Downhill i Sälen – åtta stycken downhilleder i varierande svårighetsgrader

Dela inlägget:

Jag och sonen testade Downhill första gången förra året – då i Järvsö där vi även tog en instruktion med en guide. Vi tyckte det var superkul, så det var givet att vi skulle köra en dag downhill när vi denna sommar åkte upp till Sälen. För downhill krävs ordentliga skydd och en fulldämpad cykel, som vi hade förbokat hos Skistar i Lindvallen. När vi kom dit stod cyklarna klara med all utrustning i en påse intill, så det vara bara att ta på sig allt och sedan ta liften upp i backen!

Downhill i Sälen

Downhill i Sälen

Det är den stora 8-stolsliften vid Gustavsbacken som är öppen på sommaren. Här hänger man två cyklar på respektive sida av liften och lägger den tredje på sittplatserna. Samma liftar tar man upp om man vill vandra på fjället – men slippa vandra hela vägen upp!

Downhill i Sälen

Downhill i Sälen – 8 leder

I Sälen finns 8 downhilleder – 1 svart, 3 röda och 5 blå. Vi startade med de blåa, som för oss nybörjare var perfekta och lagom utmanade,

Downhill i Sälen
Downhill i Sälen
Downhill i Sälen
Paus i gräset!

Dessa blåa leder passar de flesta, då man enkelt kan bromsa och köra försiktigt över gupp och hinder – eller som sonen och hans kusin – istället försöka få så mycket fart som möjligt och hoppa över!

Lunch på Gustavs Bar & Grill

Efter ett par timmars intensiv åkning var vi väl värda en lunch i solen! Vid foten av backen ligger Gustavs Bar & Grill med en stor uteservering i lä. Jag tog ”cykellunchen” som denna dag var rödspätta med brynt smör, kapris och rödbetor. Riktigt gott – och perfekt med en lokal fatöl till! Killarna tog en varsin burgare som enligt rapport var superbra.

Downhill i Sälen

Även Snögubben på toppen av fjället och Våffelstugan som ligger mitt i backen hade öppet. Dessa testade vi när vi var i Sälen i vintras – även det bra ställen för lunch respektive fika!

Röda lederna i Sälen

Efter lunch vågade vi oss upp i en av de röda lederna. Dessa skiljer sig lite åt fick vi höra i liftkön, då en av dem är riktigt tuff och svår – den andra ”charter” rolig och utmanade, Killarna älskade denna, för mig var den rolig – men en klar utmaning, med flera branta ”drops”, partier med stora stenar och branta ned- och uppförsbackar.

Roligare än skidor!

Sonen, som verkligen älskar att åka skidor utbrast att ”detta är till och med roligare än skidor”, vilket säger mycket om hur kul vi hade denna dag! Men, det är sjukt jobbigt för hela kroppen, inte minst i händerna – då man kramar bromsarna hela vägen ner. Så en dag downhill var perfekt för oss nybörjare!

Fakta om Downhill i Sälen

  • Hyra av downhill-cykel inkl. hjälm och skydd kostar 870:- för vuxen, 650:- för barn. Ni bokar det här
  • Lift och trail pass kostar 325;- för vuxen och 260:-för ungdom per dag. I detta pass ingår även pump-tracks etc som finns i anslutning till backen.

Läs mer om sommaraktiviteter i Sälen

Ny klätterpark med zipline över Svansjön

3 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...