fbpx
Matochresebloggen
Så här gör man wasabi
Japan Okategoriserad

Hur gör man Wasabi? Besök på wasabiodling i Japan

Wasabi “gör” man inte, utan det är en form av pepparrot, som bara kan odlas på vissa platser. Man planterar dem i bäddar som omges av vatten, som måste vara under 15 grader året runt och inte får stå stilla. Det tar 2 år för wasabin att växa klart och man har odlat wasabi i Japan i över 1000 år.
Här i Japan odlar man oftast wasabi i närheten av smältvatten från de norra alperna. Största produktionen är vid Mount Fuji men det finns på flera platser med rätt förutsättningar. Jag passade på att göra ett besök på en wasabiodling på vägen mellan Habuka (där jag åkt skidor) och Matsumoto. Väldigt intressant att kolla in hur denna rot som ju är en central del i japansk matlagning odlas!

Wasabiodling i Japan

Wasabi växer vilt, men odlas oftast på detta sätt, i grusbäddar omgivna av smältvatten.

Wasabiodling i Japan

Så här gör man wasabipasta

För att göra wasabipasta på traditionellt sätt river man wasabiroten på ett verktyg gjord av hajskinn, både för rätt konstisens och smak. Man lägger även till lite socker för att höja smaken. Jag fick ett litet smakprov av helt nygjord wasabipasta och det var en helt annan smak än den wasabi jag smakat tidigare, inte lika vass utan en god hetta och även sötare – oklart om det var tack vare sockret eller för att den var helt nygjord.
Så här gör man wasabiSå här gör man wasabi Så här gör man wasabi
Den wasabi vi får i Sverige på vanliga små sushihak eller kan köpas i vanliga mataffärer är dock til största delen vanlig pepparrot, då produktionen av wasabi är begränsad och den äkta varan är dyr. För er som gör egen sushi är kanske detta ett steg mot den genuina upplevelsen – att köpa wasabirot och göra egen wasabipasta!

Du kanske också är intresserad av...

3 Comments

Lämna gärna en kommentar