Ryanair från Arlanda – har plötsligt blivit ett bättre alternativ än SAS för direktflyg

Dela inlägget:

Vi har flugit med Ryanair några gånger de senaste åren, främst till destinationer de har varit ensamma om att ha direktflyg till just när vi velat resa, exempelvis till Thessaloniki i Grekland. Men det har tidigare varit lite av ett b-alternativ, med flygplats (”nära Stockholm”) i Nyköping, ingen mat eller dryck som ingår på planen och krav på att vara extra tidigt på flygplatsen. 

Våren 2022 flyttade Ryanair till Arlanda och nu finns biljettyper där man kan ta med 2 handbagage på flyget – för att helt slippa stå i kö och checka in bagage. Man kan checka in över en vecka i förväg och sedan gå direkt till säkerhetskontrollen när man anländer Arlanda. Så istället för att vara extra tidig kan man nu komma närmare avgång om man inte checkar in bagage,.

När vi denna sommar skulle till Mallorca och kollade upp flyg var detta ett perfekt alternativ. Speciellt som jag var skeptisk till att boka med SAS på grund av deras stora ekonomiska problem. Jag hade inte anat då att SAS skulle ställa in så många flyg i Juli på grund av en strejk – men skulle man boka flyg idag är det ju ännu mer givet att inte riskera att resan ställs in om man bokar flyget med SAS.

Ryanair – från Terminal 4 – med Arlandas snabbaste security

Ryanair är nu ett av få flygbolag som avgår från Terminal 4 på Arlanda,. till skillnad från nästan alla andra bolag som flyger från Terminal 5.. Detta innebär klart kortare tid för att ta sig förbi säkerhetskontrollen på Terminal 4. När vi reste den fjärde juli var det bara en kvarts kö för att ta sig igenom hela säkerhetskontrollen.

Att flyga med Ryanair

Ombord planet är det så enkelt och avskalat det kan bli. Ganska trånga säten, inga stolsfickor och inga USB:ettag för laddning. Men säljer enklare mat, drycker och snacks ombord och har man med en egen device och brusreducerande hörlurar kan detta bli en helt ok flygtur!

Plötsligt har nu Ryanair blivit ett likvärdigt – till och med just nu bättre – alternativ till exempelvis SAS for kortare direktflyg inom Europa. Vem hade trott det för ett år sedan?

Munskydd på Ryanair just nu

Just nu är reglerna att flygbolagen ska följa slutdestinationens regler om munskydd. Det var krav på munskydd på flyget till Mallorca (vilket skapade lite panik vid gaten hos de som inte hade med munskydd) men sedan var det ingen som brydde sig om man hade munskydden på eller ej ombord på planet. De flesta som ändå använde maskerna hade de bara över munnen – inte över näsan. Det vill säga helt fel och då ännu mer poänglöst!

På resan hem till Sverige var det inte krav alls på munskydd och det var kanske 1 av 20 personer ombord som ändå valde att ha på sig munskyddet – samma sak här att munskyddet användes fel.

Andra flygbolag som Lufthansa kräver munskydd ombord oavsett var man reser – även vid resa till Sverige. Men detta är deras egen policy, inget lagkrav.

Connecting flights med Rynair

Att ta ett flyg med Ryanair som kräver byten är fortfarande klart sämre än med ett ”vanligt” flygbolag. De kräver att man har minst 150 minuters marginal mellan flygen. Om man ändå missar sitt andra flyg på grund av en längre försening kan de bara boka dig på nästa lediga flyg med Ryanair. Vilket ibland kan vara flera dagar fram i tiden. Läs mer om dessa regler här.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...