Saker att göra på Åland – mina bästa tips för en semester till Åland!

Dela inlägget:

Åland, bara ett par timmar från Stockholm med båt – och så mycket kul att se. Vi var där med familjen för ett par år sedan och nu var jag där igen i helgen när Åland firade 100 år. Här kommer mina bästa tips om saker att göra på Åland, från restauranger, barer och hotell till lekland, gin- och ölprovningar, bad och bastuställen och såklart de olika sätten att ta sig till Åland. Vem jag står med på bilden ovan? Michael Björklund – Ålands kanske mest kända kock som vann Årets Kock 2000 och sedan även vann Robinson 2020!

Saker att göra på Åland – alla mina tips!

Jag startar i den första punkten – olika sätt att ta sig till Åland. Alla med båt!

#1. Båten till Åland

Till Åland tar man sig smidigt med båt – och det finns flera alternativ. Både Viking Line och Silja Line har turer dagligen både på morgonen och på eftermiddagen från Centrala Stockholm som tar runt 6 timmar där man kommer fram i Ålands huvudstad Mariehamn.

Viking Line avgår från Stadsgården, en kort promenad från Slussen. Silja LIne från Värtahamnen. Att sakta glida genom Stockholms skärgård en solig dag är riktigt härligt -. och efter ett par timmar på öppet hav har man en lika fin skärgård på den Åländska sidan.

Saker att göra på Åland

Detta sätt att resa passar perfekt om man vill göra även själva resan till och från Åland till en upplevelse, då dessa fartyg har flera restauranger, barer, shopping, taxfree och spa;n.

#1.1 Exempel – Resan dit med Silja Lines Baltic Princess

Senast reste jag till Åland med Silja Lines Baltic Princess. Då startade vi med en långfrukost i deras ”Grill House”-restaurang. Kollade in taxfreebutikerna och fick smaka på fartygets nya husviner.. Jag tog såklart en bastu i relaxen där det även fanns en liten pool. Sedan jobbade jag ett par timmar från hytten – man kan boka på en hytt för bara någon hundralapp extra även på dessa korta kryssningar. Perfekt om man kan jobba på distans – snabbt wi-fi fanns hela resan.

#1.2 Exempel – Resan hem med Viking Glory

Hem från Åland kan man resa med Viking Lines nya flaggskepp Viking Glory som avgår på eftermiddagen – som just nu är det i särklass finaste skeppet på Östersjön.Splitter nytt och med en känsla som mer liknar hotell än fartyg. Till Åland kan man inte ta Viking Glory, den passerar Åland 03.00 på natten på vägen till Åbo (ok, man kan i teorin hoppa av mitt i natten i denna hamn som ligger en halvtimme från Mariehamn) men smidigast är att ta en annan Viking Line båt till Åland och Viking Glory hem!

Även här på Viking Glory hade jag en liten fin hytt, men hängde mest ute i båten. Vi startade med lunch i deras buffé när vi gick på, sedan satt jag på däck i solen innan jag gick ner till spa:et de sista två timmarna. Så himla härligt sätt att resa på .- att ligga i ett varmt bad eller sitta i en het bastu medan man sakta åker fram genom skärgården. Jag kan verkligen rekommendera att ni förbokar ett besök på spa:at om ni ska göra denna resa,. Även barn är välkomna!

#1.3 Kortaste vägen till Åland – från Grisslehamn

Man kan även åka till Åland med Eckerölinjen från Grisslehamn, drygt 90 minuter med bil norr om Stockholm. Den tar bara 2 timmar över till Åland, men då är det Eckerö man kommer fram till, en halvtimme norr om Mariehamn med bil. Ett bra alternativ om man åker med bil och inte är intresserad av kryssningsupplevelsen med Viking Line eller Silja Line. Även här finns två restauranger – en buffé och en a la carté som var riktigt bra. Läs mer här.

#2. Restauranger i Mariehamn

Mariehamn har otippat många bra restauranger för att vara en så liten stad med bara 30.000 fasta invånare. Alt från fine-dining på Nautical, middag på en solig uteservering vid havet på ÅSS Paviljongen eller Indigo, som både har en fine-dining del och en bakfick en trappa upp. Läs mer om restauranger på Åland här.

#3. Barer i Mariehamn

Compagniet i hotell Arkipelag har Ålands största utbud av gin och mycket ambitiösa bartenders som bland annat gör all smaksatt syrup för drinkarna själva från scratch med bär och frukter som smaksättare. I denna stora bar finns även boule, shuffleboard och biljard.

Ett annat ställe för bra cocktails är Calypso Bar – ett mysigt litet hål i väggen, mitt i Mariehamn.

Saker att göra på Åland - Barer i Mariehamn

Indigo har den största och livligaste uteserveringen och är ofta full ljumma sommarkvällar.

Saker att göra på Åland - Barer i Mariehamn

#4. Smakbyn på Åland

Smakbyn ligger 20 minuter norr om Mariehamn och drivs av Michael Björklund och hans fru Jenny. Michael vann årets kock i Sverige 2000 och vann även Robinson 20 år senare! Ett superhärligt ställe med restaurang, bageri, karamellfabrik, keramik och en liten Robinson-inspirerad lekplats utanför.

Saker att göra på Åland - #4. Smakbyn på Åland
Saker att göra på Åland - #4. Smakbyn på Åland
Saker att göra på Åland - #4. Smakbyn på Åland

#5. Åland Destillery

Ett stenkast från Smakbyn ligger Åland Destillery – som även det drivs av familjen Björklund. Här kan man få en visning av destilleriet (om det inte är i produktion), prova ginen i form av drinkar i baren eller äta en sommarlunch på deras uteservering (eller inne i restaurangen om man inte har lika tur med vädret som vi hade).

