Träna inför Vasaloppet 45 – Min första halvvasa

Dela inlägget:

Hur ska man träna inför Vasaloppet 45? I måndags körde jag mitt första Vasalopp 45 – halvvasan från Oxberg till Mora. Jag har haft planen att göra detta i flera år. För tre år sedan skaffade jag en PT på Sats som var gammal längdåkarska som då gav mig ett program för just längdåkning. Sen kom det en snöfattig vinter, så jag fick inte riktigt någon träning på snö och tappade sugen.

Jag tog nya tag året efter och åkte en del längdåkning på Stadions 400-meters spår, i Gyllbergen nära vårt fritidshus i Dalarna och tog med mina längdåkningsskidor upp till Sälen och åkte en mil innan dagen med utförsåkning startade.

Träna inför Vasaloppet 45 – Min första halvvasa

I våras pratade jag med några vänner om att jag behövde ett tydligt mål för att öka motivationen för att träna mer och vi bestämde oss då för att köra Vasaloppet ihop. Men kom fram till att halva vasaloppet var lagom att starta med. Detta just eftersom det inte var en dröm för någon av oss att köra hela Vasaloppet, men däremot såg att köra Halvvasan som ett bra mål för vår träning..

Vi köpte likadana gummiband och tränade stakning under sommaren på våra respektive landställen. Tillbaka i stan i höstas började jag köra stakning som en del i uppvärmningen på Sats. När det blev kallt och man gjorde konstsnö åkte vi ihop flera gånger på Stadion, på konstspåret i Täby och i konstspåret i Ågelsta.

Under julen var jag uppe i Dalarna och åkte i igen i Gyllbergen – fantastiskt vacker skidåkning Några helger senare åkte vi upp till södra dalarna igen och hade en träningshelg med skidåkning på lugnet i Falun.

Då passade jag även på att kolla in några videos om stakträning med maskin och insåg att jag tränat fel tidigare, det är intervaller man ska köra. Så med dessa nya insikter började jag träna stakträning lite mer intensivt på Sats.

Eget träningsläger i Sälen

Veckan innan Halvvasan åkte jag upp till Gammelgården i Sälen och hade ett eget träningsläger, där jag bokade in en lektion med Vasaloppscoachen Mattias Svahn, för att slipa på tekniken utterligare och få ännu några mil skidåkning. (kolla in hans tips här)

Sista dagarna innan vasan tog jag det lugnt och gick till gymmet några gånger mest för att stretcha och basta.

I måndags var det dags. Vi åkte upp till en kompis Fritidshus i Mora, lagade en svamptisotto med kyckling och gick sedan och la oss tidigt.

Dags för Vasaloppet 45!

På dagen för loppet gick vi upp vid 07.00, åt en rejäl frukost med gröt, ägg, smörgås och kaffe. Sedan satte vi kurs mot starten i Oxberg. Vi hämtade ut våra nummerlappar och små sändare man fäster kring benet som samlar in all data under loppet och sedan var det dags att ställa sig i startfållan.

Vasaloppet startar

Speakern roper. ”4-3-2-1 – Varsågoda. Spåret är ert, dagen är er, motionen är er. Ha en fantastisk resa”. Så startar loppet. Mycket folk till en början så det gick lite långsamt för oss som stod rätt långt bak, men efter 10 minuter lättade det upp

Vasaloppet 45

När man kommer från startområdet till spåren är det fyra spår i bredd så det gick att kryssa sig fram. Sedan bar det av. Uppför backar, nedför backar, över platta fält och in i skogen igen.

Jag körde på efter de tekniker jag lärt mig och försökte att inte köra för hårt – min ork skulle ju räcka 45 kilometer . Jag hade tidigare bara kört en mil som längst och hade ingen aning om hur det skulle kännas efter tre. Efter någon mil kom den första vätskekontrollen där man fick ta små pappmuggar med blåbärssopppa, energidryck eller ljummet vatten. det fanns också någon slags vetebullar som jag hoppade över.

Vasaloppet 45

Efter en paus för att dricka fortsatte loppet. Vid 15 kilometer började det kännas lte jobbigt. 2/3 kvar och jag började bli trött, Men jag körde på och vid 20 km kändes det lättare igen. Förutom de officiella vätskekontrollerna fanns sponsorer längs spåret som hade dryck, så det var inget behov av att ta med egen vätska – jag fyllde på vid alla stopp, skönt med en liten mikropaus och jag hade heller ingen viss tid jag ville gå i mål på.

Vid 30 km började det kännas tungt igen och jag börjafe bli omåkt av allt fler andra åkare. Men jag tänkte på tipset att njuta av loppet och körde på i lagom tempo som var skönt att åka i. När det var 10 km kvar fick jag ny kraft. Jag insåg att jag hade mycket energi kvar och körde denna mil klart snabbare än tidigare i loppet.

I mål!

Till slut kom jag i mål på 4 timmar roch 36 minuter, med rätt mycket krafter kvar. Jag insåg att jag nog skulle kunnat pressa mig klart hårdare, men det var skönt att så här första gången ta det i ett skönt tempo där jag inte gick in i väggen och som gjorde detta till en härlig upplevelse!

Så kul att äntligen prova att köra detta halva vasalopp, som jag tänkt på i flera år. För mig är det viktigt med ett mål för min träning och detta var ett tydlgt sånt. Så nu har jag och mina vänner jag körde med redan börjart fundera på vilket av vasaloppen vi ska köra nästa år. Ska vi ta det kortare 30 km och försöka träna så vi kan hålla ett högt tempo? Eller satsa på att ta samma 45 km igen och slå våra tidigare tider? Att köra hela 90 km känns inte aktuellt för mig just nu, men vem vet hur det komer att kännas om ett halvår!

Tips till er som ska träna inför Vasaloppet 45

  • Träna teknk! Kolla in tipsen från Mattias Svahn här och varför inte boka in ett träningsläger? Det har vi tredan bestämt oss för att göra nästa vinter.
  • Träna styrka. Vi märkte alla att vi blev slut i musklerna inan konditionen blev ett problem. Och vi kommer börja träna redan nu.
  • Ta en bra plats i startledet. Så tidigt man kan, börja köa för en plats långt fram i er startgrupp. Vi taappade säkert 10 minuter på att stå nästan längst bak.
  • Ha kul! Det viktiga är ju inte tiden, utan att ta sig hela vägen och ha lust att göra det igen!

Läs mer om längdåkning

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...