Tåget till Sälen från Stockholm – med bussanslutning från Mora

Dela inlägget:

Igår tog jag och sonen tåget till Sälen från Stockholm. Ja, två tredjedelar av sträckan i alla fall. Sista biten från Mora får man fortsätta med buss. Resan tog knappt sju timmar, med väntan i Mora om nästan en timme. Lite längre tid än resa än med bil – men klart bekvämare, trevligare och ett miljövänligt sätt att resa. Är man en vuxen och ett barn – även billigare än bilen!

Tåget till Sälen från Stockholm – med bussanslutning

Vi är helt klart bortskämda med att bara kunna lassa in all packning i bilen och åka iväg. Denna gång när vi skulle bära allt mellan hemmet, tåget och bussen fick vi tänka lite annorlunda och packade det mesta i min och min frus gamla Haglöfsryggor-ryggor. Snacka om kvalitet på dessa, som nästan är i nyskick trots åtskilliga långresor i Asien på 1990- och 2000-talet med dessa som följeslagare. Klart nostalgiskt att ge sig ut på resa med dessa igen!

Tåget till Sälen från Stockholm - med bussanslutning från Mora

Vi har flera bussar som går ett kvarter från vår lägenhet raka vägen till Centralstationen, så det var ett givet val till tåget. Lite tyngre att bära än vi hade räknat med, när vi förutom ryggsäckarna hade med skidor, pjäxor och en till ryggsäck med datorer. Träningen på Sats där min PT tvingar mig köra ”farmers valk” – där man går framåt med tunga kettlebells i händerna – kom till bra nytta!

Framme vid Centralen kan man ta en hiss från Kungsbron direkt ner till perrongerna som går mot Mora. Smidigt, och vi kom ner direkt på perrongen där vårt tåg redan stod inne.

Vi baxade in allt vårt bagage i tåget och satt oss på våra platser i det inte ens halvfulla tåget. Just nu säljer SJ bara hälften av sittplatserna ombord, så även om det skulle vara ”fullbokat” är det gott om lediga platser att sitta på med luft till andra passagerare.

Vi kom i god tid innan avgång – och det är ett tips om man som vi har med sig en hel del bagage. Efter vi och en annan dam hade packat in sitt bagage var det fullt i de små bagagehyllorna. Skidorna lade vi på hyllorna ovanför sätena.

Resan om knappt fyra timmar gick snabbt, med jobb för mig och sonen gjorde klar en skoluppgift innan han började lära sig allt om vår nya Go Pro Hero 9 som vi ska filma lite med uppe i Sälen.

Tåget till Sälen från Stockholm - med bussanslutning från Mora
Tåget till Sälen från Stockholm - med bussanslutning från Mora

Det fanns ingen restaurangvagn på detta tåg som var av den gamla modellen, bara ett litet ”cafe” där man sålde snacks, kaffe och dryck samt någon enstaka sallad. Vi hade som de flesta andra ombord med oss matsäck – ett säkrare kort, Men perfekt att kunna köpa kaffe efter lunchen ombord.

Tåget till Sälen från Stockholm - med bussanslutning från Mora

Wi-fi ombord (som ingår utan kostnad) var riktigt stabilt och funkade perfekt i stort sett hela vägen.

Det var ett bra tag sedan vi åkte så här långt med tåg (sist var nog tåget till Åre) och både sonen och jag var överens om att detta var överlägset att ta bilen. Så mycket bekvämare sätt att resa. Och grymt för mig att kunna jobba istället för att köra!

”Supernice att åka tåg och inte bil. Det var värt det lilla bärandet”

Sonen

Uppehåll och byte i Mora

Tyvärr kan man inte ta tåg hela vägen till Sälen, utan man får byta till buss i Mora. Här var det väntan i en knapp timme innan vi hoppade på bussen vidare till Sälen.

Tåget till Sälen från Stockholm - med bussanslutning från Mora
Mer bärande av allt bagage
Mora busstation
Mora busstation
Vänthallen i Mora
Tåget till Sälen från Stockholm - med bussanslutning från Mora
Med bänkar utanför i solen

Denna buss var av långfärdstyp, med benutrymme som i business class på flyget och även på denna buss var det bara en handfull passagerare ombord. Helt klart bekvämare än att sitta i en bil!

Buss från Mora till Sälen

Tåget med bussanslutning – helt klart ett smidigt och beklämt sätt att ta sig till Sälen, även om man som vi har med all skidutrustning.

Buss från Mora till Sälen
Framme vid Högfjället

Tips: Om ni tänker ta tåget och bussen till Sälen, kolla så ni bokar en resa med bara ett byte i Mora. Vissa tider är det tre byten på vägen och det är ju skönt att undvika!

image.png

Blogginlägget presenteras av Prekredit som har lösningar för att låna pengar utan uc och med betalningsanmärkningar.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...