Saker att göra på Åland - Åland Destillery
Åland Destillery

#6. Kaféer i Mariehamn

Mariehamn är en mysig liten stad med många vackra trähus, små butiker caféer och restauranger – perfekt att promenera runt i. På sommaren är det extra många gågator utan biltrafik i city.

<!-- wp:heading -->
<h2>#6. Kaféer i Mariehamn</h2>
<!-- /wp:heading -->

<!-- wp:paragraph -->
<p>Mariehamn är en mysig liten stad med många vackra trähus, små butiker caféer och restauranger - perfekt att promenera runt i. På sommaren är det extra många gågator utan biltrafik i city. </p>
<!-- /wp:paragraph -->

I city är det Café Viktor som är ett av de mest populära, men även Svarta Katten & Bagarstugan är mysiga ställen att ta en fika på. Läs mer hör om kaféer på Åland.

#7. Pommern

Pommern är ett stort fyrmastat segelfartyg som numera är museifartyg på Åland. Hon gick frekvent mellan Åland och Australien i början och mitten av 1900-talet och man får en kul inblick i livet ombord på den tiden vid ett besök här. I entrén ingår utrustning för själv-guidade turer i form av ”radioteater” i små avsnitt vid 10 olika delar av fartyget, där man kan kolla in hur livet var ombord på dessa långseglingar, i små sovsalar för de flesta, stora kabysser med badkar för kapten , minimala kök och de stora lagerutrymmen där man förvarade allt från last till levande grisar som slaktades eftersom man behövde kött på resan.

Saker att göra på Åland .- Pommern
Saker att göra på Åland .- Pommern

Här finns även ett museum inomhus om man verkligen vill grotta ner sig i alla detaljer om Ålands handelsfartyg.

#8. Sjökvarteret i Mariehamn

Sjökvarteret är Ålands hantverkscentrum med båtbyggeri, smide och annat hantverk samt hamn för traditionella skutor och träbåtar. Här finns även en populär pizzarestaurang. Gillar man träbåtar och hantverk är detta ett hett tips.

#8. Sjökvarteret i Mariehamn
#8. Sjökvarteret i Mariehamn

Vid Sjökvarterets parkering finns även Mariehamns mest populära glassbar.

Vid Sjökvarterets parkering finns även Mariehamns mest populära glassbar.

#9. Havsvidden på Åland

Havsvidden är ett hotell byggt direkt på klipporna vid havet på norra Åland. Ett fantastiskt läge med massor med fina badklippor och en makalös utsikt över öppet hav.. Havsvidden består av en huvudbyggnad med restaurang och bar, några längor med hotellrum och ett 30-tal fristående klipp- och svithus byggda längs de mjuka klipporna. Här bodde vi en natt hela familjen och kan varmt rekommendera det. Läs mer här

#10. Bada och basta på Gröna Udden

Gröna Udden är en camping med en fin sandstrand som även har en bastu där vi hängde en kväll. Här kan man hyra stugor, tälta eller ställa upp sin husbil. Eller bara åka hit för ett bad!

Bada och basta på Gröna Udden

#11. Hotell i Mariehamn

Jag har testat två av Mariehamns hotell – Hotell Pommern och nu senast Park Arlandia. Bägge bra, fräscha och nyrenoverade hotell som ligger mitt i Mariehamn bara ett kvarter från varandra,

#11.1 Hotell Pommern

På hotell Pommern hade vi med barnen och bodde då i ett familjerum med våningssäng. Bra mörkläggningsgardiner i rummet och god frukost! Läs mer här om hotell Pommern.

#11.11. Park Arlandia

Nyrenoverat hotell mitt i Mariehamn med en populär bar. Fräscha rum och en riktigt bra bastu, öppen för alla 08-11, på eftermiddagen kan man boka den för att ha den privat.

#12. Stallhagen bryggeri

Stallhagen Bryggeri ligger mitt på Åland och är Ålands största bryggeri. Här finns en utomhusbar med en stor uteservering och en bistropub. Vi fick hänga på en provning de hade just när vi hade vägarna förbi, där vi dels fick höra historien om Stallhagen samt prova fyra av deras mest populära öler – en provning man kan boka under hela sommaren. Läs mer om Stallhagen här.

Stallhagen bryggeri

#13. Smart Park

Smart Park är familjepark för målgruppen 2-12 år, Den ligger bara några minuter från färjeterminalen på Eckerö och öppnade 2015. Här finns det allt ifrån stora sandlådor och rutschkanor för småbarn, till vattenland med kraftfulla vattenkanoner, segways och elbilar. Superkul med barn upp till tonåren! Läs mer om vårt besök på Smart Park här.

#14. Leklandet – perfekt med barn en regnig dag på Åland

Bara några minuter från Smart Park ligger inomhusleklandet “Leklandet”.  En stor idrottshall som man har fyllt med massa uppblåsbara saker som hinderbanor till runda bollar man hoppar in.. Enligt barnen “det roligaste lekland de någonsin varit på” – perfekt en regnig dag. Läs mer här.

Massor av saker att göra på Åland

Då har ni alla mina tips om saker att göra på Åland samlade. Och även fast jag varit där två gånger är jag redan sugen på att åka tillbaka. Exempelvis för att hyra en egen liten ö, vilket man kan göra på Åland om man vill göra en digital detox och verkligen vara nära naturen!

7 kommentarer

  1. Måste bara få tillägga, det går visst att ta Viking Glory till Åland MEN man kommer fram kl. 03.15 till hamnen Långnäs, ca 30 minuters bilväg från Mariehamn. Inte kul men det går, alla dagar i stort sett året runt. Annars superfint inlägg om Åland!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...