Vinresa till Italien – Valtinella norr om Milano

Dela inlägget:

Sugen på en Vinresa till Italien? I veckan var jag på just en sån, på en pressresa till regionen Valtinella, som ligger ungefär 2 timmar med bil nordost om Milano. I detta inlägg får ni se lite av vingårdarna, några exempel på maten som serveras på restaurangerna här och lite snapshots från staden Sondrio som är hjärtat i Valtinella.

Det är en vacker resa hit från Milano, genom fina bergslandskap, långa tunnlar och sista biten går längs Como-sjön. Man kan även ta sig hit med tåg som går genom dalen, men vi flög till Milano och tog sista biten med buss.

Vinresa till Italien – Valtinella – den viktigaste bergsvinsregionen

Valtinella är känt som den viktigaste bergsvinsregionen i Italien, då det här finns optimala förutsättningar för att odla bra vindruvor – i alla fall på de sydliga sluttningarna. Friska vindar, mycket sol, sten i marken som lagrar värmen från solen vilket jämnar ut temperaturen och skyddar mot frost. Här har man odlat vin i nästan 2000 år och för att kunna odla i de branta sluttningarna har man byggt terrasser – hela 2500 mil av murar finns enbart i Valtinella-dalen.

De branta odlingarna gör det tidskrävande att skörda druvorna som måste ske för hand. Från vissa svåråtkomliga delar hämtar man sedan upp druvorna med helikopter. Men det är värt mödan – de röda vinerna från Vallentina är bland Lombardiets mest prestigefyllda. De amaroneliknande Sfursat-vinerna – gjorda på druvor som torkat 100 dagar – får ofta priser. Sfursat-vinet från vinmakaren Nini Negri som vi besökte har exempelvis utsetts till ett av världens tjugo bästa viner.

Besöka vinmakare och vingård i Valtinella

Det finns en mängd vingårdar och ett 40-tal vinmakare i Valtinella, Hos de flesta vinmakare kan man bara spontant komma förbi och prova några viner under dagtid. En del, lite större vinmakare som Nino Negri erbjuder en längre visning där man går en rundtur i vingården, ner i vinkällaren, får prova olagrade viner och sedan prova färdiglagade viner. Dessa behöver dock bokas i förväg- Mer om mitt besök hos Nino Negri i nästa inlägg.

Besöka vinmakare och vingård i Valtinella

Det finns även arrangörer som har heldagsturer till flera vingårdar, där det ingår transport från och till hotellet – perfekt om man vill prova vinerna utan att spotta!

Bresaola och ost i Valtinella

Förutom vin har man även en stor produktion av ost och Bresaola i Valtellina. Osten gör man lokal på ko- och getmjölk, från djur som betat uppe i bergen. Bresaolan däremot gör man både på lokalt och importerat kött. Vi testade såklart detta med lite goda viner till. En lagrad getost och en ekologisk Bresaola gjord på Italienskt nötkött var mina klara favoriter!

Vinresa till Italien

Sondrio – hjärtat i Valtellina

Vi bodde i den lilla mysiga staden Sondrio, som har runt 20. 000 invånare och är hjärtat i Valtellina . Floden Adda som går genom vela Valtinella-regionen delar Sondrio i två delar, som binds samman med flera broar.

Att komma hit är lite som att kastas 20 år bakåt i tiden. Här finns fortfarande små fina grönsakshandlare som ligger vägg-i-vägg med stadens slaktare.

Stadens torg – Piazza Garibaldi – är centrum och intill torget ligger flera restauranger, caféer och butiker. Här finns även stadens flottaste hotell – Grand Hotell.

Vinresa till Italien

Restauranger i Valtinella – rustikt och vällagat.

Vi hade bara två kvällar i Valtinella, men jag tror ändå jag fångat lite av känslan på finrestaurangerna i Valtinella. Det är klassiskt alpmat utan krusiduller, gott och rustikt, där bovete och lokal ost är centrala råvaror. Vinerna är såklart även de lokala.

Vinresa till Italien  - Restauranger i Valtinella

Restaurang Fracia – mitt i vingården 

Uppe i bergen, bland vinrankorna ligger Restaurtang Fracia, som fått namn efter ett av vinerna som görs på druvor som odlas intill..

Restauranger i Valtinella
Vinresa till Italien - Restauranger i Valtinella

En mysig restaurang byggd i sten med en stor uteservering med utsikt över dalen för varma kvällar. Vi satt inne och fick in en meny med lokala favoriter, som matchades med goda viner.

Restaurang Fracia - mitt i vingården

Först en tallrik kokt skinka, med små bitar paprika och tomat. Enkelt och gott. Nästa rätt såg verkligen inte rolig ut men var desto godare – en pasta på bovete, vilket man använder till mycket i denna region.

Menyn fortsatte med oxkind, till vilken vi gick in ett glas Sfursat. Fantastiskt kött och en perfekt kombi med det lite kraftigare vinet.

Till dessert en lokal yoghurt med inkokta äpplen – även det en frukt man odlar mycket av i Vallentina. Gott, supergoda viner men mycket rustikt.

Vinresa till Italien
Kocken och vinmakaren själv!

Ristorante Castel Grumello

Högt uppe på berget, vid slottet Grunello, ligger restaurang Castel Grunello som vi åt nästa middag på. Även den med en fantastiskt utsikt över dalen

Castel Grumello
Valtinella by night
Valtinella by night

Här var menyn om möjligt ännu mer rustik, med små varma mackor som aptitretare, friterade zucchini blommar till förrätt.

Ristorante Castel Grumello

Till primo tog jag en pasta med ankragu som var riktigt god. Mer än så här borde jag inte beställt, för pastan var en fullstor portion. Min secondi – kanin – kom in och det var lite för rustikt för min smak, med ett tungt potatismos, små morötter som kokats lite för länge och så en gryta på kanin.

För att smälta detta avslutade vi middagen med ett litet glas Braulio, en lokal sprit smaksatt med örter från bergen.

Ristorante Castel Grumello Braulio

Menyn här fanns bara i hovmästarens huvud – på italienska – så det var tur att vi hade med några italienare som kunde tolka det han sa och beställa åt oss!

Sammantaget – riktigt bra viner, rustik mat, som passar extra bra om man gjort något krävande fysiks aktiviteter innan som en lång vandring i vingårdarna!

Mer saker att göra i Valtinella

Har man lite mer tid i Valtinella är landskapet perfekt för att vandra, åka mountainbike eller testa rafting i floden. Eller bara sitta med ett glas vin och en bra bok och njuta av utsikten!

Vinresa till Italien - saker att göra i Valtinella

Gillar man löpning och vin kan man med fördel åka hit i början av November. 8-9 November är det Valtinella Wine Trail, ett kuperat lopp upp i bergen, genom vingårdar i tre distanser, från 12 km till 42 kilometer. Läs mer om Valtinella Wine Trail här.

Resan till Italien var en pressresa jag gjorde med ett gäng vinskribenter. Tankat och åsikter är som alltid mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...