fbpx
Matochresebloggen
Barcelona Okategoriserad

Spanskakurs online – vi testar Babbel

Inlägg i samarbete med Babbel

I Påsk drar vi hela familjen till Spanien, till en liten by norr om Barcelona. Vi är som jag skrivit tidigare med i Home Exchange, en bostadsbytarsite. Vi får förfrågningar i stort sett varje dag från familjer som vill byta boende med oss och vissa av dem frågar om vi vill bo hos dem i utbyte mot poäng. Man får poäng för de medlemsavgifter man betalar in och nu har vi massa poäng över som vi använder för fyra nätter i Spanien i påsk.

Hur får man då ut det mesta av dessa dagar? Ett sätt är att förbereda sig genom att lära sig språket. Jag har läst lite spanska i gymnasiet och vår dotter läser spanska i skolan, men vi är alla nybörjare. Så nu har vi gjort ett ryck med Babbel, som är en onlinetjänst för att lära sig nya språk som funkar både på datorn och som app.

Man skapar enkelt ett konto och sedan är det lite som att spela ett dataspel men med skillnaden att man lär sig ett nytt språk.

Vår son började med grundkursen där man lär sig säga hej, tack, hej då osv. Mycket pedagogiskt där alla sinnen används.

Först läses ordet upp, en bild som illustrerar ordet visas och det visas även i skrift. Sedan får man själv repetera ordet och appen läser av talet och ger grönt om det uttalas rätt!

Sedan får man uppgifter som bygger på de ord man just hört, som att para ihop rätt svenskt ord med det på spanska, skriva ordet och slutligen bilda meningar med orden man lärt sig.

Så kul och lätt sätt att lära sig. Tänk om detta hade funnits när jag tragglade med spanskan i skolan! Nu ska även jag göra ett seriöst försök att förbättra min spanska med Babbel!

Läs mer om Babbel på deras hemsida som du hittar här. Priset är 99:- för en månad men bara 50:- per månad om man tecknar ett 12-månaders abonnemang. Jag har gjort en deal med sonen som älskar att sitta framför datorn att han ska köra minst en kvart per dag och det har hittills gått riktigt bra – och han verkar vara en större språktalang än jag!

Fem anledningar till att kunna lite av ett lokalt språk innan resan

  1. Prata med locals. Även om många kan engelska är det alltid uppskattat att visa att man ansträngt sig för att lära sig lite fraser på det lokala språket.
  2. Beställ på restaurang. Även om kypare ofta kan engelska är det mycket charmigare att beställa på det lokala språket.
  3. Gör dig förstådd över huvud taget. I vissa länder är man i lag dålig på engelska och man behöver kunna det lokala språket för at överhuvudtaget göra sig förstådd. Detta är vanligare om man åker från storstäderna ut på landsbygden.
  4. Få en bättre förståelse för kulturen. Om man kan grunderna i språket kan man enklare förstå allt textbaserat man ser på plats och får mer ut av resan.
  5. Utveckla hjärnan. När man lär sig ett nytt språk utvecklas hjärnan på en rad områden, som problemlösning, kreativitet och minne. Kolla in denna film som förklarar detta mer i detalj:

Ny teknik för att ta sig fram i ett främmande land

Ny teknik gör även att det går att ta genvägar att göra sig förstådd.

  • Man kan använda Google Translate för att skriva in saker som översätts och sedan läses upp på lokalt språk.
  • Google Maps. Perfekt när man ska promenera i ett nytt land där man inte hittar eller fattar vägskyltarna!
  • En mobil med AI. Jag testar en Huewai Mate 20 pro och den mobilen har en AI-funktion som auto-översätter text med hjälp av kameran, google translate och ai. Galet avancerat!

Tack till Babbel som föreslog att vi skulle testa er interaktiva språkkurs och vara med och sponsra detta reportage. 

 

Du kanske också är intresserad av...

Inga kommentarer

    Lämna gärna en kommentar