Restaurangtips i Lissabon – åtta förslag

Dela inlägget:

En stad som står högt på min bucketlist är Lissabon. En stad som lovordas för bland annat sina restauranger av flera matintresserade vänner som varit där. Så, det passade perfekt när jag fick frågan om ett gästinlägg om just restauranger i Lissabon. Här kommer åtta tips (som jag även har dubbelkollat för säkerhets skull) som är riktigt bra!

Restaurangtips i Lissabon – åtta förslag

I Portugals huvudstad Lissabon är man stolta över sina lokala mattraditioner. Lissabon är ett perfekt resmål för den som gillar god mat och intressanta restauranger. Det finns mängder av traditionella rätter som man kan äta för en billig peng.

Träkolsgrillade sardiner, pataniscas de bacalhau, caldo verde som är en härlig soppa på mjuk potatisbas och finskuren grönkål är några av dessa. Andra populära maträtter är Bacalhau, som oftast ses som den vanligaste portugisiska maträtten, Acorda de marisco, som består av en brödbaserad stuvning på havets godheter, samt Pexinhos da horta, bestående av friterade gröna bönor. Bifea Marrare är en populär rätt för de som gillar kött, den baseras på en stek med en krämig paprikasås.

Går man runt huvudstadens gathörn på hösten eller vintern finner man de traditionella rostade kastanjerna till salu. Lissabon kryllar av restauranger att besöka för den som är ute efter spännande gastronomiska upplevelser, några tips kommer här!

Restauranger i Lissabon – åtta tips

En stor skillnad mellan Lissabon och Stockholm är att det faktiskt går att boka bord på stjärnkrogarna. De är inte fullbokade månader i förväg. En annan skillnad är att vinerna inte kostar lika mycket, så man kommer ofta billigare undan i Portugal än hemma i Sverige.

Belcanto

Stjärnkocken José Avillez är hjärnan bakom denna prisbelönta restaurang. Belcanto var den första restaurangen i Lissabon som utmärktes med en Michelinstjärna 2012 och tre år senare fick de sin andra stjärna. Här får gästerna uppleva en gastronomisk resa i det portugisiska köket som saknar motstycke.

Alma

Även Alma har två stjärnor i Guide Michelin. Den kända kocken Henrique Sá Pessoa ligger bakom Alma som fokuserar på traditionella portugisiska smaker.

Cantinho do Avillez

Denna restaurang är belägen i området Chiado och kombinerar tradition och modernitet. En välkomnande plats med stor inspiration från portugisisk gastronomi. Från små snacks till stora menyer. 

Sommelier Lisbon

En modern krog med en stor vinlista -80 olika viner på glas. Både a la carte och en avsmakningsmeny. där den senare går att uppgradera i tre steg beroende på hur fina viner man vill dricka till!

Feitoria

Feitoria har en stjärna i Guide Michelin och är beläget i Altis Altis Belém Hotel & Spa. En stor menyn, avsmakningsmenyer i flera storlekar med matchande vinpaket. Läckra, genomarbetade och vackra rätter!

Time Out Market Lissabon

På denna marknad där Time Out valt ut vika restauranger som får finnas hittar man 24 restauranger och det finns maträtter i alla riktningar. Öppettiderna är också mycket generösa, perfekt om man ställt om till syderuropeiska middagstider..

Meredinha do Arco

Detta är ett restaurang som är omtalat för sin kolgrillade fisk med röda bönor och ris. Besökarna är ofta lokala invånare, men numera hittar även turister hit som hört talas om restaurangen.  Menyn består i regel av fisk, fågel och grillat fläsk och maten är lagad på traditionsenligt sätt. Ägaren har ägt restaurangen i 20 år och det är ett säkert kort om man vill äta portugisiskt.

Volver de Carne Y Alma

Gillar man kött så är detta ett perfekt middagsval. Här är portionerna stora så ett tips kan vara att skippa lunchen så du kommer riktigt hungrig. Stället är beläget lite anonymt i ett bostadsområde men när du väl kommer in välkomnas du av trevlig personal och en fantastisk inredning.

Från charmiga enkla restauranger till michelinkrogar med avsmakningsmenyer

Detta var bara några av de fantastiska restauranger som Lissabon har att erbjuda. Här finns allt från charmiga enkla restauranger till michelinkrogar med avsmakningsmenyer. Har du inte på förhand hittat några restauranger du siktat in dig på rekommenderas att fråga den vänliga lokalbefolkningen. Ofta har de härliga tips på lokala favoriter att pröva som du annars lätt går miste om som turist.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...