Champagnelunch med Alexandre Bonnet

Dela inlägget:

Domaine Alexandre Bonnet är inte något av de mest kända champagnehusen, men man är den största champagneproducenten i Les Riceys i Aube som är den mest sydliga delen av Champagne.

Vingården grundades runt 1930, då Les Riceys officiellt togs upp i champagne-appellationen och fick namnet Alexandre Bonnet 1970. Les Riceys är den enda byn som har tre AOC, vilket innebär bland annat att man här producerar både kvalitativ champagne och stilla viner.

Jag hade förmånen att få träffa vinmakaren Irvin Charpentier från Domaine Alexandre Bonnet då han var i Stockholm – och jag gjorde det på en presslunch på restaurang Prinsen där vi provade lite olika varianter av champagner från Domaine Alexandre Bonnet till maten.

Champagnelunch med Alexandre Bonnet

Champagnelunch med Alexandre Bonnet

Lunchen startade med att vi fick ett glas Champagne Bonnet Grand Reserve Extra Brut – deras mest populära champagne som passar perfekt som välkomstbubbel och även var en fin matchning till förrätten som var löjrom med rödlök och creme fraiche.

Till följande rätter fick vi prova lite mer lagrade varianter från champagnehuset, som går under namnet Alexandre Bonnet – klart torrare och ännu mer en champagne i min smak.

Champagnelunch med Alexandre Bonnet

Den mest intressanta var La Géande 7 Cépages, tillverkad av alla sju tillåtna druvorna i Champagne – den första någonsin. Vi hade en intressant diskussion om detta vin och jag passade på att fråga lite om vilka sju druvor detta är – och vilken funktion de spelar i detta vin.

Champagnelunch med Alexandre Bonnet

Vilka druvor odlas i Champagne?

I Champagne-regionen i Frankrike tillåts odling av sju huvudsakliga druvsorter. Tre av dem är de vanligaste:

  • Chardonnay: En av de tre huvuddruvorna för tillverkning av champagne. Ger friskhet, elegans och citrusaromer till vinet.
  • Pinot Noir: Ger struktur, kropp och fruktiga toner.
  • Pinot Meunier: Bidrar med fruktighet och rundhet till vinerna.

Dessa tre druvor är de mest kända och mest använda i champagneproduktionen. De andra fyra druvorna är mindre vanliga och används i mycket mindre mängder:

  • Arbane: En annan sällsynt druva som används sparsamt för att bidra till syra och struktur i vissa champagner
  • Pinot Gris: Även känt som Pinot Grigio, men inte så vanligt förekommande i champagne jämfört med de andra druvorna.
    Dessa druvor kombineras ofta på olika sätt för att skapa de olika stilar och smaker som finns inom champagnevärlden.
  • Pinot Blanc: Ger friskhet och vissa blommiga noter.
  • Petit Meslier: En sällsynt druva som vanligtvis används i mycket små mängder för att ge komplexitet till vissa champagner.

Nästa rätt matchades med ytterligare två olika sorters champagne från Alexandre Bonnet, varav en rosé. Torra, krispiga champagner som passar extra bra till mat.

Till desserten fick vi en rosé variant av Bonnet, som är aningen sötare än Alexandre Bonnet – men fortfarande en torr champagne.

Så lyxigt att dricka champagne genomgående till en lunch som denna – ihop med en vinmakare som kunde svara på alla mina frågor om champagne!

Om Alexandre Bonnet

Alexandre Bonnets sortiment innefattar olika stilar av champagner, från deras Brut och Extra Brut till Rosé och årgångschampagner. Priserna varierar från 369:- för deras storsäljare Bonnet Grande Réserve Brut och uppåt.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...