Råbar på TAK – winter experience – en smakresa till Japan

Dela inlägget:

TAK är en av mina favoritrestauranger i Stockholm, inte minst på sommaren när deras takbar håller öppet. På samma våning som takbaren – högst upp – ligger även Råbaren. En liten avskild del av översta planet som bara serverar rå mat – sushi, sashimi, råbiff och skaldjur. Denna del gör sig ännu bättre nu på den mörka årstiden med svart inredning och dämpad belysning.

Råbar på TAK

Råbar Winter Experience – en smakresa till Japan

Man kan sitta vid höga communitytables, men det fanns platser lediga vid baren när jag och en kompis var här – då tog vi dem. Jag älskar att sitta nära köket och kolla vad kocken gör. Är man nyfiken på rätterna är det också enklare att fråga om kocken är en halvmeter ifrån.

Här kan man välja bara en enstaka rätt från menyn, men vi beställde in menyn Råbar Winter Experience med lite av varje från menyn (i mindre storlekar än på a la carten) och till det en matchande dryckesmeny (där jag noterade vilka viner vi drack men missade helt vilken saké vi fick in).

Sparkling saké och ostron

Vi startade med ett varsitt glas sparkling saké och till ett ett ostron med yuzu, soja sesam och gurka, Jag gillar verkligen ostron naturella (eller gratinerade), men här lyfte det lite till.

Råbar på TAK

Sashimi på röding

Nästa rätt var sashimi på röding med gurka, rättika, ponzu, färsk wasabi. Röding är en av mina absoluta favoritfiskar och att få in den så här med färskriven wasabi till var galet gott. Till rödingen ett glas saké.

Råbar på TAK

Råbar på TAK

Menyn fortsatte med kimchi-marinerad råbiff, päron, sötpotatis, nori och sesam. Till köttet ett glas rödvin, Ca Momi. Vanlig råbiff som vi gjorde till förrätt hemma nyligen är gott, detta snäppet godare!

Råbar på TAK

Chirashi och riesling

Det var ganska lätta rätter så här långt, men som fjärde rätt fick vi in chirashi som var en rejäl portion. På en bädd av ris kom soja & mirin-marinerad lax, forellrom, kålrotsgari, sesamemulsion, furikake. Till det ett glas riesling –  A Christmann som passar perfekt till rå fisk som denna.

Råbar på TAK

Som dessert Tak:s egna miso & karamellglass med puffat ris, kakaonibs. Även til den ett glas riktigt bra sakè.

Råbar på TAKRåbar på TAK

Sammantaget en himla god och trevlig middag. Goda och välkomponerade rätter, bra drycker till och trevlig personal.

Även om jag gillar saké är vin fortfarande min favorit, så det var kul att det i denna meny var både vin och saké så man fick det bästa av bägge världarna.

Efter middagen var jag tvungen att ta beställa in en varsin öl till oss att runda av kvällen med. Dom har nämligen en av mina absoluta favoritöler på fat här – japanska Hitachino. Värt att gå hit bara för den!

Pris: Meny 525:- / Dryck 355:-

Adress: Brunkebergstorg. Webb: tak.se

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...