Vi blindtestar whisky från Indien, Japan och Skottland

Dela inlägget:

I år blir det av naturliga anledningar ingen whiskyresa till Skottland för mig och mitt whiskygäng, utan vi är i full färd med att planera en whiskyresa i Sverige istället. Som så mycket annat man tidigare rest utomlands för finns det flera riktigt intressanta destillerier att besöka även på hemmaplan. Som det är klart snabbare att ta sig till!

Men innan vår whiskyresa sågs några av oss i veckan för en provning med whisky från så skilda länder som Indien, Japan och så Skottland såklart. Alla nyheter som släpps inom kort på Systembolaget som jag fått små prover av. Riktigt bra att kunna testa ett prov innan man köper en hel flaska – och sen även kunna ge tips om vilka som vi gillade bäst för er andra som gillar whisky. Det är väl det sämsta med det svenska systembolaget – att man inte har chans att prova innan man köper. (Något man ofta kan t ex i Skottland på små whiskybutiker).

Delar av line-up:en

Vilken av dessa nyheter var bäst – och vilken var mest prisvärd? Det tog vi reda på!

Jag preppade detta som en blindprovning och hällde upp proverna i ordning efter alkoholstyrka. Från 43% till 55,8%. Dessa är nyheterna – våra kommentarer om smaken innan vi visste vad det var – och våra betyg på en skala 1-10 där 10 är bäst!

  1. Nikka Tailored 43% , 1199kr, lanseras 3/9, 420 fl.) . ”Smakar bättre än den luktar – gillar den”. ”Rund och fin – en Mc Allan?”. ”Elegant, mjuk”. Betyg – 6 av 10.
  2. Nikka Coffey Malt 45%, 691kr, lanseras 15/9, 1740 fl.) . ”Blommig”, ”Päron – väldigt söt”. Betyg 5 av 10.
  3. Miyagikyo Single Malt 45%, 849kr, lanseras 25/9, 900 fl.) ”Lite dammig”, ”Som en gammal skinnfotölj”, Betyg 6 av 10.
  4. Paul John Bold Peated 46%, 449kr, lanseras 1/9, fast sortiment) . ”Rökig”, ”ö-whisky?”.”Honung och torkad frukt”, ”vanilj”. Betyg 5 av 10.
  5. Arran 18 Years Old 46% 985kr, lanseras 25/8, 240 fl.) . ”Vanilj, kaffe”, ”Apelsin och mörk choklad”, ”Vanilj och farinsocker”. ”Lång eftersmak”. Betyg 8 av 10.
  6. Highland Park 1995 (24YO) Connoisseurs Choice G&M 55,2%, 2295kr, lanseras 3/9, 120 fl.) . ”Rund, fin och balanserad. ”Lik en riktigt bra Springbank”. Betyg 10 av 10.
  7. Arran Sherry Cask 55,8% 595kr, lanseras 25/8, 1800 fl.) . ”Sherry, fat, vanilj”, ”Torkad frukt”, ”Choklad, kryddor”. Betyg 9 av 10.

Bäst alltså Highland Park 1995 – som tyvärr också var den dyraste. Mest prisvärd – Arran Sherry Cask -framför allt om man gillar sherrylagrad whisky. Och minst intressant av dessa sju – men ändå klart godkänd – var Nikka Coffey Malt.

Lite mer info om de olika destillerierna vi provade whisky från:

Indisk whisky från Paul John

Länge var Indisk whisky ett skämt, men på 90-talet började man på allvar satsa på kvalitetswhisky. Paul John Distillers är ett ambitiöst företag som sedan första destilleriet öppnades i Bangalore 1996, har lyckats bygga ytterligare sju produktionsanläggningar i lika många indiska delstater. Grundaren är den passionerade entreprenören Paul P. John som arbetar målmedvetet för att etablera Indien som ett erkänt maltwhiskyland. idag är Paul Johns en av världens mest sålda. Deras blendwhisky Original Choice, säljer 150 miljoner flaskor årligen. Paul John Bold är den rökigaste whiskyn de gör..

Skottsk whisky från Arran och Highland Park

Isle of Arran Distillers i Lochranza på ön Arrans nordkust är ett av Skottlands nyaste destillerier grundat 1995 av Harold Currie, tidigare direktör hos Chivas. Highland Park däremot grundades redan 1798 och är det nordligaste whiskydestilleriet i Skottland, beläget på Orkney.

Japansk Whisky från Nikka

Det Japanska whiskdestilleriet Nikka grundades 1934 av Masataka Taketsuru, som reste till Skottland, lärde sig allt om hur man tillverkar whisky och åkte sen hem igen för att starta ett eget destilleri. Idag är det ett av Japans största producenter av maltwhisky och har två destillerier.

Fler reportage om whiskyprovning

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...