Saker att göra i Dalarna på sommaren – 20 tips

Dela inlägget:

Dalarna är en av de mest pittoreska regionerna i Sverige, med en rik kultur och en mängd olika turistattraktioner som lockar besökare från hela världen Och det finns massor av aker att göra i Dalarna på sommaren – oavsett om du är en naturälskare, en konstentusiast eller bara vill koppla av och njuta av den svenska landsbygden. Här är 20 förslag på saker att göra i Dalarna för din vistelse i denna vackra region.

#1. Utforska Siljansbygden

Siljansbygden är en av de mest ikoniska delarna av Dalarna, och det finns massor av saker att se och göra här. Börja med att besöka Siljansringen, en enorm krater som skapades för miljontals år sedan av en meteorit. Här finns också många små byar och tätorter som du kan utforska, inklusive Rättvik, Leksand och Mora.

#2. Besök Falu Gruva

Falu Gruva är en av de mest kända turistattraktionerna i Dalarna, och med goda skäl. Denna gamla koppargruva, som har varit i drift sedan medeltiden, är nu ett UNESCO-världsarv och en av de mest välbevarade historiska platserna i Sverige. Utforska de underjordiska tunnlarna, lär dig om gruvans historia och se de imponerande röda byggnaderna som har gjort Falu Gruva till en symbol för Dalarna.

Pressbilder från falun.se. Fotograf: Ulf Palm

#3. Fiska i Dalälven

Dalälven är en av de största floderna i Sverige och ett populärt resmål för sportfiskare. Här finns ett brett utbud av fiskarter att fånga, inklusive lax, öring och gädda. Du kan fiska på egen hand eller ansluta dig till en guidad fisketur.

#4. Besök Zornmuseet

Anders Zorn var en av de mest kända konstnärerna i Sverige under 1800-talet och början av 1900-talet. Hans hem och ateljé i Mora har nu blivit Zornmuseet, en samling av hans målningar, skulpturer och andra verk. Museet ger en inblick i Zorns liv och konstnärskap och är ett måste för alla konstentusiaster som besöker Dalarna.

#5. Vandra i Fulufjällets nationalpark

Fulufjällets nationalpark är en av de mest populära destinationerna för friluftsentusiaster i Dalarna. Här finns ett stort nätverk av vandringsleder, inklusive Kungsleden, som sträcker sig över 400 km genom Lapplandsfjällen. Utforska den vackra naturen, se vattenfallen Njupeskär och gräva i de historiska resterna av områdets samiska kultur.

#6. Besök Carl Larsson-gården

Carl Larsson var en av Sveriges mest kända konstnärer, känd för sina idylliska målningar av den svenska landsbygden. Hans hem i Sundborn har nu blivit Carl Larsson-gården, ett museum som visar hans arbete och livsstil. Gå runt i trädgården, beundra de färgstarka rummen och lär dig om Larssons inverkan på svenskt konst och design.

#7. Bada i Öster Silvbergs gruva i Dalarna

Öster Silvbergs gruva är en övergiven, djup gammal gruva fylld med turkost vatten. Här kan man hoppa ner i det friska vattnet från klippor som är upp till dryga 7 meters höjd – utan risk att nå botten – djupet är över 100 meter. Är man höjdrädd kan man såklart hoppa ner från en lägre höjd. Det friska, turkosa vattnet och kombinationen med att ta sig ner i det från en hög höjd ger verkligen en häftig kick. Läs mer här. En klar favorit för oss bland saker att göra i Dalarna på sommaren!

#8. Besök Dalhalla

Dalhalla är en av Sveriges mest unika musikarenor, med en spektakulär utomhusplats i en gammal kalkbrott. Här hålls konserter och festivaler under sommarmånaderna, med artister från hela världen som uppträder i en ovanlig och minnesvärd miljö.

#9. Besök Leksands Knäckebröd

Leksands Knäckebröd är ett av Sveriges mest kända varumärken, och här kan du besöka deras fabrik och lära dig om tillverkningsprocessen bakom deras ikoniska knäckebröd. Det finns också en butik där du kan köpa en mängd olika smaker och storlekar.

