Digital Detox på semestern – så här blir du av med mobilberoendet

Dela inlägget:

Känner du att mobilen tar för stor del av ditt liv? Ta då chansen till en digital detox på semestern! I Resias senaste undersökning om trender inom resor har man frågat svenska folket om deras mobilvanor på semestern och hela 61 % av svenskarna kan tänka sig en digital detox under semestern. Men hur går man tillväga för att dra ner på skärmtiden?

Digital Detox på semestern – så här gör du

1. Gör en lista

Digital Detox på semestern - mät din skärmtid

Gör en lista där du först listar alla tekniska prylar och appar du är beroende av och hur mycket tid du läger på dem. (Du hittar mycket av den informationen i din smartphone – sök efter ”skärmtid”).

Sedan listar du saker som du verkligen gillar att göra men inte tar dig tid för. Som att läsa böcker, promenera eller ringa goda vänner du inte pratat med på länge.

2. Ge dig själv en tidsgräns

Bestäm hur mycket tid du vill ge de dig själv per dag för sociala medier och slösurfande.

Studier visar att det är mer framgångsrikt att dra ner på tiden istället för att försöka sluta helt.

3. Sätt rimliga mål

Försök inte nå ditt slutmål direkt, utan dra ner i en rimlig takt. Brittiska life-coachen Carole Ann Rice tipsar:

”In order to completely sever your dependency, it would be a good idea to first simply set small limits for each day. Be this during exercise time, your lunch break, or when out shopping, if you slowly eliminate technology from various parts of your day, your detox will be easier to stick at. Habitual rituals help us achieve our targets, but only if they are achievable themselves.”

4. Ändra en vana i taget

Gör din förändring stegvis, som att sluta använda mobilen vid matbordet, i soffan, vid sängen, stänga av alla notiser eller bestäm dig för att bara kolla mail varannan timme.

5. Se till att teknik inte stör din sömn

Gör det till en vana att inte ha mobilen i sovrummet. Mobilberoende kan göra att man är uppe senare än man borde och vaknar tidigare för att kolla mobilen eller vaknar av notiser och sms. Forskning från bland annat Uppsala universitet visar även att det blå ljuset från skärmar kan sänka sömnhormonet melatonin. Ljuset från mobilen lurar hjärnan att det är dags att vara vaken och aktiv.

Skaffa en vanlig pålitlig väckarklocka så du inte behöver använda mobilen för detta syfte.

6. Skaffa en dum telefon, dum klocka och en kamera

Skaffa ett tvillingkort till mobilen och en dum-telefon som man bara kan ringa och sms:a med, som du använder så ofta som möjligt. Skaffa en bra digitalkamera om du vill kunna fota. Testa att ibland lämna din smartphone hemma och se om det underlättar för din detox att inte ens ha möjlighet att kunna surfa. Skaffa ett vanligt armbandsur så du inte lockas att kolla mobilen bara för att se vad klockan är.

7. Skaffa en detox-kompis

Hitta någon vän eller familjemedlem som också vill dra ner på sitt mobilberoende och peppa varandra! Se till att ses och hitta på roliga saker ihop istället för att umgås online!

Har du fler tips om saker man kan gör för att gradvis dra ner på sitt mobilberoende? Hör du til de 62% som vill göra en Digital Detox eller trivs du med dina mobilvanor? Kommentera gärna!

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...