Hundfjället i Sälen – riktigt bra skidåkning både för nybörjare och för erfarna åkare

Dela inlägget:

Sälen har flera skidorter, där Skistar driver liftar och backar i fyra av dem, där samma liftkort gäller. Hundfjället och Tandådalen är två av dem – som är sammankopplade med en knapplift. (De andra två är Högfjället och Lindvallen – även de är sammankopplade med en knapplift)

Hundfjället i Sälen är ett populärt skidområde med allt från snälla backar och områden för familjer med småbarn och nybörjare, till svarta pister och off-pistområden. I Hundfjället finns även toppstugan Lyktan som är ett supermysigt ställe för fika eller lunch – om man inte vill grilla egen korv på någon av alla ställen där det finns möjlighet. I anslutning till Hundfjället kan man med knapplift ta sig till Tandådalen – även det ett riktigt härligt och varierat skidområde som bland annat har Sälens största Snow Park.

När vi var i Sälen en kortvecka nu i Mars var vi i både Hundfjället och Tandådalen. Till skillnad från sist vi var här i Januari var nu alla backar öppna – och vi kunde testa Väggen i Hundfjället som är en av Sveriges brantaste backar!

Hundfjället i Sälen

I hundfjället finns 22pister – 9 lätta, 9 röda och 4 svarta. Man tar sig upp med någon av 18 liftar, där 3 är stolsliftar och resten bygel- eller knappliftar. Högsta fallhöjden är 210 meter och den längsta nedfarten 2.1 km. För familjer med småbarn finns förutom de lätta backarna området Trollskogen. ett sagoäventyr om en kilometer med över 400 trollskulpturer. Jag och sonen höll oss dock i de lite med branta områdena och startade dagen i Hundfjället med att kasta oss nedför Väggen.

Väggen i Hundfjället – 45 grader lutning

Väggen i Hundfjället är Sveriges näst brantaste pist (efter ”chocken” i Idre) och har en lutning om hela 45 grader. Man bör klara vanliga isiga svarta backar utan problem om man ska våga testa Väggen, något som både jag och sonen känner oss trygga i. men det var klart pirrigt att ta liften upp och se hur himla brant backen var – och hur många som hade stora problem att ta sig ner! Man varnades dock i Skistar-appen innan med budskapet ”OBS mycket isig”!

Hundfjället i Sälen Vägggen
Hundfjället i Sälen Vägggen

Men, väl i backen var det inga problem. Vi tog det lugnt neråt, så det blev inte det snyggaste åket – men riktigt kul att testa Väggen!

Bredvid väggen ligger ett par till svarta pister, bland annat Worldcupbacken som blev vår favorit i Hundfjället. Inte fullt så brant, inte isig utan bara superhärlig. Dessa svarta backar hade en egen sittlift, där det oftast var kort kö, men liften var relativt långsam upp.

Hundfjället i Sälen

I Hundfjället i Sälen finns även massa breda, fina röda backar. Ett riktig bra skidområde som vi verkligen gillar!

Hundfjället i Sälen

Järnbalkar så pistmaskinerna inte ska välta

Många backar här är så branta att man har byggt stora järnbalkar på toppen av backarna, där man säkrar upp pistmaskinerna så de inte kan välta under arbetet!

Hundfjället i Sälen

Off-pist på Hundfjället

På Hundfjället finns ett stort offpist område bakom de svarta pisterna, som dock kräver att man har den utrustning som behövs vid en eventuell lavin, som spade, sökare etc. Efter min off-pistkurs jag tog i Japan för två år sedan har jag stor respekt för riskerna med off-pist och kör bara på riskfria områden med sonen – gärna i skogen. Såna fanns det gott om här på andra ställen, som man enkelt tog sig till via liftarna.

Off-pist på Hundfjället

Hoppområden i Hundfjället

Sonen älskar att hoppa och det fanns precis lagom stora hopp i det stora ”Funride”-området i Hundfjället.

Hoppområden i Hundfjället i Sälen

Lunch på Toppstugan Lyktan i Hundfjället

Jag älskar mysiga Toppstugor och ”Lyktan” på toppen av Hundfjället var en riktig fullträff. Snabb service och riktigt god mat. Sonen och jag delade på en raggmunk med fläsk och en schnitzel och till det tog jag en lokal öl från Sälen som de hade på fat. En riktig skidåkarlunch! Här finns också stort utbud av bullar och kakor om man bara vill ta en fika.

Toppstugan Lyktan i Hundfjället
Toppstugan Lyktan i Hundfjället

Tänk på att boka bord i god tid om ni vill äta här. Alternativet är att köa – utomhus ´- för de platser som är för drop-in gäster!

Grillplatser med ved

Vill man äta egen matsäck eller grilla korv finns det massor med små timrade vindskydd med grillplatser och ved man kan använda.

Grillplatser med ved

Tandådalen i Sälen

Hundfjället sitter alltså ihop med Tandådalen, med en knapplift, men vi tillbringade en heldag i varje område. I Tandådalen finns 26 pister och 22 liftar. Större del svarta och röda backar än backar för rena nybörjare, men det finns ett tiotal gröna och blå backar och ”Valles skidland” för småbarn med rullband, flera barnvänliga skidbackar med Vallefigurer etc. Vi höll oss dock mest i de svarta backarna och off pist

Tandådalen i Sälen

Sälens största Snow Park i Tandådalen

Här finns Sälens största Snow Park. med massor av hopp för alla åldrar. Både enkla småhopp och riktigt stora hopp för de mest erfarna skid- eller snowboardhopparna.

Tandådalen i Sälen

Restauranger i Tandådalen

Det finns ingen toppstuga i Tandådalen, utan alla restauranger ligger nere vid foten av berget på Tandådalstorget. Här finns kedjor som Mezzo, O’lLearys och Waynes Coffee samt ett enklare värdshus.

Bra att veta när ni ska till Hundfjället och Tandådalen

  • Det går gratis Skidbuss mellan de olika skidorterna i Sälen som stannar precis vid liftarna, som vi tog direkt från Högfjällshotellet där vi bodde. Mycket smidigt!.
  • Det finns gott om parkeringsplatser om man kommer med egen bil, där ungefär hälften av platserna är gratis. Läs mer om parkering i Sälen här.
  • Knapplift går mellan Hundfjället och Tandådalen om man vill åka i både skidområdena en dag.
  • Boka bord för lunch i förväg om ni kommer under högsäsong
  • Ladda ner Skistar-appen i förväg. Där finns info om vilka backar och liftar som är öppna, busstidtabeller etc,

Läs mer om Sälen

Alla reportage från Sälen hittar ni här.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...