Längdåkningskurs i Sälen med Mattias Svahn

Dela inlägget:

Ute efter en längdåkningskurs i Sälen? Det var jag med! Jag ska nämnligen ihop med några kompisar köra halvvasan för första gången i år. Ja, halvvasan på 45 km får räcka – jag har tidigare inte åkt mer än drygt 10 km, så hela Vasaloppet känns inte aktuellt ännu1

Vi har tränat så gott och ofta vi kunnat sedan vi bestämde oss för halvvasan i höstas. Stakträning på gymmet. När det kom snö har vi kört varv efter varv på Stadions 400-metersspår. Vi har kört konstsnöspåren i Täby och Ågesta. En träningshelg i Dalarna med bas på vårt fritidshus i Sunnanö där vi körde två 10-kilometerpass på Lugnet i Falun.

Jag har även hunnit med några turer till vackra Gyllbergen utanför Borlänge. Men ändå kändes det som att jag var aldeles för dåligt förberedd. Så jag fick en idé att efter vi skulle upp till Sunnanö med familjen en helg fortsätta upp till Sälen för lite mer koncentrerad träning. Och försöka få tag på en coach som kunde hjälpa mig med lite tekniktips.

Jag började med att boka ett skidåkarpaket på Gammelgården – klassiskt längdskidåkarhotell – och kollade med hotellet om de hade tips på någon längdåkningskurs i Sälen. De tipsade om Mattias Svahn, som jag kontaktade och lyckades boka en tid med honom min andra dag i Sälen – perfekt!

Längdåkningskurs i Sälen med Mattias Svahn

Mattias Svahn är en rutinerad längdåkare som varit 5 sekunder från att vinna Vasaloppet. Ett annat år blev han fyra. Helt klart en person som kan bra teknik och han har sedan 10 år bolaget Vasasvahn som bland annat gör längdåkningscoaching.

Längdåkningskurs i Sälen med Mattias Svahn

Mattias hämtade upp mig vid Gammelgården på morgonen och så tog vi oss till ett lämpligt spår för att öva teknik enligt Mattias 4-stegs-program – som i mitt fall verkligen började från scratch, Jag fick lära mig rätt pendelrörelser, diagoalåkning, olika typer av stakning och hur man hanterar uppförs- och branta tvära nedförsbackar.

En intensiv och riktigt givande lektion som gav mig massor att tips och tekniker att öva på resten av tiden jag hade uppe i Sälen. Och jag kände direkt att det gick lättare, snabbare och blev roligare att åka.

Längdåkningskurs i Sälen – kolla in klippen

Ni kan kolla in några av dessa tekniktips på Youtube – se nedan!

Top of the line i Sälen

Mattias nämnde att de arrangerar flera skidläger, både i Sverige och utomlands. Ett läger som lät lite extra kul går av stapeln i Januari varje år – ”Top of the line”. Där står Mattias och andra experter för längdåkningsträningen, kocken Melker Andersson fixar maten och boende är på Gammelgården!

Läs mer om Sälen

Jag har varit i Sälen både på vintern och på sommaren, kolla in några av reportagen jag gjort tidigare nedan!

Sälen på vintern

Sälen på sommaren

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...