fbpx
Matochresebloggen
Restauranger Restauranger i Stockholm

Minh Mat vid Vasaparken – vietnamesisk mat lagad med kärlek!

Både jag och min fru älskar vietnamesisk mat och vi har rest runt i Asien och Vietnam flera gånger. Dock hade vi inte ätit på den vietnamesiska restaurangen Minh Mat vid Vasaparken i Stockholm förrän nu i helgen, trots att de öppnade för över tre år sen. De har fått utmärkelser som “En av Stockholms bästa asiatiska krogar” i Svd och “Mycket god klass” i White Guide. Well well .- i fredags var det alltså dags!

Jag bokade bord för oss en vecka i förväg och när vi kom till Minh Mat var det proppfullt, den tidiga sittningen var just slut och man var i full färd med att duka upp borden för nästa sittning. Lite småstökigt, men trevlig personal som lovade att vårt bord snart var redo.

Några minuter senare hade vi fått vårt bord och lugnet lade sig igen över restaurangen. Det var ingen musik på, men lagom sorgligt från gästerna i den fullsatta restaurangen. 

Vi bad om bord i den ”koloniala delen” av restaurangen, som har ljusgröna väggar, inramade svartvita fotografier och en stor spegel längs ena väggen.

Minh Mat
Minh Mat
Minh Mat

I andra änden är inredningen mer ”street”- och ska andras Ho Chi Min city Stora affischer täcker istället dessa väggar. Det finns även några platser för matgäster i baren. 

Minh Mat
Minh Mat

Smärätter på Minh Mat

Vi får snabbt hjälp av servitör som kommer med vatten och tar våra beställningar. Menyn har tre delar – smått, mellan och större. Vi ber servitören tipsa om vad som är godast och han rekommenderar oss 6 smårätter att dela på. Ett tıps som vi även ser längst ner på menyn!

I Vietnam skiljer man på att äta för att bli mätt (ăn cơm, bokstavligen ”äta ris”) och att äta för nöjes skull (ăn chơi, bokstavligen ”äta nöje”). Ăn chơi är socialt ätande där man delar rätterna tillsammans family style.

Minh Du Alneng

Vad gäller dryck finns ett bra utbud av ekologiska viner – mycket på glas och öl.

Smärätter på Minh Mat

Maten kommer in efter bara någon kvart, snabbt!, tre rätter i taget. Först en grön papayasallad, sommarrullar med räkor och kammusslor. Gott, spännande smaker och vällagat. Helst skulle jag kanske velat ha fått in dessa en i taget, men förstår att logistiken skulle bli jobbig!

Smärätter på Minh Mat
Smärätter på Minh Mat
Smärätter på Minh Mat

Nästa servering var grodlår, friterade räkor och carpaccio. Saftiga, stora grodlår från asiatisk oxgroda. De friterade räkorna var egentligen en räka var, var med att tjockt krispigt täcke av puffat ris. Carpaccion var smaksatt med Rau Ram – en vietnamesisk koriander med klart starkare karaktär än vanlig koriander,

Goda rätter som det verkligen känns som man ansträngt sig för att få både goda och vackra. Dessutom råvarorna av bra kvalitet, som nöttkött från naturbetande svensk ko och MCS-märkta skaldjur.

Sex rätter att dela på två personer var lagom. Vi hoppade över desserten och tog istället en vietnamesiskt kaffe, som bryggs långsamt vid bordet och i botten har söt, kondenserad mjölk.

Riktigt bra mat och trevligt ställe, hit kan vi verkligen rekommendera ett besök, men glöm inte att boka bord i förväg! Priset för smårätterna låg mellan 100-140:-, så med lite öl och vin gick vår nota på 1400.- för två.

Adress; Odengatan 94,

Öppet: Både för lunch och middag. Begränsad lunchmeny.

Läs mer och boka bord på deras webb här.

Du kanske också är intresserad av...

Inga kommentarer

    Lämna gärna en kommentar