fbpx
Matochresebloggen
Klimatkompensation via fond
Okategoriserad

Klimatkompensation via fond

Jag bestämde mig tidigare i år för att ta tåget i högre utsträckning och att börja klimatkompensera de flygresor jag gör (till platser som är svåra att ta sig till med tåg) på något bra sätt. Jag började med att klimatkompensera flygresan till Island via klimatkompensera.se där jag satte in pengar till kommande solenergiprojekt. Exempel på projekt organisationen gör är en stor solenergianläggning i Rajastahn i Indien.

Klimatkompensation via fond

Dock tror jag även på att investera i bolag som jobbar för miljösmarta frågor och har nu hittat en fond som placerar i just denna typ av bolag. Så här beskrivs fonden:

Fonden investerar i bolag inom sol-, vatten-, och vindkraft och också i bolag verksamma inom energibesparing samt effektivisering av energiproduktion. Fonden letar även bolag som bättre kan ta tillvara den energi som redan produceras. Fonden är global, det vill säga att fondens medel placeras i bolag runt om i hela världen.

Klimatkompensation via fond

Med tanke på hur himla svårt det är att hitta ett bra sätt att klimatkompensera flygresor (och att vi är extremt få som gör det) tänker jag att detta sätt passar mig bäst. En högriskfond men där pengarna går till projekt som verkar för att utveckla nya bolag i rätt riktning. Då det just är en högriskfond är det osäkert hur fonden kommer att gå och jag gör inte detta för att i första hand hitta den bästa investeringen, utan för att på ett vettigt sätt kompensera de flygresor vi gör. Jag tar samma summa som klimatkompensera.se anger att de behöver för att kompensera resan, men sätter in denna summa i fonden.

Smidigt, jag kan sätta över pengar hit på via min internetbank och lite trygghet får jag då detta är en fond som funnits i flera år och kontrolleras av myndigheter i Luxemburg. Alltså inte den typ av onoterade skumma fonder helt utan insyn.

Uppmuntra till fler tågresor via reportage om tåg!

Det kanske bästa sättet att få människor att flyga mindre är att hitta bra anledningar att ta t ex tåget. Som resebloggare kan jag göra massa reportage om tågets fördelar och om roliga resor man kan göra med tåg. Här kommer några av mina senaste tåginlägg!

Skriva om varje gång jag klimatkompenserar eller ej?

Jag klippte in ett “diplom” jag fick när jag klimatkompenserade resan till Island, men det kändes lite väl “titta-så-duktig-jag-är”:igt. Även Lisa som skrivit mycket bra och utförligt om sina tankar om klimatkompensation här har bestämt sig för att inte alltid skriva ut i varje reportage om exakt hur hon kompenserat resan utan hänvisa till sin policy i de fall det kommer frågor. Låter vettigt och jag tänker mig numera använda samma princip.

Så – fortsättningsvis- kompensera resorna på det vis jag tycker känns bäst. Just nu en miljöfond – men inte skriva ut det i varenda inlägg som handlar om flyg.

 

Du kanske också är intresserad av...

2 Comments

 • Reply
  pilla
  31 mars, 2019 at 20:59

  Sedan kan du ju alltid resa med flygbolag som kompenserar direkt vid biljettsläpp om du vill lätta ditt samvete. Dock tror jag lika lite på detta som flygskatten.

  • Reply
   christianmuda
   1 april, 2019 at 08:09

   Ja Pilla, det är ju tippen tycker jag att Sas kompenserar för bonusmedlemmar. Dock ser jag det i förtäta hand som att man gör detta för att på något sätt bidra till en positiv utveckling framåt när man ändå ”behöver” flyga till ett resmål dit det inte funkar med tåg. Med vänlig hälsning, Christian

Lämna gärna en kommentar