Saker att göra i Åbo och Nådendahl – 9 tips

Dela inlägget:

Jag tåg Viking Glory till Åbo och hade en hel dag i Åbo och Nådendahl innan vi tog Viking Grace tillbaka till Stockholm. På plats passade jag såklart på att samla in de bästa tipsen på saker att göra en dag i Åbo och Nådendahl.

Nådendahl ligger bara 20 minuter med bil eller buss från Åbo, ut mot kusten, så man hinner enkelt med att göra saker i både Åbo och Nådendahl om man vill. För att maxa – bo kvar en eller ett par nätter i Åbo. Tips om bra hotell finns också i detta reportage.

Saker att göra en dag i Åbo och Nådendahl

Från Muminvärld till mikrobryggeri. Det finns massor saker att göra i Åbo och Nådendahl. Här kommer m ina nio bästa tips!

#1. Muminvärlden i Nådendahl

Många som gör denna resa över till Åbo spenderar dagen på Muminvärlden i Nådendahl. Med små barn låter det som en perfekt aktivitet. Tydligen ska det vara lite i samma stil som Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Men här med hattifnattar istället för rövare. Öppnar för säsongen den 11 Juni. Läs mer på deras site här.

#2. Ät en mysig sommarlunch i Nådendahls gamla stad

Nådendals gamla stadsdel är supermysig,. med vackra trähus, kullerstensgator och massa restauranger nere vid småbåtshamnen. 20 minuter tar det med buss eller taxi att ta sig hit från Åbo.

Saker att göra i Åbo och Nådendahl - 9 tips

Hit åkte vi för en lunch på Restaurang Uusi Kilta – som var riktigt bra och som jag kan rekommendera varmt. Nygräddat bröd, sparris med hollandaise, stekt fisk med en smörsås och potatis samt en smulpaj på rabarber och jordgubbar med vaniljglass. Så gott och somrigt!

Saker att göra i Åbo och Nådendahl - 9 tips

#3. Checka in som dagsgäster på ett spahotell

Åker ni till Åbo en ruggig vinterdag eller en regnig sommardag kan det vara en god ide att checka in som dagsgäst på ett av de fina spahotell som finns i Åbotrakten, som Naantali Spahotell.

#4. Besök ett mikrobyryggeri i Åbo

I en byggnad som länge var fängelse finns sedan något år mikrobryggeriet Kakola Brewing Company. Här serverar man ett 20-tal egna öler, bland annat en ipa som utsetts till Finlands Bästa IPA. Dessutom gör de ”vuxenläsk” med smak av äpple, citron och grapefrukt som man idag hittar på många av Finlands finkrogars alkolofria dryckespaket. Supergoda. Vill man äta något till ölen serveras pizza. Läs mer på deras websida här.

#5. Besök bostadsmässan i Nådendahl

Den finska Bostadsmässan 2022 hålls i Nådendal på ön Luonnonmaa. På Mässområdet Lounatuuli finns 36 bostadsobjekt och de består av villor, rad- och parhus samt fritidsbostäder, som man kan gå in och få inspiration för sitt eget kommande husbygge eller renovering, I år är hållbarhet ett genomgående tema i många av husen och på plats i flera hus finns ägare som själva designat sitt hus, som man kan prata med.

bostadsmässan i Nådendahl
bostadsmässan i Nådendahl
bostadsmässan i Nådendahl

Under bostadsmässan ordnas även Båtmässan vid stranden och den kan besökas med samma biljett. Mässan är öppen mellan den 14 juli och 15 augusti 2022. Läs mer på deras site här.

#6. Finnish Design Shop Showroom och restaurang

Gillar du design och mat? Sväng in på Finnish Design Shop om du har vägarna förbi. Showroom för en stor design-webshop som har sitt stora lager här, En otippat stor restaurang med fokus på mycket grönt och lokala örter med kocken Sami Tallberg bakom spisarna. Läs mer här.

#6. Finnish Design Shop Showroom och restaurang
#6. Finnish Design Shop Showroom och restaurang

#7. Promenera längs Åbos kanal

Den vackraste delen av Åbo hittar man längs Aura Å som rinner genom hela Åbo. Ett vackert promenadstråk, med gott om mysiga restauranger om man vill ta en paus med något kallt att dricka!

#7. Promenera längs Åbos kanal

#8. Åbos Saluhall

Åbos Saluhall som öppnade 1896 är Finlands näst äldsta saluhall. Mycket av inredningen är i original och hör finns både delikatessbutiker, restauranger ochFinlands minsta systembolag.

#8. Åbos Saluhall
#8. Åbos Saluhall

#9. Checka in en natt på hotell i Åbo

Vill du göra allt på listan ovan? Då kan det vara en idé att bo över en eller två nätter på hotell. Åbo har massor med hotell och jag passade på att kolla in två av de mest intressanta. Helt nyöppnade Scandic Hotel Hamburger Börs och Solo Sokos hotel turun seurahuone.

#9.1 Scandic Hotel Hamburger Börs

Åbos senaste nyöppning är klassiska Hotel Hamburger Börs som fått en tillbyggnad och en totalrenovering.

#9.2 Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone

Även Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone totalrenoverades nyligen och är ett snyggt hotell som även har en stor innergård med bar och restaurang, Samt en fräsch relaxavdelning med bastu.

Läs mer om Åbo

Viking Glory till Åbo

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...