fbpx
Matochresebloggen
Julbock istället för Jultomte
Jul Julklappar

Julbock istället för Jultomte – för er som tar jultraditionerna på allvar

Jultomtar i all ära men visste du att det egentligen är julbocken som ska dela ut julklapparna till barnen på julafton? Fem frågor till Matts Hildén som ligger bakom Facebookgruppen “Kampförbundet för julbockens återinförande”. Nedan med pipa i munnen!

Julbock istället för Jultomte

Varför ska man ha en julbock på julafton istället för jultomte?

Julbocken är ju en mer ursprunglig figur än den röda jultomten. Trots att traditionen med julbocken som paketutdelare dog ut för över 100 år sedan lever ändå bocken kvar, i form av dekorationer och sånger, tex den här klassikern. En bok som fortfarande säljs och läses är Elsa Beskows “Petters och Lottas jul” från 1947.

Hur kom det sig att du fick idén att ha en julbock på julafton istället för jultomte?

Jag är en passionerad julnörd sedan barnsben och i min strävan att fira jul på ett så genuint sätt som möjligt (julmat, dekorationer, julotta) kom jag i fjol att tänka på julbocken! Och ju mer research jag gjorde, desto mer kände jag att den vanliga röda jultomten är lite som att ha coca-cola på julbordet istället för julmust. Jag bestämde mig för att “den här traditionen måste jag återinföra!”

Hur hittade du den julbocksmask som du numera använder?

Det var svårt. Inspirerad av Elsa Beskow och Nordiska museets samlingar, googlade jag och letade överallt, tills jag hittade en liten fabrik i Skåne, Ramsåsa Halmslöjd, som gjort en julbocksmask á la Beskow åt ett museum förr. Julbocksmasker är tillverkade av det miljövänliga, klimatsmarta naturmaterialet halm, till skillnad från tomtemasker som ofta är gjorda av giftig plast. Det är en arbetsmiljöfråga.

Jag svängde ihop en facebookpage på kul och vips så hade jag en massa följare och folk som jag sålt vidare masker till. Åtta familjer i Stockholmsområdet har “konverterat” och fler är på gång!

Hur reagerade dina barn när det kom en julbock istället för jultomte?

Julbocken är lite kärvare och inte lika vacker som jultomten, men han är rättvis. På julafton riggade jag så att barnen stod i fönstret och såg bocken komma på gatan utanför, utan julklappssäck. Samtidigt kom min bror från andra hållet, och överlämnade säcken till bocken som sedan kom in i huset och frågade “Finns det några snälla barn här?” Det blev en värdig “överlämning” som barnen accepterade.” Faktum är att frågan “Finns det några snälla barn här?” är en dokumenterad fras som yppades av julbocken första gången, långt innan jultomten var påtänkt i Sverige. Det är intressant tycker jag hur denna fras lever kvar i den svenska skepnaden av Santa Claus. Den svenska tomten är nog i allmänhet lite mindre jovialisk än den röda, plastiga och vulgära Ho-ho-ho-tomten.

Om man vill köpa en julbocksmask, hur går man tillväga?

Gå in köp en julbock på vår site 

Läs mer om julen

Du kanske också är intresserad av...

2 Comments

 • Reply
  Ann
  6 december, 2018 at 07:28

  Jag måste nog säga att den där julbocken hade nog skrämt livet ur barnen här hemma, men jag gillar tanken på att återinföra en gammal tradition 🙂

 • Reply
  Anders Larsson
  19 december, 2018 at 14:11

  Som tillika jul- och historienörd, kan jag inte låta bli att kommentera detta:

  ” ju mer research jag gjorde, desto mer kände jag att den vanliga röda jultomten är lite som att ha coca-cola på julbordet istället för julmust”

  Den äldsta jultraditionen vi har i Norden är julöl och att “dricka jul”, medan den besynnerliga julmusten är den svenska statens försök att utrota julölen. Har skrivit om det här:

  https://www.facebook.com/groups/skaneshistoria/permalink/10161147597425006/

Lämna gärna en kommentar