Långfilmen Stormskärs Maja – den största filminspelningen på Åland någonsin

Dela inlägget:

Stormskärs Maja, som baserar sig på författaren Anni Blomqvists romanserie, är den finlandssvenska tv:ns genom tiderna största och mest populära serie. I regi av Åke Lindman och med musik av Lasse Mårtenson blev serien oerhört populär när den sändes på finsk tv 1976, samt i repris flera gånger senare.

Stormskärs-Maja är en fiktiv figur skapad av Anni Blomqvist. I romanserien Stormskärs Maja får man följa Majas liv från liten flicka på gården ”Vestergårds” på Simskäla och hela hennes liv som torparhustru på ”Stormskäret” (i verkligheten Väderskär fyra sjömil norr om Simskäla) under 1800-talet.

Dock är den inte lika känd i Sverige – men kanske blir det skillnad på det snart. För just nu pågår inspelningen av långfilmen Stormskärs Maja – som baseras på samma romaner som TV-serien. Nu med två svenskar i huvudrollerna.

När jag åkte på en pressresa till Åland åkte vi förbi inspelningarna och fick en liten pratstund med huvudrollsinnehavarna.

Långfilmen Stormskärs Maja – inspelning på Geta

Flera delar av långfilmen Stormskärs Maja spelas i på Geta på Norra Åland. Här, på en kal häll har man byggt upp flera hus och även en brygga för en liten hamn. Här spelar man in många av de scener som inte görs i studio.

Långfilmen Stormskärs Maja
Långfilmen Stormskärs Maja

Två svenskar i huvudrollerna i långfilmen Stormskärs Maja

Filmens huvudroller Maja och Janne spelas av Amanda Jansson (känd från bland annat TV-serierna Tunna Blå Linjen och Vår tid är nu) och Linus Troedsson (som vanligen arbetar på Stockholms stadsteater).

Långfilmen Stormskärs Maja

Biopremiären för långfilmen Stormskärs Maja kommer vara i januari 2024 i Finland. Filmen kommer även att distribueras i alla nordiska länder, i Sverige via tv4 och Cmore.

Inspelning – 2 timmar blir 30 sekunder

Himla intressant att vara med på en liten del av denna inspelning, Så stort team och så mycket väntan. Till slut var det dags för repetition – när skådespelarna kom in och började spela en viss scen. Som man tog om 3 gånger. Sedan var det action och riktig inspelning – som man tog om fyra gånger. Sedan samma scen igen – från en annan vinkel. Och dessa timmar blir till 30 sekunder på film!

Långfilmen Stormskärs Maja

Kul med en stor filmsatsning – med tanke på den stora succén TV-serien hade kommer säkert denna bli minst lika populär!

Läs mer om Åland

Saker att göra på Åland

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...