Lyxig kryssning till Åland – så här maxar du upplevelsen ombord!

Dela inlägget:

Gör en lyxig kryssning till Åland – och se till att båtresorna dit och hem blir riktigt härliga! Det tar bara fem och en halv timme från Stockholms innerstad att ta sig till Åland med färja. Åland är en perfekt destination att göra en utflykt till och stanna några dagar. Läs mer om saker att göra på Åland i detta reportage!

Man kan resa över väldigt billigt om man vill – men har man möjlighet kan jag rekommendera att boka en lyxig kryssning till Åland – det är dessutom klart prisvärt jämfört med samma upplevelse på land!

För att få så mycket tid på Åland som möjligt är mitt tips att ta en tidig morgonfärja till Åland – och en eftermiddagsfärja tillbaka. Det innebär just nu att man tar Viking Grace till Åland som avgår 07.45 varje morgon och sedan tar den nyaste färjan Viking Glory hem några dagar senare – som går 14.25.

Lyxig kryssning till Åland med Viking Grace

Hur maxar man då en lyxig kryssning till Åland med Viking Grace? Jo, med en fin hytt, lyxfrukost, spa och bubbel på däck! Eller valda delar av dessa förslag!

Premiumhytt på Viking Grace

Det kostar inte så mycket extra att boka en hytt ombord – även om det kanske inte behövs när man reser på dagen. Men det är skönt att ha en hytt att landa i och lägga sina saker i. Väljer man en premiumhytt får man inte bara en fin stor hytt med både dubbelsäng och soffa. Minikylen är dessutom fylld med cava och läsk som ingår.

Lyxig kryssning till Åland med Viking Grace

Premiumfrukost på Viking Grace

I premiumhytten ingår även en extra fin frukost i premiummatsalen – som vi högg in på när vi kollat in våra hytter. Detta var utan tvekan den bästa frukost jag ätit på ett fartyg. En stor buffé med färsk frukt, smoothies, nybakat bröd, massa pålägg, ägg och bacon osv. Cava för alla som ville – jag hoppade över det så här tidigt på morgonen – men fixade mig däremot en virgin mary. Dessutom fanns en a la cartemeny med äggrätter som gjmordes på beställning. Jag tog som vanlig en egg benedicte, som hade ett bra, perfekt rinningt ägg, fin hollandaise och serverades på en krispig rösti iställlet för bröd.

Lyxig kryssning till Åland - så här maxar du upplevelsen ombord!
Premiumfrukost på Viking Grace

Även om man inte bor i en premiumhytt kan man köpa till denna frukost – ett klart tips!

Spa på Viking Grace

Sedan fortsatte jag till spa:et på Viking Grace. En given sak på en lyxig kryssning till Åland med Viking Grace! Här finns bastu, ångbastu och flera bubbelpooler. Vill man kyla ner sig finns ett iskallt snörum.

Lyxig kryssning till Åland - så här maxar du upplevelsen ombord!
Lyxig kryssning till Åland - så här maxar du upplevelsen ombord!
Spa på Viking Grace

Det finns även separata herr- och dambastus i omklädningsrummen

Privat spa på Viking Grace

Vill man lyxa ännu mer kan man även boka en av de två privata spa-avdelnigarna. Här finns egen bastu, eget bubbelbad och en relaxdel. Detta vore himla mysigt att hyra nästa gång vi åker till Åland med familjen eller med ett gäng kompisar!

Lyxig kryssning till Åland - så här maxar du upplevelsen ombord!

Cava på däck

Efter spa:et fortsatte jag ut på däck för lite after-spa och ett glas av fartygets Cava – som var riktigt god, torr och iskall!

Lyxig kryssning till Åland - så här maxar du upplevelsen ombord!

Innan man går av finns bara ett cafe öppet ombord, men där hitade jag en räksmörgås och Vikings Lines egna IPA som blev en god lunch innan det var dags att packa ihop sina saker och gå av.

Det gäller att man är beredd att gå av snabbt när man är framme – fartyget stannar bara till kort i Mariehamn på Åland!

Saker att göra på Åland

Det finns massor med saker att göra på Åland och vill ni se er omkring är tipset att ta med bilen på färjan. För barnfamiljen finns bland annat smart park och leklandet på Eckerö som vi var på när barnen var lite mindre. Gillar man mat och dryck är det givet att besöka Smakbyn som drivs av kocken Mikael Björklund. Där finns även ett gindestelleri. Ålands mest kända öl är Stallhagen och även det bryggeriet kan man besöka för en ölprovning. Läs om alla mina saker att göra på Åland här.

