Flest stjärnor i Guide Michelin per capita – Costa Brava & Girona

Dela inlägget:

Spanien är känt för sina stjärnkrogar, med elBulli som den mest omtalade restaurangen. Den utsågs till världens bästa restaurang flera år i rad innan den stängde 2011. Idag har positionen som Spaniens främsta restaurang tagits över av El Celler de Can Roca, som även den utsetts till världens bästa restaurang och självklart har tre stjärnor i Guide Michelin.

Idag har totalt över 200 spanska krogar stjärnor i Guide Michelin, hela 11 med tre stjärnor.

Mest koncentration av stjärnkrogar finns det i Norra delen av landet. 2016 utsågs Katalonien till Europas gastronomiregion och just det året var jag i Katalonien och åt bland annat en fantastisk lunch på Es Casals – en michelinkrog där man även har en egen bondgård och ett litet hotell. Läs mer om Es Casals här.

Flest stjärnor i Guide Michelin per capita

Flest stjärnor i Guide Michelin per capita

Högst koncentration av stjärnkrogar per capita – i hela världen – har man i just Katalonien, i områdena Costa Brava & Girona. Här finns hela 16 restauranger med minst en stjärna i Guide Michelin, bland annat trestjärniga El Celler de Can Roca.

I veckan kom några av kockarna från en av dessa michelinkrogar till Stockholm, för en pop-up restaurang. Här var tanken att visa upp innovativ spansk fine-dining med matchande lokala viner – och dessutom förstärka intrycken med film, ljud och dofter!Flest stjärnor i Guide Michelin per capitaFlest stjärnor i Guide Michelin per capitaFlest stjärnor i Guide Michelin per capita

Tastemotion – Costa Brava & Girona pop-up

Vi serverades klassiska Katalanska rätter, men i ny tappning. Menyn började med en liten ätbar drink. En vermouth med örter och apelsin, i form av en pralin. Så läckert!

Första rätten var sedan några klassiska spanska tapas – anchovies, bröd med tomat och getost. Som att vara tillbaka i Katalonien!

Tastemotion - Costa Brava & Girona pop-upTastemotion - Costa Brava & Girona pop-up

Inför den andra rätten bytte hela rummet skepnad till hav och fiskar ”simmade” fram och tillbaka på bordsduken innan vi fick en varsin fiskgryta innehållande en mustig fond och rödräkor.

Nästa rätt – ”Surf & Turf” i Costa-Brava tappning var en paella med korv toppad med en bit fisk.

Tastemotion - Costa Brava & Girona pop-up

Tastemotion - Costa Brava & Girona pop-up

Kötträtten var en kub högrev, lågtempad till perfektion, som serverades med svamp och valnötter. Läckert! Och den avslutande desserten satte pricken över i:et. En version av den klassiska desserten ”Girona Apple”.

Flest stjärnor i Guide Michelin per capitaFlest stjärnor i Guide Michelin per capita

Till alla rätterna serverades matchande lokala viner. Jag kom att tänka på när jag var i Katalonien sist, då besökte vi en av alla vingårdar här och jag tänkte redan då att det vore så kul att åka tillbaka.

Och av en ren slump åker vi hela familjen till Katalonien – redan på tisdag! Så ni som blir sugna på att läsa mer om mat och vin i Katalonien kommer att kunna göra det inom kort här på bloggen!

Läs mer om Spansk mat:

Tapas på Östermalm – Alegria tapas bar Stockholm

World Tapas Day – 15 juni är den internationella tapasdagen

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...