fbpx
Matochresebloggen
Vingård på Mallorca - besök på Bodegas Jose L. Ferrer
Mallorca Spanien Vingård Vinprovning

Vingård på Mallorca – besök på Bodegas Jose L. Ferrer

Som vinintresserad brukar jag ofta försöka besöka någon vingård när vi reser och har gjort det i bland annat Spanien, Grekland och Bulgarien. Även om jag numera kan processen väl är det alltid något nytt jag lär mig – och så är det kul att prova lite lokala viner.

Man kan besöka en Vingård på Mallorca på massa olika ställen – det finns mängder med vingårdar. Vissa större har organiserade turer och vi bokade in oss på en sådan på Bodegas Jose L. Ferrer – en av Mallorcas största vingårdar, en halvtimme med bil från Palma norrut. 1931 grundades denna vingård av José L. Ferrer – idag ägs och drivs den fortfarande av familjen.

Vingård på Mallorca – besök på Bodegas Jose L. Ferrer

Ett besök på Bodegas Jose L. Ferrer börjar med en guidad tur, via de gamla tankarna där man gjorde vinet på 30-talet och den gamla manuella vinpressen, upp till de modernare delarna av produktionen som används idag.

Sedan ner till källaren där man lagrar hundratals stora rödvinsfat och vi fick även kika in en källardel där vintagevinerna lagras. Man gör både rött, rose, vit och bubbel här. Bubblet får dock inte kallas cava – det är bara mousserande vin från Spaniens fastland som får kallas cava.

Vingård på Mallorca - besök på Bodegas Jose L. Ferrer

Vinprovning på Bodegas Jose L. Ferrer

Vinprovning på Bodegas Jose L. Ferrer

Efter den intressanta guidade turen var det dags att prova några av de viner som vi fått lära oss oss.

Först deras bubbel – Veritas Brut Nature. Ett otroligt gott, torrt, friskt bubbel som jag skulle kunnat förväxla med en enklare champagne. Sedan deras ekologiska vita vin som var väldigt lätt. Deras rosé var lite mer maffigt och komplext och deras röda var också riktigt bra. Till vinerna fick vi quelitas (små kex), Mercadal mahonés-ost och vindruvssylt. Vi fick även smaka dera rosa bubbel (när vi berättade hur mycket vi gillade det vita). Gott även den – men det vita bubblet blev favoriten som vi köpte med oss en flaska av (11 Euro – fynd!). En så trevlig provning – även fast jag spottade ut det mesta av vinerna då jag körde bil.

Helt klart en utflykt jag kan rekommendera om ni är på Mallorca och gillar vin!

En guidad tur och provning kostar 20 Euro per person. Läs mer och boka på deras webbsida här.

Läs mer om Mallorca

Du kanske också är intresserad av...

Inga kommentarer

    Lämna gärna en kommentar