Saker att göra på Åland

Lyxig kryssning från Åland med Viking Glory

Viking Glory går 14.25 från Åland och är framme i Stockholm 18.55. En perfekt tid att resa hem på så man dels hinner göra något på förmiddagen, men kommer inte hem så sent. Och även på Viking Glory – som är det allra nyaste fartyget på Östersjön finns det sätt att verkligen sätta guldkant på resan hem.

Premiumhytt på Viking Glory

Premiumhytten på Viking Glory är nästan identisk med den på Viking Grace – fast nyare. Och en säng som var klart fluffigare!

Lyxig kryssning från Åland med Viking Glory

Archipelago Spa på Viking Glory

Spa:et däremot skiljer sig mer mellan fartygen – där Archipelago Spa på Viking Glory är aningen större och har gott om plats i flera pooler och vilstolar. En helt underbar bastu – med två kallhinkar utanför för att snabbt svalka sig. Ett smart armband som man får vid entrén som fungerar som nyckel för skåpen.

Tips här är att förboka en tid som börjar direkt när ni går på fartyget eller i slutet av resan – då är det som minst folk. Jag kunde boka om min tid till att starta här direkt när jag gått på – och var nästan ensam första halvrimmen,

Lyxig kryssning till Åland - så här maxar du upplevelsen ombord!
Lyxig kryssning till Åland - så här maxar du upplevelsen ombord!
Lyxig kryssning till Åland - så här maxar du upplevelsen ombord!

Efter ett riktigt härligt spabesök gick jag upp på däck för att kolla läget. Strålande sol, men väldigt lugnt så här mitt i veckan på eftermiddagen.

Skaldjurplattå på Kobba

Klockan 16.00 öppbar Kobba som är den finaste av restaurangerna ombord och här hade jag en bordsboking. Detta känns verkligen som en finkrog, med tjock heltäckningsmatta, sittgrupper i olika former, mysig belysning och en pianist som underhåller. Stora panoramafönster mot skärgården som man sakta glider förbi.

Lyxig kryssning till Åland - så här maxar du upplevelsen ombord!
Lyxig kryssning till och från från Åland

Här tog jag in en skaldjursplattå och en flaska av husets champagne – ska man lyxa på är det ett perfekt val. Riktigt goda skaldjur, där jag fick en halv hummer, ostron, havskräftor, krabbklor, två sorters musslor och både färska och rökta räkor. Till det lite goda såser och rostat bröd. Viking Lines huschamnpagne är Laurent Perrier, en elegant, torr chamnpagne som är riktigt god – och även säljs i taxfreen (för 349:– klart fynd jämfört med priset på Systembolaget som är 559:-).

Lyxig kryssning till och från från Åland
Lyxig kryssning till och från från Åland

Maxa ännu mer – boka fyren!

En trappa upp från Kobba finns ett charmbre separee som kallas fyren – en rund matsal som snurrar! Är man ett större gäng kan man boka den för en frukost, lunch eller middag. Det kostar 3120:- extra förutom mat och dryck. Kolla in lite fler bilder från en tidgare resa när jag åt middag i Fyren här.

Vad kostar en lyxig kryssning till Åland?

Priserna på kryssning och hytt styrs lite av vilken dag det är, medan priserna i spa och restaurang är de samma. Här kommer lite prisexempel!

Kryssning tur och retur för två personer: 230:-

Hytt från ca 120:- per resa. En premiumhytt som den jag bodde i kostar runt 1100:- per enkel resa. Vill man verkligen lyxa finns på Vking Glory ännu lyxigare hytter som ”Suite The Forest” – en svit på 62 m2 med egen jacuzzi.

Måltider ombord:

  • Premuimfrukost på Viking Grace: 239:- per person. Ingår om man bokat en premiumhytt.
  • Skaldjursplatå på Viking Glory: 562:- per person

Spa ombord och privat bastu:

Både Viking Grace Spa & Wellness och Archipelago Spa & Wellness på Vking Grace kostar: 270:- per person. I priset ingår lån av badrock och handduk. Man få fri entré till spa:et om man bokar någon behandling.

Vill man boka den privata VIP-bastun på Vking Grace kostar det 2900:- för 6 personer i 2 timmar. Då ingår även frukt och en flaska bubbel. Vill man vara fler än 6 kostar det 270:- per person upp till 9 personer som är max.

Tips är att gå med i Viking Lines Club innan ni bokar. Då får man rabatt på mycket ombord och specialerbjudanden då och då!

Läs mer om kryssningar med Viking Line

Resan till Åland var en del i en pressresa som Vkking Line och Visit Åland arrangerade,. Tankar ocgh åsikter som alltid mina egna.

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...