt för att bland annat producera Amarone.

Winemakers Dinner med Bolla

Antipasto och prosecco

Vi började med att prova Bollas två Proseccos och till det en stor tallrik antipasto att dela på. Så härlig start och allt Christian berättade om Italien gav verkligen en stark längtan till besöka en italiensk vingård! Men att kunna dricka resultatet av arbetet här hemma är inte fel det heller. Av dessa två gillade jag Bollas Valdobbiadene Prosecco Superiore klart bäst, torr och riktigt god. Den finns bara i beställningssortimentet, men numera går det ju smidigt att beställa via systembolaget.se

Winemakers Dinner med BollaWinemakers Dinner med Bolla

Middagen fortsatte med ”Fetttucine de vitello turatafado” – perfekt al dente fettuchine med kalv, spenat, mascarpone, parmesan och tryffel. Till det ett glas Bolla Ripasso. Fantastiskt gott! Gräddigt pasta med tryffel och ett gott rödvin är verkligen höstmat för mig!

Winemakers Dinner med BollaMacelleriaWinemakers Dinner med Bolla

Christian berättade för mig allt jag ville veta om hur man producerar dessa viner. Som att det ripassovin vi fick till denna rätt göra genom återanvända skalen från amaroneproduktionen och valpolicellavin. Och att amarone görs på druvor som torkat i ett par månader där smakerna koncentreras.

Bistecca Fiorentina med Bolla Amarone

På tal om amarone, det fick vi till nästa rätt – Bistecca Fiorentina – som var en rejäl bit perfekt stekt biff, med spenat, citron och rostad potatis. Till det ett glas Bolla La Poiane Amarone. Ett vin med rejält tryck, men ändå inte så sött som vissa amaroneviner kan vara.

Winemakers Dinner med BollaWinemakers Dinner med Bolla

Ost istället för dessert

Får jag välja mellan att ta in ost eller en söt dessert väljer jag alltid det förstnämnda. Så det var perfekt för mig att denna middag avrundades med några goda ostar och ett glas Bolla Le Origini Amarone Riserva från 2011. Amaronen gjorde sig nästan ännu bättre till ostarna.

Winemakers Dinner med Bolla

Det är inte bara jag av alla gästerna denna middag som får en pratstund med Christian. Han går runt bland borden och alla gäster får svar på alla sina frågor om amarone, ripasso och prosecco.

Restaurang Macelleria

Så härlig middag där vinet verkligen stod i centrum och maten på Macelleria var perfekt till. Så gott och vällagat!

Fler restaurangtips i Stockholm

Här samlar jag alla mina restaurangreportage.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...