Viking Glory till Åbo – kolla in Viking Lines nya flaggskepp!

Dela inlägget:

Viking Glory är Vikings Lines nya flaggskepp som går dagligen mellan Stockholm och Åbo. Utanpå är Viking Glory lik sina systerfartyg som går i rött och vitt. Men inne i fartyget är det desto större skillnad, framför allt vad det gäller restauranger, barer och lounger. Dessutom finns fyra sviter ombord som är klart lyxigare än något man sett på Östersjön tidigare!

Jag fick ett smakprov på Viking Glory när jag tog sjövägen till Åbo i veckan för att kolla in Åbo och Nådendal som jag aldrig varit i tidigare. Mer om dessa städer i kommande reportage – vi startar med Viking Glory!

Informationsdisken, som är det första man möts av när man går ombord liknar en snygg hotellreception och sitter ihop med en bar och konditoridel. I anslutning till entrén finns en stor pampig lounge med en spegel i taket som ger illusionen av en enorm takhöjd. Snyggt!

Viking Glory till Åbo - kolla in Viking Lines nya flaggskepp!

Överhuvud taget är känslan på Viking Glory att man befinner sig på ett modernt storstadshotell – och det är inte så konstigt när det är inredningsfirman Koncept som ligger bakom designen på Glory. De har tidigare bland annat designat hotellen Haymarket, Scandic Ködbyen och Story Hotel i Malmö.

Hytter på Viking Glory

På Viking Glory finns fyra sviter, som är de som skiljer sig mest från hytterna på andra fartyg. I dessa rymliga sviter som är dryga 60 M2 har man en dubbelsäng, bäddsoffa och en egen jacuzzi. En välfylld minibar och premiumfrukost ingår också. Ska man bo i någon av dessa behöver man boka långt i förväg – de blir fullbokade snabbt. Dels för att det bara finns fyra, men även för att pristillägget är knappt 4.000:-. Klart minde än en det kostar att bo i en svit på ett hotell ”i stan”.

Viking Glory till Åbo - kolla in Viking Lines nya flaggskepp!

Jag bodde i en premiumhytt som är en en knappt en fjärdedel så stora som sviterna. Även i dessa, som har ett stort fönster med havsutsikt, finns både dubbelsäng och bäddsoffa samt en fri minibar med mousserande vin, läsk och vatten. Planlösningen är identisk med premiumhytterna på exempelvis Viking Grace, men här på Glory har man satsat lite extra på sköna sängar med fluffiga täcken och kudddar. Även detta ett härligt boende!

Viking Glory till Åbo - kolla in Viking Lines nya flaggskepp!

Restauranger på Viking Glory

På Viking Glory finns Viking Lines klassiska buffé, med den stora skillnaden här från andra fartyg är att man från buffématsalen nu har en fantastisk havsutsikt från de flesta platser och man har minst lika trevlig miljö som i de andra restaurangerna ombord. Själva buffén har även fått en uppfräschning och såg riktigt bra ut.

Restauranger på Viking Glory
Restauranger på Viking Glory

Det finns även flera a la cartérestauranger, som Market- en flytande saluhall med små matstånd som säljer pizza, husmanskost eller fika.

Kobba är Viking Glorys lite finare restaurang, med en klassisk bistromeny och lite mer sofistikerad inredning med tjock heltäckningsmatta, dämpad belysning och en pianist som stod för bakgrundsmusiken.

Restauranger på Viking Glory

Fyren – Viking Glory’s roterande chambré separee

Från Kobba går en trappa upp till Fyren – Viking Glory’s roterande chambré separee. Här uppe avnjöt vi en femrättersmiddag och det var inte bara riktigt gott, utan denna miljö och utsikt är verkligen unik. En fantastisk solnedgång – och alla hade lika bra platser då hela den runda delen där vi satt i sakta roterade.

Restauranger på Viking Glory
Fyren - Viking Glory's roterande chambré separee
Fyren - Viking Glory's roterande chambré separee
Fyren - Viking Glory's roterande chambré separee
Fyren - Viking Glory's roterande chambré separee

Man kan boka Fyren för för privata sällskap upp till 12 personer för frukost, afternoon tea eller middag. Eller för mingel upp till 30 personer. Det är ett fast pris om 3120:- för att boka fyren – på det tillkommer mat och dryck. Är man ett gäng blir detta ändå inte farligt dyrt – då mat och dryck är så pass prisvärt ombord.

Barer på Viking Glory

Viking Glory är inte tänkt som ett renodlat fest-fartyg, men det finns ändå flera barer och en nattklubb ombord. Vista Room är som ett gemensamt vardagsrum med stora fönster mot skärgården, en spektakulär bar och en scen där live-band och DJ underhåller på kvällarna.

Barer på Viking Glory

Lönnkrogen Algoth’s är en mysig cocktailbar där vi tog en drink efter middagen uppe i Fyren – klart mysigt ställe att avrunda kvällen på – och riktigt bra cocktails!

Barer på Viking Glory

Det finns även flera barer utomhus. Viking Terrace är en inglasad takterrass öppen från tidig vår till sen höst. Vista Deck är en uteservering på däck – perfekt för soliga sommardagar!

Archipelago Spa & Wellness på Viking Glory

Självklart finns även ett stort spa och wellnessavdelning på Viking Glory – ja. även ett gym. Helt klart ett tips att boka in sig här ett par timmar om man kör en dygnskryssning med Viking Glory och har gott om tid på vägen tillbaka.

Som bastufantast gillade jag extra mycket den stora snygga bastun – och möjlighet till snabb nedkylning med både ice-buckets man kan tömma över sig själv – och ett snörum!

Rutter och tider

Viking Glory går dagligen mellan Stockholm och Åbo. Från Stockholm är det avresa 20.00 och man är då framme i Åbo 07.35. Det är väckning redan 06.30 finsk tid – vilket är 05.30 svensk tid, så har man en sen middag blir det ganska få timmar sömn om man väljer att som vi gå av i Åbo.

Tar man däremot en dygnskryssning med Viking Glory så kan man sova vidare hur länge man vill och sedan ha en hel dag ombord innan man är tillbaka i Stockholm igen 18.55.

Det finns även kortare dagskryssningar där man tar Viking Grace från Stockholm 07.45 – och byter till Viking Glory i Mariehamn vid 13-tiden som sedan är tillbaka i Stockholm 18.55.

Resan gjorde jag som del i en pressresa till Åbo, tankar och åsikter som alltid mina egna!

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...