#10. Rodel i Rättviksbacken

Rättviksbacken är en annan populär skiddestination i Dalarna, som även har öppet på sommaren. Skidbacken i Rättvik byggs på sommaren om till sommar-rodelbana, där man först dras uppåt – baklänges – sittande på en rodel. Läs mer här.

#11. Besök Vasaloppsmuseet

Vasaloppet är en av de mest kända skidloppen i världen, och Vasaloppsmuseet i Mora är en hyllning till denna traditionella svenska idrottshändelse. Här kan du lära dig om historien bakom loppet, se gamla skidutrustningar och medaljer, och kanske även få prova på att åka på en rullskidbana.

#12. Besök Kupolen

Kupolen är ett av de största köpcentren i Dalarna, med en mängd olika butiker och restauranger att utforska. Här kan du också besöka en biograf, spela bowling eller prova på klättring i en inomhusklättervägg. Kanske den mest kommerisella byggnaden som man hittar i Dalarna, bara ett casino som saknas!

#13. Besök Nusnäs

Nusnäs är en liten by i närheten av Mora, känd för att vara hem för Dalahästen – den ikoniska svenska trähästen som är en symbol för Dalarna. Här kan du besöka verkstäder där Dalahästarna tillverkas för hand av lokala hantverkare, och kanske till och med ta en lektion i hur man målar och dekorerar dem själv.

#14. Besök Orsa Rovdjurspark

Orsa Rovdjurspark är ett populärt resmål för djurälskare, med en mängd olika rovdjur att se, inklusive björnar, vargar, tigrar och leoparder. Här finns också en falknäring och en exotisk djurpark med kängurur, kameler och andra djur från hela världen.

#15. Besök Fäbodar och Älgparksfäbodar

Fäbodar är traditionella sommarbostäder som användes av bönder i Dalarna för att beta sina djur och tillverka ost och andra mejeriprodukter. Nu är många av dessa fäbodar öppna för besökare, med möjlighet att se hur livet var förr i tiden och prova på traditionella aktiviteter som att mjölka en ko eller baka bröd på en vedeldad ugn.

#16. Besök Anders Zorn-museet

Anders Zorn var en annan berömd konstnär från Dalarna, känd för sina målningar av nakna kvinnor och som en porträttmålare. Anders Zorn-museet i Mora visar många av hans mest kända verk och ger besökare en inblick i hans liv och karriär.

#17. Besök Tällberg

Tällberg är en av de mest pittoreska byarna i Dalarna, med en mängd olika kulturhistoriska sevärdheter att utforska, inklusive Tällbergsgårdens hembygdsmuseum, kyrkan från 1200-talet och vackra trähus och trädgårdar. Härifrån kan du också njuta av fantastisk utsikt över Siljan.

#18. Besök Vansbro

Vansbro är en annan charmig by i Dalarna, med många sevärdheter att besöka, inklusive Vansbro Hembygdspark och Vansbro Museum. Här finns också möjlighet till fiske, kanotpaddling, vandring och andra utomhusaktiviteter.

#19. Besök Leksands Kyrka

Leksands Kyrka är en av de mest imponerande kyrkorna i Dalarna, med en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. Kyrkan har en vacker inredning och är också känd för sin gamla kyrkklocka, som är en av de största i Sverige.

#20. Njut av den vackra naturen

Slutligen är en av de mest fantastiska sakerna att göra i Dalarna att bara njuta av den fantastiska naturen som omger dig. Vandra i skogar och berg, njut av en picknick.

Fler inlägg på matochresebloggen.se

Skotsk mat – 10 skotska rätter med recept

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Hooja sour – Fredagsdrinken med banan, melon, kiwi och citron

Ända sedan jag hörde Hoojas "Banan, melon, kiwi och citron" har jag varit sugen på att se hur...

Vardag med Guldkant –  Catarina Königs bakade spetskål

Catarina König är en kokboksförfattare som gjort flera kokböcker efter att hon vann Sveriges Mästerkock 2016 och den...

Brooklyn Lager 35 år – ikonen Garrett Oliver till Stockholm

Brooklyn Lager är en öl med rötterna djupt förankrade i stadsdelen Brooklyn, New York City. Denna öl har...

Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Golfe de Morbihan - en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris...