Skidåkning i Sälen – Högfjället, Lindvallen, Tandådalen och Hundfjället

Dela inlägget:

I Sälen finns fyra skidområden som Skistar driver där samma liftkort funkar i alla områden: Högfjället, Lindvallen. Tandådalen och Hundfjället. Dessutom finns skidområdena Kläppen och Stöten i Sälenfjällen, vilka dock ligger en bit bort från de övriga och där gäller inte samma liftkort.

Skidåkning i Sälen karta

Under vår vistelse i Sälen hann vi med att åka skidor i alla Skistar-områdena – Högfjället, Lindvallen. Tandådalen och Hundfjället – men hängde mest på Högfjället och i Lindvallen. I detta inlägg kommer jag berätta mer om de olika områdena, hur man tar sig mellan dem och om restaurangutbudet i backen!

Dessutom kommer jag visa vilka åtgärder man gjort för att hålla avstånd i liftsystemen.

Skidåkning i Sälen – Högfjället

Då vi bodde på Högfjällshotellet som ligger vid Högfjället åkte vi mycket på Högfjället. Själva backarna är bara några blåa och gröna, men det fanns fin off-pist man kunde nå med liftarna som vi verkligen gillade. Och det är ju lätt att vara först i backen när man kan åka direkt ut från hotellet till backen! Här finns två ankarliftar för att ta sig upp, plus knappliftar för att ta sig upp igen till Högfjällshotellet.

Skidåkning i Sälen - Högfjället
Skidåkning i Sälen - Högfjället
Skidåkning i Sälen - Högfjället
Skidåkning i Sälen - Högfjället

Tips om ni gillar off pist är att ta liften ända upp och sedan åka til vänster. där finns en gammal utgrävd half-pipe och vägen dit är riktigt vacker. Men se till att svänga tillbaka mot pisten i tid. Vi åkte för långt och fick pulsa i meterhög snö flera hundra meter för att ta oss tillbaka!

Skidåkning i Sälen - Högfjället offpist
Skidåkning i Sälen - Högfjället offpist
Skidåkning i Sälen - Högfjället
Snöig, men vacker väg tillbaka!

Vid foten av Högfjället finns Jack’s BBQ om man är sugen på lunch eller fika. Läs mer om Restaurangerna på Högfjället i detta reportage!

Ta sig mellan Högfjället och Lindvallen

Lindvallen är det skidområde som ligger närmast Högfjället och hit kan man ta sig antingen med lift eller med den gratis skidbuss som går mellan Skistars skidområden i Sälen – om man inte tar sig runt med egen bil såklart.

Vi tog liften till Lindvallen, som tar ca 20 minuter med ett liftbyte. Hem tog vi dock skidbussen, då liften tillbaka till Högfjället slutar att gå 15.30 och vissa av liftarna i Lindvallen var öppna ända till 18.30

Ta sig mellan Högfjället och Lindvallen

Skidåkning i Sälen – Lindvallen

Vi åkte två eftermiddagar i Lindvallen och gillade verkligen detta skidområde. Massor av röda och svarta backar, fina möjligheter till off-pist, snabba stolsliftar och mysiga restauranger i backen man kunde värma sig i när det var som kallast!

Skidåkning i Lindvallen

Skidåkning i Sälen – Tandådalen & Hundfjället

Vi spenderade bara en halvdag i Tandådalen & Hundfjället – och så här tidigt på säsongen var inte alla backar öppna, så hit måste vi tillbaka för att utforska mer – och ta lite fina bilder om vi kan pricka in bättre väder! Men i bägge dessa områden finns allt från gröna till svarta backar.

I Hundfjället var det många barnfamiljer som hängde i området Trollskogen – men här finns även den superbranta svarta pisten ”Väggen”. Det finns även en toppstuga i närheten av det svarta området i Hundfjället.

Skidåkning i Sälen - Tandådalen & Hundfjället
Skidåkning i Sälen - Tandådalen & Hundfjället

i Tandådalen flera svarta och röda backar, med bland annat en stor 8-stolslift. Dock ingen toppstuga utan alla restauranger ligger nere i dalen. Fördelen med Tandådalen är att detta är enda skidområdet bland de fyra i Sälen som har potential till riktigt bra sol i backen tidigt på säsongen – om det inte snöar eller är molnigt såklart som när vi var här.

Skidåkning i Sälen - Tandådalen & Hundfjället
Skidåkning i Sälen - Tandådalen & Hundfjället

Ta sig mellan Tandådalen och Hundfjället – med lift

Mellan Tandådalen och Hundfjället tar man sig enkelt och snabbt med två knappliftar om man inte vill ta skidbussen.

Skidåkning i Sälen - Tandådalen & Hundfjället

Tips inför besöket i Sälen – ladda ner appen

Ladda ner Skistar-appen. Där hittar ni bland annat busstidtabeller, liftkartor, öppettider för liftar, ser vilka backar som är öppna, hittar information om alla restauranger, lavininformation med mera! Man kan även lägga in sitt liftkort i appen så man ser exakt hur många åk – och antal meter – man åkt!

Åtgärder i Sälen för avstånd i liftköer och liftar

Sälen har jobbat aktivt med massa åtgärder för att hålla avstånd i alla miljöer – så även i liftarna. Man har satt upp rep som skapar ett avstånd på sidorna mellan alla köande i liftarna – bakåt och framåt har man ju av naturliga anledningar minst en skidlängd. I liftar har man som regel att ha minst ett säte fritt mellan alla sällskap. Och – man är ju ute i friska luften hela tiden!

På alla restauranger i backen är det samma regler som i övriga landet. Max fyra personer vid varje bord – sista alkoholbeställningen 20.00. Och det är ingen after-ski alls i Sälen denna säsong.

Läs mer om Sälen

3 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...