Vad är cremant och vad är skillnaden på crémant och champagne?

Dela inlägget:

Vad är cremant och vad är skillnaden på cremant och champagne? Det korta svaret är att både cremant och champagne är mousserande viner som är gjorda i Frankrike, men champagne får vinet bara kallas om det är producerat i just champagne, medan allt annat mousserande vin kallas cremant.

Jag var nyligen på en cremantprovning med Clotilde Davenne, ett vinhus som bland annat gör en riktigt god crémant. Här fick vi smaka olika årgångar av deras crémant och det var så intressant hur de olika åren skilde sig åt. På plats fanns även vinmakerskan själv som kunde svara på alla mina frågor om cremant, hur det görs och vad som är vad skillnaden mellan cremant och champagne.

Vad är skillnaden mellan champagne och cremant?

Champagne är känt som ett prestigefyllt mousserande vin som produceras i den specifika regionen Champagne i Frankrike. Den stränga appellationen i Champagne-regionen ställer upp strikta regler för tillverkningen av detta vin. Endast tre druvsorter är tillåtna att användas i champagne: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier,.

Cremant ett mousserande vin som också tillverkar i Frankrike, men utanför Champagne-regionen. Det kan produceras i flera olika regioner i Frankrike, till exempel Alsace, Loire och Bourgogne. En av de viktigaste skillnaderna mellan Cremant och Champagne är de druvsorter som används. Cremant kan tillverkas med ett bredare urval av druvor än de tre som är specifika för champagne, till exempel även med Chenin Blanc, Riesling, eller Pinot Blanc.

Vad är cremant

Hur tillverkas cremant?

Tillverkningen av cremant följer vanligtvis en traditionell metod som är liknande den som används för att göra champagne. Här är en översiktlig guide till tillverkningsprocessen:

  1. Druvskörd: Först och främst väljs och skördas druvorna noggrant för att säkerställa att de är mogna och av hög kvalitet. Olika Crémant-områden kan använda olika druvkombinationer, som Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc, Chenin Blanc, eller andra lokala varianter.
  2. Första jäsning: Druvorna pressas försiktigt för att extrahera musten. Musten jäses till vin, vilket skapar ett basvin.
  3. Blending: I vissa fall kan olika viner från olika druvor eller vingårdar blandas för att uppnå den önskade smakprofilen och kvaliteten. Det är vanligt att experimentera med blandningar för att skapa en unik Crémant.
  4. Tillsats av socker och jäst: En blandning av socker och jäst tillsätts till det basvin som sedan buteljeras. Detta tillskott av socker och jäst möjliggör en andra jäsning i flaskan.
  5. Andra jäsning i flaskan: Vinet buteljeras och försluts med en kork. Under den andra jäsningen skapas koldioxiden som fångas i flaskan och bildar de karakteristiska bubblorna.
  6. Åldring: Efter den andra jäsningen åldras Crémant-vinet på sin jästfällning under en tid för att utveckla komplexitet och karaktär. Den exakta åldringstiden varierar beroende på producentens stil och önskad smakprofil.
  7. Degorgering: Efter åldringen genomgår vinet degorgering, där jästfällningen tas bort från flaskan. Detta görs vanligtvis genom att flaskhalsen fryses och korken tas bort, vilket tillåter den frusna jästfällningen att poppa ut.
  8. Justering av sötma: Beroende på den önskade sötman kan en liten mängd socker, känd som ”dosage”, tillsättas innan flaskan slutligen försluts med korken.
  9. Buteljering och lagring: Efter doseringen försluts flaskan slutgiltigt och Crémant-vinet lagras en tid innan det blir redo att säljas och konsumeras.

Denna process, känd som ”méthode traditionnelle” eller ”méthode champenoise”, resulterar i de mousserande bubblorna och den karaktäristiska smaken som är förknippad med crémant-viner (och även champagne såklart).

Var tillverkar man cremant?

Cremant tillverkas i flera olika regioner runtom i Frankrike. Trots att Champagne är den mest kända regionen för mousserande vin i Frankrike, tillverkas cremant i flera andra vinregioner som har sina egna specifika krav och regler för tillverkning av detta typ av vin. Några av de vanligaste regionerna för cremant-produktion inkluderar:

  1. Alsace: Crémant d’Alsace tillverkas här och görs vanligtvis på druvor som Pinot Blanc, Riesling, Pinot Gris och Chardonnay.
  2. Bourgogne (Burgundy): Crémant de Bourgogne produceras främst i Bourgogne-regionen och kan inkludera druvor som Chardonnay, Pinot Noir, Aligoté och Gamay.
  3. Loire: I Loire-dalen tillverkas Crémant de Loire, där Chenin Blanc, Cabernet Franc och Chardonnay är vanliga druvval.
  4. Jura: Crémant du Jura är ett annat exempel, tillverkat i Jura-regionen och brukar innehålla Chardonnay och Savagnin.

Dessa regioner har olika terroir (jordmån, klimat och topografi) vilket påverkar smakprofilen hos Crémant-vinerna som produceras där. Varje region har också sina egna regler och krav för tillverkning, men de delar ofta vissa likheter i processen med den traditionella metoden för sekundär jäsning i flaskan för att skapa de mousserande bubblorna.

När ska man välja Crémant?

Crémant är ett billigare bubbel än champagne, som passar vid tillfällen som exempelvis välkomstdrink eller del i en cocktail som en French 75.

Personligen gillar jag riktigt torra cremant-viner, som ofta kan vara riktigt goda och svårt att skilja från en enklare champagne.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Turkish Airlines Business Class till Uzbekistan

Jag har flugit med Turkish Airlines flera gånger, dels till Istanbul men även vidare från Istanbul till exempelvis...

La Girafe på Arlanda – bästa restaurangen på Arlanda

La Girafe på Arlanda är en av de senaste restaurangöppningarna på Terminal 5 och den som jag nu...

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Restaurang Ärla  – prisvärd och ambitiös kvarterskrog på Östermalm

Restaurang Ärla öppnade på Östermalm i december 2023 och har fått lysande recensioner - och efter mitt första...