10 anledningar att resa till Japan

Dela inlägget:

Inlägg i samarbete med partner

Jag har varit i Japan två gånger och suget att åka dit igen blir bara större med tiden. Ett land som har så mycket av det jag gillar, från fantastisk mat till grym skidåkning. Här kommer mina 10 anledningar att resa till Japan – med länkar till olika reportage om ni vill läsa mer!

10 anledningar att resa till Japan

1. Maten i Japan

Sushi, sashimi, ramen, tempura, kobe-biff… Det finns nog inget annat land som har så mycket god mat som det finns i Japan. Visst kan man äta riktigt bra japansk mat även i Stockholm, men miljön på plats gör såklart att allt blir lite godare. Läs mer om Teppanyaki,

2. Barer för alla smaker

Shinjuku betraktas av många som det bästa området i Tokyo för barer och här finns något för alla smaker. Kolla in bargatorna Piss Alley och Golden Gay och till de små cocktailbarerna Ben Fiddich och Sunface Bar belägna i ett vanligt höghus –läs mer här..

3. Upplev den galna japanska kulturen

På samma sätt som mycket är konservativt och ordnat, finns det gott om ställen som är åt det mer galna hållet. Karaokebarer där spriten flödar, eller den skrikiga turistfällan ”Robot Restaurant”.

4. Lugnet utanför stadskärnan

Vill man byta det hetsiga tempot i centrala Tokyo behöver man inte ta sig långt. Sist jag var i Tokyo hängde jag några timmar i Tokyos ”Brooklyn” – Daikanyama. Till skillnad från tempot och höghusen i Shibuya är det här låga hus, lugna gator och massor med intressanta små butiker, restauranger och caféer.

5. Alla fantastiska tempel och parker

Tokyo har flera vackra trädgårdar, som skapades på Shoguns tid som en plats för rekreation och miljöombyte – då endast för Shogun och hans familj. När man bytte styre i Tokyo på mitten av 1800-talet och startade moderniseringen av landet insåg man att det även behövdes parker för allmänheten och man skapade då flera stora parker som exempelvis Yoyogi Park, men jag tycker det är trädgårdarna som är de mest intressanta att besöka vid sidan av alla tempel. Läs mer här.

6. Bad i i naturliga källor

Japan har gott om varma naturliga källor vars vatten pumpas upp för att bland annat bli mineraliga, hälsgogivande varma bad – onsens. Är dessa bad kanske en anledning till att Japanerna lever så länge? De har faktiskt längst förväntad livstid i hela världen- hela 86.3 år. Även ett aktivt liv, le mycket och spendera tid i naturen är bidragande faktorer till det som kallas Ikigai – nyckeln till ett långt och lyckligt liv.

7. Bo på traditionellt sätt i en Roykan

Ett ryokan är ett traditionellt japanskt inn”, som över åren utvecklats till en plats för avkoppling, varma bad, god mat och uppmärksam service. Det finns både i storstäder som Tokyo men även ute mi mindre städer runtom i landet. Jag bodde i ett Ryokan i Bessho Onsen, som ligger ett par timmar med tåg eller bil norr om Tokyo. Läs mer om den upplevelsen här.

8. Åk off-pist i Nagano

Japan är känt för riktigt bra skidåkning och allt fler skidentusiaster från Sverige hittar hit. Mest populärt är Nagano-regionen, i synnerhet Habuka, där vinter-OS hölls 1998. Här finns nio olika skidområden med olika karaktär. Störst är Happo med massor av fina, breda pister för allt från medelgoda och avancerade åkare till gröna backar för nybörjare. För off-pist är Iwatake som en dröm. Jag åkte en dag vardera i dessa två områden och är verkligen lyrisk – vilken fantastisk skidåkning! Läs mer om skidåkning i Nagano här.

9. Ta dig runt i landet med Shinkansen

Att ta sig runt med tåg i Japan är en upplevelse i sig. Snabbtågen Shinkansen är snabba, avgår på exakt tid och är ett perfekt sätt att färdas mellan Japans större städer.

10. Den japanska whiskyn!

Japan har ett par av världens främsta whiskydestillerier och gillar man som jag skotsk whisky kommer man älska den japanska som är snarlik. Bara 2 timmar från Tokyo med tåg ligger Kyoto,. där Suntory Yamazaki Destillery ligger. Där kan man gå en guidad tur och sedan smaka på riktiga rariteter i deras whiskybar. Läs mer här.

Har du varit Japan? Vad gillar du bäst mes landet? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Hooja sour – Fredagsdrinken med banan, melon, kiwi och citron

Ända sedan jag hörde Hoojas "Banan, melon, kiwi och citron" har jag varit sugen på att se hur...

Vardag med Guldkant –  Catarina Königs bakade spetskål

Catarina König är en kokboksförfattare som gjort flera kokböcker efter att hon vann Sveriges Mästerkock 2016 och den...

Brooklyn Lager 35 år – ikonen Garrett Oliver till Stockholm

Brooklyn Lager är en öl med rötterna djupt förankrade i stadsdelen Brooklyn, New York City. Denna öl har...

Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Golfe de Morbihan - en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris...